25 ноември - Международен ден за борба с насилието срещу жени

Този ден е обявен с Резолюция 54/134 на 17 декември 1999 г.
25 ное 2021 14:22, Ния Христова
26
25 ноември - Международен ден за борба с насилието срещу жени
Снимка: Pixabay
25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени, съобщава БГНЕС.
 
Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), което е упражнявано върху жени. Този ден е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.
 
ООН призовава всички правителства, международни организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите, свързани с насилие и тормоз над жени. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит.
 
Още от 1981 г. активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието. Тази дата води началото си още от 1961 г., когато трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, са убити по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).
 
По повод деня от 18.30 ч. пред Съдебната палата различни феминистки организации отново излизат на протест срещу насилието над жени. 
 
"Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре, алармират организациите. Най-малко 15 жени са убити тази година. В общия случай нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на убитата", припомнят протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък щото мъжете не са жертва на насилие. Толкова жестоки и проклети жени има, че могат да те затрият ако не с физическо, то с психическо насилие.
14
1
 
0
 
! Отговори
Изплашена преди 2 години
Лошотията,простотията и жестокостта нямат пол,това не бива да го забравяме.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко мъже почиват от инсулти и инфаркти причинени от женския тормоз
12
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Какво обяснявате на най-обикновен женомразец? РЕКЕТИРАМ! НЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ВАШЕТО ОДОБРЕНИЕ ВПРОЧЕМ.
11
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Напротив, писа се , че наказанието трябва да е независимо пола, а аз директно писах, че жените носят основно вина. тьй че, нещо не ми е ясно какво искате и какво ви пречи феминизмът, всеки що годе информиран знае, че той е за елементарни права, които векове са отказвани, като избир. право, а не квоти за жени и други лиготии.
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До защитничката на мъжете - колко мамини синчета сте отгледали? Между другото, жените са предимно виновни за отглеждане на нарцисите, които си въобразяват, че някоя е длъжна да им слугува денонощно и да им е собственост.......
9
0
 
6
 
! Отговори
жена преди 2 години
Не се правете на неразбрали - да отговарят и те с психическо насилие, а не с убийство, да има съответствие, това го пише в една много известна книга. И си направете справка кога убиват - когато ги напускат или дори само като кажат, че ги напускат! И вечния въпрос защо жените стояли при насилници - ами мъжете защо стоят при пихическите насилнички? Никой не е с предимство при насилие, независимо от пола!
8
2
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
А кога е за насилието срещу мъже?
7
4
 
6
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 2 години
Недопустимо е мъж да посяга на жена!Не, че всякакъв друг вид насилие толерирам, но това съвсем не бива да се случва.
6
4
 
2
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19". А също така - употребата на наркотици и самоубийствата при деца и младежи. С тия мерки - такива резултати.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а в тоя ден обяснявали се защо жените са бити или просто че мъжете са лоши?
4
0
 
4
 
! Отговори
За какво говорим преди 2 години
Защо 70% от пуснатите СРС-та са срещу жени, нещо воайорство ли надушвам от страна на ДАНС, МВР и Прокуратурата или.... !?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново разделяй и владей. Жена съм, но смятам, че има един много логичен въпрос: има ли международен ден за насилието срещу мъже?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма такъв термин 'международен' в българския речник. тая дума е измислена от глобалистите и фирмите.
1
1
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Французите имат една много хубава поговорка: Когато една жена сгреши, трябва, да и се извиниш