Президентът на Украйна Зеленски свиква резервисти за армията

Във въоръжените сили на Украйна има около 250 000 войници
23 фев 2022 08:00, Елка Василева
76
Президентът на Украйна Зеленски свиква резервисти за армията
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти за определен период, но отхвърли обявяване на обща мобилизация, след като Русия съобщи, че изпраща войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че продължава да търси дипломатически пътища за излизане от кризата и приветства готовността на Турция да участва в преговори между страните. Същевременно той заяви, че Украйна няма да отстъпи територия на Русия.

Още по темата

В обръщение към народа, излъчено по телевизията във вторник вечерта, Зеленски уточни, че указът му се отнася само до тези, които са записани в т.нар. оперативен резерв, който обичайно се активизира при продължаващи военни действия и обхваща "конкретен период от време".

"Днес няма нужда от пълна мобилизация. Трябва бързо да добавим допълнителен персонал към украинската армия и други военни формирования“, каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

"Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна издадох указ за набирането на резервисти за определен период", заяви той. "Трябва да увеличим готовността на украинската армия за евентуални промени в оперативната ситуация", добави Зеленски.

Във въоръжените сили на Украйна има около 250 000 войници и около 140 хиляди резервисти.

Президентът на Украйна критикува чуждестранните посолства и украински бизнесмени, че са напуснали страната от съображения за сигурност и отново призова компаниите да останат.

"Всички те трябва да останат в Украйна. Предприятията им са разположени на украинска територия, която е защитена от нашата армия", заяви президентът.

Зеленски обяви също програма на "икономически патриотизъм", включваща стимулиране на местното производство и намаляване на ДДС за петрола.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже Русия ще пази войската си, ще бие с ракети докато противника се деморализира, и се разбяга или предаде. Нататък е лесно. Ако Русия даде много жертви там също ще назрее напрежение.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета и се питам освен поляците от западните територии тия дето ги привикват в запас дали им се бие с руснаците. Мисля си, че ще избягат или предадат. На западняците им е ясно какво ще стане, но си казват - Русия да получи една опустошена територия, която да и е в тежест. Само че, местното население ще възстановява държавата си и ще живее бедно докато я възстанови. запада ще подвие опашка и ще се прибере в границите си. Кой се излъгал, излъгал и толкова.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна я очакват въздушни удари по инфраструктурата. Газ, ток, мостове, електроцентрали, електропроводи. Украинците ще станат британски аборигени и американски индианци.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинският народ не иска да воюва и да дава наборните войници на САЩ. Само платена армия от наемници може да се бие с подкрепата на украинския народ. Украинският народ не го интерерсува смъртта на наемниците на Волдемор Зеленко. Украинският народ ще ги подкрепя да се бият и *** за него. Резервистите ще бягат от фронта и няма да се бият. Волдемор Зеленко вижда, че САЩ и фабрикантите на САЩ бягат от Украйна. Не вярват, че Зеленко ще ги защити.
55
2
 
0
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Украйна взема мерки срещу агресора. Цивилизования и демократичен Свят ще помогне. Няма да оставим руските войнолюбци да убиват.
54
0
 
2
 
! Отговори
Ей Зеленски преди 2 години
На Путин масата е по-голяма от този бункер бе юнак !
53
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
До DDD - Откакто светът стана зоологическа градина и другарите от "елита" още не могат да определят кое животно какъв пол е , но това да не те изненандва - Човешката ГЛУПОСТ Е БЕЗГРАНИЧНА - нали знаеш ?!
52
0
 
7
 
! Отговори
DDD преди 2 години
Мед ми капе на сърцето, като чета напъните на краварските клакьори да оправдаят една вече загубена кауза!... Тоя шоумен е като нашия шоумен... От тях само гръмките изявления! И нашите управници - барабар Петко с мъжете - правят се на по-големи ястреби от краварите!... Щеше да са смешни, ако не бяха толкова жалки!...
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от едната страна боязливи 18 год. руски донаборници и срещу тях армия калена в дългодишни битки за родината си .
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ зелено окото момиче тръгнал да мобилизира 15-16 годишни деца да ги праща за пушечно месо. Дори и има вида как ги учат да боравят със автомати. Ми то има деца дето не може и да го носят той на война ще го праща.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 53-ЗАТОВА ЛИ РУСИЯ ИСКА ДА ЗАОБИКОЛИ ВСИЧКИ И ДА ДОСТАВЯ ГАЗ ДИРЕКТНО ЗА ГЕРМАНИЯ, ЗАЩОТО Е "ЗАВИСИМА" ОТ ПРЪДЛЬОВЦИ КАТО НАС. ВЪВ СЛУЧАЯ СЪС СЕВ. ПОТОК ГЕРМАНИЯ САМА СИ ЗАТВАРЯ КРАНЧЕТО АМА ЩЕ СИ ГО ОТВОРЯТ ЩОМ ЯИЦЕТО ОПРЕ ДО ДИРНИКА. НЯМА ГАЗ, ВСИЧКО СПИРА. АБСОЛЮТНО ВСИЧКО. И СЛЕДВА КОЛАПС НА ЕС ЩОТ ХОРАТА НЯМА ДА ТЪРПЯТ.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако на резервиста не му се ходи да мре за чужди интереси какво прави - бяга в Полша или България. То ако му се ходи отива и се записва доброволец
47
7
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Какви зърнени култури изнася Русия? България изнася повече слънчоглед от Русия, например. Украйна и Аржентина също са основни играчи на този пазар. Силата на Русия е в износа на природен газ и петрол, там имат механизъм да влиаят на пазарите.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересна ситуация. Путин може хич да не се спре. От една страна няма какви санкции още да му предложат. Пък за газа и титана алтернатива няма. От друга страна никой не иска вече да воюва и никой не може да го спре. Наемната армия още от времето на Макиавели се разбягва като види зор. Местните са лишени от идеали, благодарение на безкрайните лъжи във времето. Всеки ще гледа да си запази къщичката и семейството.
45
1
 
11
 
! Отговори
украинец преди 2 години
с тази политика не само че няма да останат в Украйн ано инвестиции забравете задълго-с заеми нищо не с еправи само с е затъва .Икономиката и зависи от Русия а военната техника е съветко и също зависи , от съседа,Газта и тока са над 80% от Русия -спирането на ресурси и з а4 ден априключва всичко без война
44
1
 
12
 
! Отговори
до Алекс преди 2 години
В трупата са забелязани Росен, Паси, Асен Агов, Надка красавицата, един който прилича на Бойко, тежката артилерия на ГЕРБ, Даниела Митова има и още ама са с маски и каски та засега не са идентифицирани. А появи се и Зайо Байо от РСМ.
43
1
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Клоунът събира трупата.
42
3
 
8
 
! Отговори
Как си джендъре? преди 2 години
До Анонимен 53: Усещаш ли задаващата се ледена епоха? Защочвай да събираш лежници, че освен студ ще има и много глад, защото освен газ, Русия спира и износа на зърнени култури към Джендърландия!!!
41
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисията е изпълнена. Украйна се отърва от руснаците на своя територия. Северен поток е спрян да не продължава да трупа пари гомор. Сега ще и унижат рублата до адско обезценяване и глад. Санкциите ще са уморителни. Европа ще намери нови доставки на газ с времето. И леко по леко,ще се отърве от гн 2000 евро на метър:)) Наздраве мисията е успешна. Джуджето да ги храни новите селянии.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да признава отцепилите се области и да кандисва,срещу ръжен не се рита!