Токаев: Казахстан преживя опит за преврат

Събитията били координирани от единен център
10 яну 2022 15:52, Елка Василева
56
Токаев: Казахстан преживя опит за преврат
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че страната му е преживяла опит за преврат, координиран от, както се изрази, "единен център", предаде Ройтерс.

В речта си на онлайн срещата на ръководения от Русия военен съюз Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Токаев заяви, че редът в Казахстан е възстановен, но продължава преследването на "терористите". "Под прикритието на спонтанни протести избухна вълна от размирици (. . .) Стана ясно, че основната цел беше да бъде подкопан конституционният ред и да бъде завзета властта. Става въпрос за опит за преврат", каза той.

Още по темата

Демонстрациите срещу повишаване на цената на горивото започнаха преди малко повече от седмица, но после прераснаха в протест изобщо срещу правителството на Токаев и човека, от когото той пое президентския пост - 81-годишният Нурсултан Назарбаев.

"Основният удар беше насочен срещу (град) Алмати. Падането на този град би разчистило пътя за превземане на гъсто населената южна част на страната, а след това и на цялата държава", каза днес Токаев. "След това те възнамеряваха да превземат столицата", допълни той.

По думите на казахстанския лидер скоро ще приключи мащабната операция за "противодействие на тероризма", както и мисията на ОДКС, в която участват 2030 военни и 250 единици военна техника.

Токаев защити решението си да покани в страната ръководените от Русия войски и каза, че съмненията за легитимността на мисията се дължат на липсата на информация. Той обеща, че Казахстан скоро ще предостави доказателства на международната общност какво се е случило.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се получи цветната революция,тези 2000 руснаци дето влязоха в страната,вероятно са същите 2000 руснаци дето влязоха във венецуела и революцията там умря.Във венецуела бяха елиминирани щатските добивни компании на петрол и започна "революцията"
25
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 9. Ти някога разговарял ли си с беларуси, та говориш как живеят. Изобщо виждал ли си на живо човек от Беларус или говориш като папагал в стил "Една жена на опашката каза". Защото аз съм разговарял, имам колеги оттам и знам много добре как живеят. Не ми разправяй небивалици и съчинения за неща, които знам от първо лице!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро Лъжеца да маха сертификатите!
23
0
 
1
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До *** Хората забравят толкова бързо!!!!!!
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средна заплата в Казахстан - 577 долара, което е около 900 лева. Сиреч, заплатите им са 35% по-ниски от българските. Не е ли възможно казахите просто да са недоволни от начина им на живот и от бедността?
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката са се строили национални предатели. За шепа рубли са готови да пребият и майка си.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С мирни протести диктатура не се сваля. Това и малките деца го знаят.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31И какво докава това? Тя е била там в негово отсъствие!!!! Тази, в която се съмняваме е професионална "куратор". Може да ти аранжира каквото искаш и както искаш.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние тук кога ще грабнем оръжието? До кога ще ги търпим бивши ДС и децата им да ни ограбват?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17Нали прокуратурата трябва да има оригиналите? Кой съд ще отсъжда по картинка? Айде вземете се в ръце! "Оригиналния" записа"Ало, Банов"бе предоставен на телефон, дето не го е имало още на пазара, когато твърдят, че е направен записа. Моля Ви се! И срещу мен две дела с фалшиви документи-копия и "кошаревски"свидетел. Дай оригинала? Амии.... Ами то няма такъв!
16
5
 
7
 
! Отговори
th преди 2 години
Хахаха, "преврат" нареден от дребния бункерен дядка с кафяв памперс и организиран от гаулатейра му Токаев!!! Пуснаха криминали от пандизите, добре въоръжени преди сблъсъците, пуснаха слухове за *** глави-за да има и слух за ислямисти-и ето ви "преврат" по путЯнски!!! И мисирките кълват ли кълват.....ама хората вече знаят как да си сверяват часовниците, паляци....
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Като толкова те интересува съдържанието, същата Афера.бг в момента бълва "съдържание" за Радев, просто Киро, Кокорчо, Кирил Добрев и де що има "почтен". Сега що не Ви интересува "съдържанието"на същата госпожа Весела Тотева? Същата разследваща журналистка твърди, че източниците й дават информация за още по-тежко положение от при ГЕРБ! Ко'стааа?
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Фейкът с "чекмеджето на Бойко" отдавна се изтърка.Измислете нещо ново и този път малко по-умно
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Токаев: Казахстан преживя опит за преврат '' ...................... нека познаем - от лошите империалисти, които искат да завземат ресурсите на СССР :)
12
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На 10.01.1997г. прогонихме с камъни комунистите. Заплата 5 долара, пенсия 2 долара. Ай сиктир!!!
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на цветните революции свърши. Никой повече няма да позволи да губи власт и ресурси. Нито Русия, нито САЩ, нито Китай, нито коя да е уважаваща се държава.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този нали и той подаде оставка след като взе властта след оставката на Назарбаев. Що се изказва, да напуска офиса, подал е оставка, да си ходи. Не съм чул някъде по света политик да подаде оставка и да остане да управлява, да иска военна помощ от други страни и да говори от името на нацията, която вече не представлява! Или и тоя типично по комунистически ще си остане на власт под предтекста, че ситуацията е напрегната за избори и "военно положение" поне още 20г?
9
9
 
10
 
! Отговори
Протест преди 2 години
Всичко започна от спонтанно народно недоволство, ескалирало в продължение на десетилетия. Но както и в България, казахстанския народ е добре въоръжен и опозицията реши да раздаде малко оръжие на най-разпалените и най-смелите протестъри. Имаше надежда за промяна в очите на изтормозените хора и затова грабнаха оръжието.
8
17
 
20
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 2 години
Опит за преврат с/у едноличната диктатура на проКремълският слугинаж, който ще бъде потушен с прословутите зелени путинови човечета, с чиято помощ се проведе и референдума в Крим ... У нас пък един преврат осъществен от Хунтата на фигуранта успя и ни върна тъмночервената номенклатура от Прехода заедно с кадрите на ДС и харвардските им отрочета, които уж говорят от името на народа, но отричат правото на други народи, като украинският и казахстнаският да устояват суверенитета и свободата си ...!!!
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше и нашите *** по-миналото лято по същия начин да ги отстрелват. Ще пръскат полицайте със спрей. Ще чупят полицейски автомобили. Ще искат да нахлуват в институциите и т.н. И после ще реват, че са жертви. Някой вади незаконни записи и съмнителни снимки от спалнята на премиера и това не ги притесниелно. Но подслушването на инициаторите на размириците било притеснително?