Президентът на Украйна Зеленски свиква резервисти за армията

Във въоръжените сили на Украйна има около 250 000 войници
23 фев 2022 08:00, Елка Василева
76
Президентът на Украйна Зеленски свиква резервисти за армията
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти за определен период, но отхвърли обявяване на обща мобилизация, след като Русия съобщи, че изпраща войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че продължава да търси дипломатически пътища за излизане от кризата и приветства готовността на Турция да участва в преговори между страните. Същевременно той заяви, че Украйна няма да отстъпи територия на Русия.

Още по темата

В обръщение към народа, излъчено по телевизията във вторник вечерта, Зеленски уточни, че указът му се отнася само до тези, които са записани в т.нар. оперативен резерв, който обичайно се активизира при продължаващи военни действия и обхваща "конкретен период от време".

"Днес няма нужда от пълна мобилизация. Трябва бързо да добавим допълнителен персонал към украинската армия и други военни формирования“, каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

"Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна издадох указ за набирането на резервисти за определен период", заяви той. "Трябва да увеличим готовността на украинската армия за евентуални промени в оперативната ситуация", добави Зеленски.

Във въоръжените сили на Украйна има около 250 000 войници и около 140 хиляди резервисти.

Президентът на Украйна критикува чуждестранните посолства и украински бизнесмени, че са напуснали страната от съображения за сигурност и отново призова компаниите да останат.

"Всички те трябва да останат в Украйна. Предприятията им са разположени на украинска територия, която е защитена от нашата армия", заяви президентът.

Зеленски обяви също програма на "икономически патриотизъм", включваща стимулиране на местното производство и намаляване на ДДС за петрола.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
14
 
4
 
! Отговори
Химн на Украйна преди 2 години
Вставай, страна древная,Вставай на смертный бойС Путинисткой- болшевишкой силой темною,С проклятою ордой!
38
3
 
24
 
! Отговори
Резервисти ? преди 2 години
Дали отрудения украинец ще се бие за имотите на местните феодаливие ще се биете ли за Доган и Пеевски да си запазят статуквото?И не ми говорете за патриотизъм
37
2
 
24
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
САЩ ще се бие с Русия, до последният Украйнец.
36
1
 
18
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
"Дядката и синът му бутнаха някой долар и си повярва" - НЕ си прав, ТОЙ бутна много пари на сина на дядката и за това сега иска да му върнат жеста, като даже мисли, че ша му пратят и войски, смешника!!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 45 те зотова са толкова зле
34
5
 
15
 
! Отговори
d преди 2 години
как е възможно комедиен актьор да бъде върховен главноомандващ и да управлява държава
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя големи мераци има да влези в НАТО и САЩ да му платят някой милиард за услугата ,но това не е на снимачната площадка къде играеле филми )
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в украйна раздават безплатни памперси в армията,хаха
31
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Еврейско потекло, комедиант. Английския му е като на второкласник, но прави някакви сериозни физиономийки. Дядката и синът му бутнаха някой долар и си повярва.
30
4
 
16
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
За този си имаме поговорка:С гол г*з,таралежи мачка...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бас, че, ако в Украйна има повече жертви ще забравите за умрелите старци от глад и вируси?
28
4
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Да *** глупавите. Това е еволюция.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в Крим , а сега и в новоанексираните територии ще живеят все по-щастливо и добре. За всяко семейство ще има по една Лада Самара.
26
2
 
15
 
! Отговори
Горд Бял Мъж Расист преди 2 години
Бели Мъже пак ще Умират за ЮдеюСемит Зеленски - и 2мата му родите ли са ЮдеюСемити, какво прави в Украйна и защо не си ходи в Родината Окупирана Палестина?!
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е радоактивно заразена още от Чернобил. Няма проблем ако се дигне ралиацията с няколко Сиверта.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29...Голак?
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шоумен!
22
4
 
10
 
! Отговори
самет преди 2 години
Не моя работа да се меся,но Украйна много говори и нищо не прави.Преди години падна Крим без да гръмне пушка,след това се отцепиха Донбас и Луганск!Ако има топки една държава нищо че е слаба ще води битка.Пример давам Авганистан партизанска война разкараха СССР тогава с над 15 хиляди жертви,след година СССР фалира.Няма да говоря за чеченците дето са 1-2 милиона,та една голяма Украйна 40-45 милиона без бой взимат и каквото трябва!Евала на руснаците като могат ще вземат
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф. Ще предават ли фойерверките директно по телевизията както от Ирак Пустинната буря? Искам да глелам как горят руски танкове и от двете страни.
20
10
 
8
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Колкото по вече го гледам този клоун, толкова повече одобрявам създадените от Сталин концентрационни лагери от тип Голак. Такива като това рептилно животинче трябва да обитава само такива места!