ЛГБТИ-хората в Афганистан са обречени на смърт

Единственият изход е бягството
14 окт 2021 19:50, Нели Христова
66
ЛГБТИ-хората в Афганистан са обречени на смърт
Снимка: БГНЕС

"Защо имаш такава женствена походка? Не знаеш ли как се върви?". Талибаните са безмилостни към ЛГБТИ-хората в Афганистан, които са застрашени от екзекуция. Единственият им изход е бягството, пишат от DW.

Даниш живее почти на тъмно вече със седмици. От идването на талибаните на власт той се укрива в задното помещение на един магазин в Кабул, който принадлежи на негов приятел и в момента е затворен. Помещението няма прозорци.

Даниш е трансджендър и се страхува от талибаните с основание - под тяхното управление "нестандартните" хора са застрашени от смъртна присъда. Даниш е израснал като момиче, но на 13 години разбрал, че живее в грешното тяло. В тяло, което той, по собствените му думи, мрази.

"Разсъдъкът ми е парализиран, полудявам от тежки мисли", казва той. Нощем взима сънотворни, за да може да спи. Признава, че би искал да е някъде на морския бряг и да крещи, да крещи до полуда, докато гърлото не го предаде.

Даниш поддържа контакти с външния свят само с мобилния си телефон, и то само с много ограничен кръг хора. Най-близкият му приятел и доверено лице е Халид. Той е гей и също като Даниш е около 25-годишен. От началото на септември „Дойче Веле“ поддържа връзка с двамата афганистанци чрез шифрована месинджър-връзка. Всеки ден. Имената на двамата са променени от съображения за сигурност.

Под ударите на пластмасови тръби

Халид взел мерки: още докато талибаните се придвижвали към Кабул, сменил дънките и суичъра с традиционно афганистанско облекло. Дори си пуснал брада, за да не бие на очи.

Но предприетите от него мерки очевидно не били достатъчно.

На 15-и август, когато ислямистите влезли в Кабул, Халид излязъл да пазарува. На улицата изведнъж почувствал силна болка в гърба. "Зад мен стоеше един талибан, когото изобщо не бях забелязал. Удряше ме с масивна пластмасова тръба, от очите ми рукнаха сълзи от болка. Талибанът се беше втренчил в мен и ме попита: "Защо имаш такава женствена походка? Не знаеш ли как се върви?". Оттогава Халид не е напускал дома си.

Наказанията на талибаните

При управлението на талибаните ЛГБТИ-хора като Халид и Даниш са изправени пред смъртна опасност. Талибаните наказват мъжете, които правят секс с други мъже, по два начина: или чрез умъртвяване с камъни, или чрез премазване от падаща върху тях стена, висока между два и половина и три метра.

Молла Нурудин Тураби, който е сред високопоставените основоположници на талибанското движение, заяви в края на септември, че правителството обмисля връщането на екзекуциите и ампутирането на крайници - както през 1990-те години. При тогавашното управление на талибаните Тураби е бил министър на правосъдието. Според доклад на австралийското правителство, в периода от 1996-а година до свалянето на талибаните от власт през есента на 2001-ва в страната хомосексуалните редовно са били екзекутирани.

Жертви на дискриминация и насилие

При следващите правителства на президентите Хамид Карзай и Ашраф Гани смъртното наказание за ЛГБТИ-хората бе премахнато, но сексуалните връзки извън брака между мъж и жена останаха забранени и преследвани от закона. През 2018-а година при президента Гани бе приет нов закон, според който хомосексуалните физически контакти се наказват с до две години затвор.

Освен на насилие, ЛГБТИ-хората в Афганистан са подложени и на дискриминация в ежедневието. Халид и Даниш не са изключение: заради сексуалната си ориентация двамата са били физически тормозени и накрая отлъчени от собствените си семейства.

Гневни погледи, коментари, обиди: Халид редовно се е сблъсквал с подобно отношение, когато преди се е разхождал по улиците на Кабул. Той е образован - завършил е икономика, но въпреки това не е могъл да си намери работа. "На интервютата за работа никой не се интересуваше от това какво мога и какви знания имам. Дори не ми задаваха конкретни въпроси по специалността. Подиграваха ми се и ми се надсмиваха", разказва Халид, който е убеден, че причината за това е неговото женствено излъчване.

Неочакван обрат

Към средата на септември Халид започнал да се притеснява сериозно за приятеля си Даниш, чието психическо състояние започнало да се влошава. Самотата, тъмнината, несигурността и постоянното усещане за смъртна опасност очевидно са дали отражение. От 36 дни той не е срещал жив човек и кара само на вода и бисквити. Праща ни снимка - татуировки красят ръцете, раменете и шията му. Това също е строго забранено при талибаните.

