Пекин категорично: Тайван не е Украйна

Тайванската президентка призова за бдителност за военна активност
23 фев 2022 12:43, Елка Василева
39
Пекин категорично: Тайван не е Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Тайван "не е Украйна" и винаги е бил неотделима част от Китай, заяви китайското външно министерство в момент, когато тайванската президентка Цай Ингвен призова островът да засили бдителността си към военните дейности на Пекин в отговор на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Тези коментари бяха направени, след като британският премиер Борис Джонсън сигнализира за риск за Тайван, предупреждавайки миналата седмица, че ще има разрушителни последици по целия свят, ако Западът не успее да изпълни обещанията си за подкрепа на независимостта на Украйна.

Още по темата
Китай, който твърди, че Тайван е негова отцепила се провинция, засили военните си дейности близо до самоуправляващия се остров през последните две години, макар Тайпе да не е отчел наскоро необичайни маневри от страната на китайските сили след изострянето на напрежението около Украйна.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин отхвърли всякаква връзка между събитията около Украйна и Тайван.

"Тайван не е Украйна", каза говорителката и добави: "Тайван винаги е бил неотделима част от Китай. Това е неоспорим юридически и исторически факт".

Китай никога не е смятал, че санкциите са най-добрия начин за решаване на проблемите, каза говорителката на китайското външно министерство, попитана дали Пекин ще се присъедини към западните държави в санкциите срещу Русия заради Украйна.

Китай се надява, че засегнатите страни могат да се опитат да разрешат своите проблеми чрез диалог, да запазят спокойствие и да демонстрират сдържаност, каза Хуа Чунин пред журналисти в Пекин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма спор, че Тайван винаги е бил неотделима част от Китай. Даже имаме един продължителен период, през който Китайската република е представяна пред ООН от представители на Тайван.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 само дето ти нищо не знаеш, поне да беше прочел историята малко!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ножът и хлябът с у Русия и Китай.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван си е точно Украйна и Китай го знае много добре. Поради което и подкрепа мълчаливо Русия. Защото това което направиха САЩ в Украйна - смяната на властта и постоянното наливане на войски и ескалиране на напрежението, могат да го направят и в Тайван. Или поне да се опитат. А Китай няма интерес от това. Ако САЩ успеят да сложат щита в Украйна, следващата стъпка ще е да го сложат в Тайван. И Китай знае това.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвайте да учите Китайски и Руски...
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми то и ние имаме отвсякъде да си взимаме българска територия
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време един наш анализатор каза, че Русия и Китай са в много тясно сътрудничество. И според него ако Русия направи нещо в Украйна, то това ще е съгласувано преди това с Китай, както и обратното за Китай в Тайван. Може би в близките дни ще станем свидетели как Китай ще отвори втори фронт срещу интересите на НАТО, което ще е твърде интересно и окончателно би променило световния еднополюсен ред, което би детронирало САЩ от много места.
21
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван е истинския Китай. Оная групировка в Пекин е тер организация.
20
1
 
18
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 2 години
Малии...ся и чайниците ко си приберат Тайван...БайДън и групата му направо пътуват към 3-ия свят! Ми няма откъде да краднат повече...
19
1
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Тайван трябва да признае веднага новите републики!!! ... ако искат и те някой ден да се отделят
18
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван- още една от гнусните англо-саксонски исторически машинации, която ще трови международните отношения за десетилетия напред... Освен ако Китай не действа решително...
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азиатците ще се окажат по-точни от нас.Виждате ли как се подкрепят.В Европа и Америка само разделения и омраза!
16
0
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Ами да, също и зад Ботевград не е Акапулко.........
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайско ''Тайпе'' -така се нарича Тайван
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13.... Кога Руснаците са се надявали на Китайците за помощ бе сеяндур. Сигурно Руснаците нямат армия и въоръжеие ли. Руснсаците да не би да са като булгарите да се надяват на друг да ги пази. Сигурно си някой дето е учил до първи клас щом незнаеш историята. Руснаците през 60-те година смачкаха Китайците и неможаха и каските да им намерят. Ама ти това няма как да го знаеш щото си учен сеяндер.
13
2
 
21
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Тоя казал едно, другия друго, и само след няколко седмици Китай си взема Тайван като стой та гледай. Разбира се, с подкрепата на руските стратегически въоръжения.
12
2
 
19
 
! Отговори
Тайван?? преди 2 години
Напишете в уикипедия тайван - излиза Република Китай!!
11
0
 
16
 
! Отговори
до "полово гъвк преди 2 години
До анонимен: "от Китай да пратят войски да им помогнат" - май си изгубил връзка с Хюстън и импровизираш-нали? Е не ти се получава - нужна е грамотност по темата.
10
34
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Руските убийци се надяваха ,,приятелите,, от Китай да пратят войски да им помогнат. Но Китай си има свои интереси.
9
2
 
22
 
! Отговори
Края на запада преди 2 години
Както се очакваше - ред са ходовете на Китай. По-рано отколкото ги очакваме но какво пък-правото си е на тяхна страна!