Откъде идват парите и как се финансира СЗО?

Участието на Съединените щати е намаляло с 25%
28 яну 2022 19:32, Елка Василева
105
Откъде идват парите и как се финансира СЗО?
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на САЩ във финансирането на Световната здравна организация (СЗО) е намаляло с 25 процента по време на коронавирусната пандемия, показват предварителни данни. Значителният спад спрямо предходния двегодишен период произтича от орязването на вноските, решено от бившия президент Доналд Тръмп, и за първи път разкрива мащаба на оттеглянето на американското правителство от здравната агенцията на ООН. Тръмп намали финансовото участие и предприе стъпки за излизане на страната му от СЗО, обвинявайки агенцията в прекалена близост с Китай и лошо управление в първата фаза на пандемията.

Още по темата
Правителството на президента Джо Байдън върна САЩ в СЗО, увеличи средствата през 2021 г. и се ангажира да възстанови финансирането, но също изрази съмнения в способността на агенцията да се справи с нови предизвикателства, включително от страна на Китай.

Вашингтон преразглежда бъдещата си подкрепа за СЗО и се очаква приносът му в бюджета й за следващите две години да е по-голям, както обеща правителството на Байдън през декември миналата година, с предоставянето на 280 милиона долара.

СЗО бе принудена да работи с над 200 милиона долара по-малко през последните две години заради намаленото участие на САЩ, показват данни на организация, до които е получила достъп агенция Ройтерс преди официалното им публикуване. Според тях САЩ са внесли 672 млн. долара в бюджета на СЗО за 2020-2021 г., докато за 2018-2019 г. сумата е възлизала на 893 млн. долара. Орязването е било компенсирано от други дарители, благодарение на които здравната служба на ООН е увеличила като цяло бюджета си.

Понастоящем обаче САЩ вече не са най-големият вносител в СЗО. От това място постепенно ги е изместила Германия чрез превеждането на над 1 милиард долара за двегодишния период.

Всъщност САЩ сега се нареждат трети, а на второ място по размер на предоставените средства е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която е внесла 584 милиона долара за 2020-2021 г., като значителна част от тях са били похарчени за глобална програма за изкореняване на полиомиелита (детския паралич). Приносът на фондацията на вече бившето семейство Гейтс на практика е по-голям, тъй като тя участва чрез други организации, например основания от Гейтс Глобален алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ). Справка може да се направи на сайта на СЗО (www.who.int) - About WHO, Accountability, Budget, Contributors. Най-новите данни са от третото тримесечие на 2021 г.

При все че е една от най-големите агенции на ООН, СЗО, която се финансира чрез задължителни вноски от страните членки и от дарения, непрестанно търси средства на фона на повишаващите се очаквания към нея, особено от началото на пандемията.

В стремеж да увеличи ролята и да засили правомощията на организацията в глобален план, генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който ще бъде преизбран за втори мандат през май, настоява за ключова реформа във финансирането й, отбеляза Франс прес.

За периода 2020-2021 г. СЗО е разполагала с 5,84 милиарда долара, което според предишни изказвания на д-р Тедрос Гебрейесус се равнява на бюджета на "средноголяма болница в някоя от развитите държави". За 2022-2023 г. агенцията има на разположение 6,1 млрд. долара.

На срещата на Изпълнителния съвет на СЗО тази седмица ръководителят й отново призова за увеличаване на бюджета и настоя, както искат и мнозина експерти, до 2028-2029 г. делът на задължителните вноски на страните да се увеличи на 50 процента от бюджета на организацията. В момента те представляват едва 16 процента от него. Останалото се осигурява от публични и частни дарители, които решават как СЗО може да използва тези средства, а това усложнява работата на организацията.

САЩ заявиха, че искат повече прозрачност и яснота за действащите механизми за финансиране, за повишаване на ефикасността и за начина, по който се вземат решенията, преди да планират увеличаване на вноската си, заяви американската представителка на среща на СЗО по въпроса наскоро.
Подобно на САЩ някои страни членки заявиха "твърдото си желание за подобряване на управлението и прозрачността, особено по отношение на устойчивото финансиране", каза Лойс Пейс от американското здравно министерство.

"Приемам доброто управление на СЗО много сериозно и смятам, че прозрачността е признак за силна организация. Постепенното увеличаване на задължителните вноски ще промени съотношението на силите и ще спомогне за това да станем по-силни", подчерта Тедрос Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

Прозрачността и устойчивото финансиране вървят ръка за ръка, отбеляза същевременно той и предупреди, че ако въпросите за прозрачността се разглеждат като предварително условие, организацията ще се окаже в порочен кръг.