Напоследък съобщенията на Даниш звучат наистина отчаяно: пожелавал си всичко да свърши, нямал никакви сили повече.

И тогава изведнъж всичко се променя: Даниш и Халид успяват да попаднат в списъците за евакуация на една неправителствена организация, която се грижи за ЛГБТИ-хора в нужда като тях. Така на 25 септември - 41 дни след завземането на властта от талибаните, двамата приятели се качват на самолет, който ги откарва в столицата на съседен Пакистан. "Чувствам се като волна птица. Трява само да разперя крила и да полетя", гласи едно от последните съобщения, изпратени от Халид до ДВ.

В Исламадбад двамата с Даниш са на сигурно място и в очакване да получат документи за евакуация в трета страна. Даниш иска да замине за САЩ, а мечтата му е да се занимава с музика. Халид пък го тегли към Канада. От познати знае, че там се отнасят добре с ЛГБТИ-хората, които могат да водят достоен живот.


66
Още от САЩ
САЩ следят учениците чрез лаптопите, раздадени им в пандемията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Супер! Аплодирам това!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИДЕАЛНО, ПЕРФЕКТНО, ЧУДЕСНО. МНОГО ДОБРА НОВИНА.
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на снимката краката на Росен Плевнелиев ли са? Един приятел пита.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все от някъде трябваше да започнат да ги лекуват тия психично болните :)
44
3
 
8
 
! Отговори
,,, преди 1 седмица
Това е чудесно
43
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато чета подобни статии,първото което ми хрумва да се запитам е ,,Защо ги пишат?'' Та тези хора са само някакъв мижав процент в обществото,и светът се е преобърнал с краката на горе,и отива на по-зле.
42
3
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 1 седмица
Осъзнал , че живее в грешното тяло.....!? Само , като си помисля , че ей такива ни управляват от Брюксел и .....
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жертви на приятелски огън - и едните, и другите са сред любимците на чичко шоpoш...
40
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 1 седмица
"В интерес на истината 95% от жените наистина имат космати крака като тези на снимката." - Ами да, на всички жени след пубертета се поямяват косми по краката. Дължи се на хормоните. Ама жените, които носят обувки като тези на снимката, си епилират краката и обикновено са с чорапогащник. Не искам да си представя как изглежда тялото от снимката по-нагоре от краката, защото ще започне да ми се гади.
39
1
 
3
 
! Отговори
Изненадан преди 1 седмица
Като гледам оценките на предишния ми коментар - двама вече(талибани или "обратттни" - поради гузното им мълчание не става ясно към коя от двете групи луди за връзване принадлежат) са чували за искане на "обратттните" талибанлъкът да бъде забранен, а изповядващите го да бъдат засилени накъмто Мека, Кабул или Техеран (по техен избор). Чували са уж, ама нито пишат кога, нито къде;-)...
38
4
 
16
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
На Запада всичко му е ОК, та се загрижили за Авганските ЛГБТ ! Е нема такива к ра туни, заклевам се !
37
2
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Немците да си ги прибират. То и без това в немско нормално хора няма.
36
7
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
ако сина ми ми доведе зет афганистан ще му се види като райска градина.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Байдън ги разказвайте тези неща, не на нас.
34
2
 
5
 
! Отговори
България над всичко преди 1 седмица
хахахахахахаха
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези от Афганистан какво се оплакват толкова,поне имаха свобода за известно време дадено им от Запада.В Кавказ и това са нямали.Там те ликвидирват собствените ти баща и братя за да измият срамът на който са подложени.Ходят да ги търсят дори чак по Москва и Санкт Петербург.Докато афганците ако избягат никой няма и да се сети да ги търси.
32
2
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Очаквайте скоро да ги чака същото и тук...))) дойче зеле...
31
6
 
21
 
! Отговори
Молла Омар преди 1 седмица
До 31. Проблем е, защото вие живеете на гърба на обществото и искате да си пропагандирате болестите сред децата.
30
28
 
14
 
! Отговори
смЕх на буци преди 1 седмица
От коментарите разбрах, че на българина най-големият и важен световен, че дори и междугалактически проблем му е сексуалната ориентация на хора, които дори не познава. Не ниските заплати, не високите цени, не че получава 10 пъти по-малко на месец, а храната е х2 като цена. Не...пречат му някакви гейове, лесбийки и т.н...
29
5
 
28
 
! Отговори
Молла Омар преди 1 седмица
Браво на братята талибани!