Русия отвежда бежанци от Мариупол насилствено

Окупаторите принуждават хората да напуснат Украйна и да отидат в Русия
20 мар 2022 21:03, Нели Христова
129
Русия отвежда бежанци от Мариупол насилствено
Снимка: БГНЕС

Градският съвет на Мариупол твърди, че жителите на града бивали отвеждани в Русия против волята им, а един от украинските депутати твърди, че на тези хора се налага да се занимават с принудителен труд в отдалечени части на Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Градският съвет на Мариупол излезе с изявление, в което твърди, че жителите му са евакуирани в Русия против волята им, а един украински депутат казва, че тези хора са отвеждани за принудителен труд в отдалечени части на Русия.

"Окупаторите принуждават хората да напуснат Украйна и да отидат в Русия. През изминалата седмица няколко хиляди жители на Мариупол са били отведени на руска територия", се казва в изявлението на градския съвет.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна днес заявиха, че от 5 март досега от Мариупол са евакуирани 2973 души, включително 541 през последните 24 часа.

В изявлението на Мариуполския градски съвет също се твърди, че мобилните телефони и документите на евакуираните са били проверени от руските войски преди изпращането на жителите на Мариупол в ,,отдалечени градове в Русия".

Украинската депутатка Ина Совун заяви пред радио "Таймс", че според кмета и градския съвет в Мариупол тези граждани отиват в т.нар. филтриращи лагери и "след това се преместват в много отдалечени части на Русия, където са принудени да подпишат документи, че ще останат в този район за две или три години и ще работят безплатно в тези райони".

Към обсадения град Мариупол, който е подложен на тежък обстрел от руските сили, са прекъснати доставките на храна, вода и енергия, посочва АП.

Информациите, че хиляди жителите на обсадения украински пристанищен град Мариупол са били насилствено депортирани в Русия, са "обезпокоителни", ако това е вярно, заяви днес посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

В предаването "Състоянието на съюза" по Cи Ен Ен Томас-Грийнфийлд заяви, че САЩ все още не са потвърдили твърденията, направени в събота от градския съвет на Мариупол в Телеграм.

"Аз само го чух. Не мога да го потвърдя", каза посланичката. "Но мога да кажа, че е обезпокоително. Безсъвестно е Русия да принуждава украински граждани да влизат в Русия и да ги поставя в това, което по същество ще бъдат концентрационни и затворнически лагери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
0
 
! Отговори
Цар Пупин Глупин преди 2 години
До края на годината Русия се е разпаднала колкото и да пишат глупости руските тpoлчeта тука.
88
1
 
1
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Работническото дело ми виси на стената заедно с герба на НРБ. Една статия от 74-та с постановлението му. А тоя сайт ми е дюшеш да пиша глупости на платените драскачи за кеф :)
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как така, хем са бежанци, хем ги извеждали насилствено? Бежанец-значи доброволно. Като извод се налага, че руснаците им помагат да избягат живи.
86
0
 
6
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
Фейк нюз
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм сигурен, че руснаците от Мариупол имат желание д останат да живеят в град призрак. Кога ще свърши тази война и откъде пари за възстановяване на града? САЩ чакат реда си за миролюбци - те, които даваха боеприпаси и оръжие за масово унищожение на украинците да се бият! Украинци, опомнете се, биете се братски народи, а САЩ гледат сеир! Българи, разберете: двете К са наемници на дядо Джо, Урсула и сие!
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за *** вярват на подобни драсканици... Има безброй видеа в телеграм каналите, с най различни реакции и събития! Колкото повече гледаш толкова повече разбираш, че телевизора и пресата са една пропагнадна машина отразяваща всичко друго, но не и ИСТИНАТА!
83
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На велика Русия и трябват заложници за да има с какво да се пазари на преговорите с Украйна. Докъде я докара велика Русия с военщината си, до най-обикновен тероризъм.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо за 18-годишната украинка изнасилена в един кораб в Дюселдорф от двама украинци единия от Мароко, а другия от Конго или там някъде!
81
7
 