Д-р Тедрос Гебрейесус е единствен кандидат за заемания от него пост и тази седмица Изпълнителният съвет препоръча преизбирането му начело на СЗО. Кандидатурата му ще бъде утвърдена с гласуване на Световната здравна асамблея през май.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Ако обичате преди 2 години
НРБ си имаше своите тежко охранявани затвори за тежки престъпници, САЩ си имаха Алкатраз и редица други места Залива на прасетата,СССР си имаше своите места за най-опасните престъпници и хищници сред хората.И е грешка за някакви хора да казват, че са били репресирани и да забравят за какво са били в този затвор, какви са деянията им, причините да бъдат прибрани от тогавашната официална власт! Накратко: и да е имало случай на безпричинна репресия те са били пет или шест след смъртта на Живкова
24
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМА БОЛНИЦА В СВЕТА КОЯТО ДА ИМА БЮДЖЕТ ГОДИШЕН ОТ 6 МИЛИАРДА ДОЛАРА КАКТО ЛЪЖЕ МАНГАЛАЗАДА !
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според уикипедията тоя е бивш престъпник. И настоящ.
22
2
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Извинете, може ли да ми уредите живота и на мен да ми е добре и да заживея по добре!Може ли ?
21
0
 
2
 
! Отговори
Една пътека встрани преди 2 години
Разгледах за малко! След голянната амнистия в началото на 90-те се оказа, че тя е била грешка. Между "политически репресираните" е имало лица дето не трябва да излизат по никакъв начин, защото рецидивно са се върнали към това за което са били затворени! Например ей тоя с двете отрязани ръце - в момента трябва да се намира в Централен софийски затвор за ред престъпления по НПК за които е с присъда доживотен затвор.Как не е там, а е отвън е въспос с повишена трудност. Пуснат е за да приключи някой
20
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ ВНЕСЪЛ ПОВЕЧЕ ПАРИ В СЗО ОТ ФАЩ! ОПАСЕН ДЗВЕР!
19
0
 
20
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Един козар с четвърто отделение, слуга на глобалистите направи света разноглед... Не ви ли е срам академици, професори, доценти, доктори да се водите по акъла на един ***!
18
0
 
25
 
! Отговори
Гласът на разума преди 2 години
Всички от СЗО са за гилотината, заедно със спонсорите им. Цялата ваксинална програма е една огромна измама. Бил Гейтс бил дал 584 млн., повечето от които за борба с полиомиелита. С нищо не се бори, напротив просто продава ваксините си, чрез които осакатява и стерилизира най-вече африканския континент. Целта на сатанинската ваксиална индустрия е да разболява и съкращава населението. Дори самият Бил неведнъж го е споменавал...
17
9
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
*** обясни от къде идват, а то си пише в статията. :D
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката ми прилича на едни ***. С тази бяла ризка прилича на муха в кисело мляко.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БайдЪн и без друго е дърт. Няма нужда от въже.
14
1
 
15
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Аааааа, ей това е въпроса......от къде идва мангиза?
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО се финансира от от същите ,които отгледаха и писнаха Ковид 19
12
1
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Значи САЩ трошат луда пара по СЗО , СЗО да дойде насила да ни спасява .....хо-хо-хо-хо.....
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как от къде идват парите? Всеизвестен факт, че идват от реклама на съмнителни течности, чрез създаване на истерия и паника. "Възраждане" нали ви го каза.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо трябвада научим откъде идват парите на богаташите.
9
1
 
19
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Парите идват от робите , а го вземат бялата и аптекарската мафия !
8
1
 
29
 
! Отговори
А стига бе... преди 2 години
Подобна изобличителна новина си е пробила път в масова медия? Частните "филантропи" внасят повече пари в СЗО, от държавите, ама от нас се очаква да вярваме, сляпо че го правят с "благородни" интерси и че решенията се взимат в интересе на световното здраве, а не под диктовката на частни интереси...
7
1
 
14
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Kak откъде, както и нашите, от вас ;)
6
1
 
28
 
! Отговори
Bili преди 2 години
този въпрос ние отдавна си го зададохме (преди 2 години). Германия току що стана най-големия дарител. Номер 1 винаги е бил Бил. Той коли и беси (питайте Епщайн). Сега да попитаме за резюмето на шефчето? Пуснете една статийка ...той е лекар...нали?Да попитаме и защо всички правителства следват инструкциите на тези от СЗО и индиректно на Гейтс....а?