Мата Хари е била екзекутирана на днешния ден преди 104 г.

Екзотична танцьорка, куртизанка, застреляна като немска шпионка
15 окт 2021 14:15, Петя Славова
26
Мата Хари е била екзекутирана на днешния ден преди 104 г.
Снимка: БГНЕС

Маргарета Гертруда Зеле, холандска екзотична танцьорка и куртизанка, по -известна със сценичното си име Мата Хари, беше застреляна на този ден, 15 октомври 1917 г., като немска шпионка по време на Първата световна война.

Родена е в Леуварден на 7 август 1876 г., тя е израснала в богато семейство и като дете поради черната си коса се откроява сред своите връстници със светла кожа и руси коси в Холандия, предава БГНЕС.

Тя посещава училище за учители, но е изключена, когато е на 16 поради афера с женения директор на училището.

Маргарета става екзотична танцьорка в Париж през 1905 г. и много скоро след това тя приема сценичното име Maта Хари, което на малайски означава „око на деня“, т.е. Слънцето.

Тя била умела в индийските танци и се появявала почти гола на сцената. Смята се, че тя малко или много е измислила стрийптийза като форма на танц. Мата Хари е била любовница на милионер и индустриалец, а също така е имала връзки с богаташи и благородници.

По време на Първата световна война тя пътува до Англия, Франция, Холандия и Испания, а също така е куртизанка на много високопоставени офицери. През януари 1917 г. в едно от германските секретни съобщения се споменава за услугите на шпионина X-21. Френската тайна служба смята, че шпионинът Х-21 всъщност е Мата Хари и тя е арестувана на 13 февруари в хотелската си стая в Париж.

Тя е осъдена като немски шпионин и застреляна на 15 октомври същата година, въпреки че слуховете, че е работила като шпионин, никога не са потвърдени, а обстоятелствата на предполагаемото й признание също не са изяснени. Тя е била на 41 години.

Като една от най -загадъчните личности на 20 -ти век, тя става синоним на привлекателен шпионин и служи като вдъхновение за повече от 250 книги и многобройни филмови пресъздавания. Един от най -известните филми за нея е "Мата Хари" от 1931 г. с Грета Гарбо в главната роля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Мата Харчо преди 1 година
Всеки човек би могъл да бъде полезен с нещо за държавата,в която живее,без значение от неговите раса, етнос, увреждания или сексуална ориентация, толерантността е проява на любов към другия,за един държавник на първо място са хората, които управлява и тяхното благо,после е всичко останало,не всичко е така както изглежда
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости ! Жива е....Скоро е била видяна в Банкя
20
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
С предателите така трябва. И Мата Хари на Фигуранта трябва да си получи куршума, само да мине още малко време, да злепоставяш хората с измислени подредени чекмеджета си заслужава смърт
19
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен (19)...не те знам що за птица си и не ме интересува,но явно ..АКО ИЗОБЩО СИ ГО ПРАВИЛ,си драмяскал само евтинджийки от Околовръстното..Въпросната дама ЯВНО е била много интелигентна,а ние-мъжете,обичаме да се хвалим и да се правим на "велики"...А дали е била "ромка" или "еврейка" ,НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ..
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 Като *** Браун, любимата на твоят любим изроддд.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
знаете,че мъжете са най-разговорливи в леглото ---///---- Не ми е ясно какви са тия мъже, които споделят държавни тайни с некъф еврейски корволяк. Като не може дае бе и си запълва времето в леглото с глупости. Отделно, че еврейки и ромки въобще не са за бели хора.
16
2
 
8
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Не е изяснено доколко е шпионка и каква точно информация е предала на врага.На французите е била нужна изкупителна жертва и тя е била много подходяща.А това че ,че е била красива и умна жена,я е направило романтичен образ в литературата и в киното.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ами 4 - Без никакъв контекст, ти си много щатлив, че жена е била застреляна в София. Преди време бях против, нов ече съм тотално на борда и съм съчник на хората, борещи се за масова депопулация и пренастройване на човечестовто. Така повече ... не може!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМешното е, че като не си се клел в никакви ... клетви, нещастниците, искащи на вскяа цена да си задържат властта те обвиняват в какво ли не ...
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екзекутирали са я като Мишо Бирата щото е изложила Бат Бойко
12
9
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Наред е Тиквата за гилотината :)))
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За шпионин не знам дали е била, но е била със сигурност умна жена.
10
8
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
все пак е доста ...ограничено да я нарочват за "шпионка"..Тая дама е контактувала със всякакви "високопоставени лица" от цяла Европа..А знаете,че мъжете са най-разговорливи в леглото..Та тя вероятно БЕЗ ДА ИСКА е научавала неща,които после е споделяла със следващия креватен атлет..Това НЕ е "шпионаж"...Но,явно е отказала на некое франсе и е получила "благодарността" му..Та така...А ТИКВЕНАТА "Мата Хари" е нещо друго..Има я само в САГАТА "Чекмеджета и кюлчета",реализирана от най-близките му авери
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов е бил много стар, кога ли е било да .. се срещат в Бояна с тази?
8
5
 
1
 
! Отговори
СРС за всеки преди 2 години
Аз пък гледам на живо в Дарк Нет в Pashata. com някаква Полина Стоянов с звук, говори на децата си че иска да напуска работа и няма кой да ги храни че и писнало да пише.....хахаха сега се преоблича в банята хахаха
7
10
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Не на дулoвската а на фигурантската
6
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 До 3 ... На дуловската Деса и открили мозък? Това вече си е новина, защото наистина са много малко тия с мозък в гербаджиийската хунта.
5
4
 
14
 
! Отговори
:) преди 2 години
Тиквата ли я поръча?
4
6
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Деса си е жива, даже покрай ковида и откриха мозък
3
9
 
21
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Мата Хари на тиквата нали се говори ,че я удушили некъде по Гърция. Боко знае датата. Аз не я помня.