2
 
! Отговори
Дори рушофилскитеКур преди 2 години
ви не ходят доброволно в м0сковията.
80
5
 
3
 
! Отговори
За да компенсират преди 2 години
схилядитеВатници останали мъртви по полята на Украйна.
79
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е точно така, както някои си мислят за причините за насилственото извеждане на бежанци...Sky News изнесе потресаващи факти, че има създадени престъпни мрежи, чрез които бежанци от Украйна (основно жени и деца)са отвеждани (или при пристигането им) в страни от Европа, децата са продавани на бандити (gangs), a жените са принуждавани да (ще го кажа на англ. -being urged to slave аnd prostitute). Нищо чудно това да се прави и в Русия.
78
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвеждат бандеровците които отвличат деца за да избягат през хуманитарните коридори. Днес четох за такъв случай, спират кола децата на задните седалки плачат и гледат уплашено, изкарват възрастните и питат децата как се казват родителите им, а едното казва това не е моя татко, те го застреляха...
77
6
 
18
 
! Отговори
FMC преди 2 години
До Азов?... Руски журналист пита, защото се отнасят така с Азовци, нали щяхме да ги унищожаваме. Военния му отговаря - ние сме хора. Честно казано, ако бях на азовец на мястото, щях да се радвам да работя в Сибир...ако наистина това е истина. Да не забравяме, че хиляди престъпници бяха пуснати от затворите с условието, да защитават Украйна и да изкупят греховете си. Голяма част от тях май направо духна на Запад :)
76
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия отвори отново ГУЛАГ.
75
4
 
13
 
! Отговори
FMC преди 2 години
До Наблюдател ...значи...в миналото тия роби са предавани от собствените им господари. Поне робите от Африка за САЩ. Не знам какво ви гони тоя Сибир...там живее една нищожна част от населението на Русия. В България не сме ли роби? Роби сме и още как. Кьовеши го казва. Тук българския роб, няма абсолютно никакви права. И сега не ми казвай, че сме можели да пишем. Пишем, да, в тоя сайт, на други места не. Но и в тоя сайт ни гонят и блокират, ако не пишем за правата линия на Байдън.
74
2
 
15
 
! Отговори
Азов? преди 2 години
Няма да споменете,че тези отвежданите са от крайните радикалист Азов, които САЩ мислеха да обяват за терористична организация нали?Ще ти пишете глупости и ние ще си представяме измъчени хора,влачени насила, и полагащи робски труд в някой ГОЛАК,а истината е че товя са крайни националисти, които от години избиват на расова основа не само руснаци и правителството им *** обяви за част от милицията
73
13
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Новите роби - така са нахлували в миналото окупатори и отвеждали роби да им работят безплатно .На тези , които не вярват на новината , им пожелавам руснаци да ги отведат насила в Сибир и да ги оковат да работят за Путин .
72
1
 
8
 
! Отговори
FMC преди 2 години
А какво стана с падащата рубла? Днес гледам е 102, в началто на войната бе 120 за долар. Нещо да кажете по въпроса или това е конспирация на руската централна банка - казва 103, а обменя за 120?
71
5
 
16
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Ей, браво на хората от Мариупол. Наште украинки не искат да стават шивачки. Само че тия чуват ли се какво говорят? Евкуираните пак са главно жени, деца и възрастни хора. Каква работа да се очаква от майки с деца и баби? Тук таме някой дядо, дето не са му дръпнали ушите Азовци. Не знам. То бива бива пропаганда, но чак такава не очаквах и то от Украинска страна. По тая логика младите украинки в Европа ги вземат да работят под червените фенери.Ще отидеш ти в чужда държава и няма да работиш?
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ пък отвеждат хора в Гуантанамо, които изчезват.