Пекин категорично: Тайван не е Украйна

Тайванската президентка призова за бдителност за военна активност
23 фев 2022 12:43, Елка Василева
39
Пекин категорично: Тайван не е Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Тайван "не е Украйна" и винаги е бил неотделима част от Китай, заяви китайското външно министерство в момент, когато тайванската президентка Цай Ингвен призова островът да засили бдителността си към военните дейности на Пекин в отговор на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Тези коментари бяха направени, след като британският премиер Борис Джонсън сигнализира за риск за Тайван, предупреждавайки миналата седмица, че ще има разрушителни последици по целия свят, ако Западът не успее да изпълни обещанията си за подкрепа на независимостта на Украйна.

Още по темата
Китай, който твърди, че Тайван е негова отцепила се провинция, засили военните си дейности близо до самоуправляващия се остров през последните две години, макар Тайпе да не е отчел наскоро необичайни маневри от страната на китайските сили след изострянето на напрежението около Украйна.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин отхвърли всякаква връзка между събитията около Украйна и Тайван.

"Тайван не е Украйна", каза говорителката и добави: "Тайван винаги е бил неотделима част от Китай. Това е неоспорим юридически и исторически факт".

Китай никога не е смятал, че санкциите са най-добрия начин за решаване на проблемите, каза говорителката на китайското външно министерство, попитана дали Пекин ще се присъедини към западните държави в санкциите срещу Русия заради Украйна.

Китай се надява, че засегнатите страни могат да се опитат да разрешат своите проблеми чрез диалог, да запазят спокойствие и да демонстрират сдържаност, каза Хуа Чунин пред журналисти в Пекин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
21
 
! Отговори
до анонимен 5 преди 2 години
Живота става по-хубав само ако си го направиш такъв. Ако чакаш някой да дойде и да ти го направи.... има да чакаш. Ако пък си мислиш, че Турция ще те оправи значи си бая зле.
7
2
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Английските варвари май немат наглостта за нищо. Заради всичкото зло,което извършиха на Китай и Китайците можеха поне да си заврат по един *** в устите и да замълчат. А, що се отнася до Украина,да,има разлика. Украина е част от общият сбор Тракийски земи,където Българите,след като биват превзети от евреите Данайско -гърците основават ВОЛГ ГАЛИЯ. Последната е заемала едновременно и днешни руски и днешни украински земи. Значението на БЪЛГАРИЯ е именно Волжка Галия !
6
4
 
28
 
! Отговори
Към НАТО преди 2 години
А Косово какво е ?
5
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 1 чулта господ, това ако стане живота в бг ще е много по добър от сега
4
0
 
10
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Логичната съдба е специален протекторат, с малко по-стриктен режим от този с Хонг Конг. Тайпе кинезите нямат нищо общо с чипа на мейнленд зoмбитатa. Жалко е, че само един неголям остров насред океан, макар и икономически доста проспериращи...
3
7
 
13
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Тайван не е чайника. Вън маотисти от Украйна също. Успех имате само в пропаднали латино коптори.
2
8
 
41
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тайван не е държава а остров - държавата е Република Китай. Като държава е призната само от 18 държави и е въпрос на времи Китай да си я прибере.
1
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеба си утре и Турция ще каже че съм от нейната история и ще ни завладеят.