Русия отвежда бежанци от Мариупол насилствено

Окупаторите принуждават хората да напуснат Украйна и да отидат в Русия
20 мар 2022 21:03, Нели Христова
129
Русия отвежда бежанци от Мариупол насилствено
Снимка: БГНЕС

Градският съвет на Мариупол твърди, че жителите на града бивали отвеждани в Русия против волята им, а един от украинските депутати твърди, че на тези хора се налага да се занимават с принудителен труд в отдалечени части на Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Градският съвет на Мариупол излезе с изявление, в което твърди, че жителите му са евакуирани в Русия против волята им, а един украински депутат казва, че тези хора са отвеждани за принудителен труд в отдалечени части на Русия.

"Окупаторите принуждават хората да напуснат Украйна и да отидат в Русия. През изминалата седмица няколко хиляди жители на Мариупол са били отведени на руска територия", се казва в изявлението на градския съвет.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна днес заявиха, че от 5 март досега от Мариупол са евакуирани 2973 души, включително 541 през последните 24 часа.

В изявлението на Мариуполския градски съвет също се твърди, че мобилните телефони и документите на евакуираните са били проверени от руските войски преди изпращането на жителите на Мариупол в ,,отдалечени градове в Русия".

Украинската депутатка Ина Совун заяви пред радио "Таймс", че според кмета и градския съвет в Мариупол тези граждани отиват в т.нар. филтриращи лагери и "след това се преместват в много отдалечени части на Русия, където са принудени да подпишат документи, че ще останат в този район за две или три години и ще работят безплатно в тези райони".

Към обсадения град Мариупол, който е подложен на тежък обстрел от руските сили, са прекъснати доставките на храна, вода и енергия, посочва АП.

Информациите, че хиляди жителите на обсадения украински пристанищен град Мариупол са били насилствено депортирани в Русия, са "обезпокоителни", ако това е вярно, заяви днес посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

В предаването "Състоянието на съюза" по Cи Ен Ен Томас-Грийнфийлд заяви, че САЩ все още не са потвърдили твърденията, направени в събота от градския съвет на Мариупол в Телеграм.

"Аз само го чух. Не мога да го потвърдя", каза посланичката. "Но мога да кажа, че е обезпокоително. Безсъвестно е Русия да принуждава украински граждани да влизат в Русия и да ги поставя в това, което по същество ще бъдат концентрационни и затворнически лагери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извеждат ги за да ги спасят и , за да няма бандеровците зад кого да се крият и да си игарят на войници ! После почистват , всичко свършва , за да може и онзи Американеца да си се брибере в къщи да си види семейството - стига е обикалял да иска от този и онзи да праща дрънкулки и ракетки на укрите !
68
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се очакваше от нацистка Русия. Да организират концентрационни лагери и да вкарват хората вътре.
67
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са си чисти хохлянски фейк нюз. За какъв им е на руснаците да взима хохли ???
66
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е война от 8 години.Така че дали в България или в Русия хубаво е да се спасят мирните граждани.А не да бъдат употребени като жив щит.
65
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерете новини от 2014, съобщаваха за убитите и изгорените в Одеса. Има и документални филми от 2016, 2017 за Десен сектор и Азов. Много тежки са документалните филми за мъченията и убийствата в Донбас
64
8
 
13
 
! Отговори
Смешни мисирки сте преди 2 години
Вече има доста украинци в България и научаваме едно друго.
63
9
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Alex: Ами да хруска :) 45 години хруска и си счупи зъб. Пък и ако вземе ,че схруска запада то значи,че ще забранят този сайт, ще има само един и ти няма да можеш да пишеш глупости. Ще четеш работническо дело и ще се бършеш с него защото от беднотия няма да можем да правим една проста тоалетна хартия :)
62
8
 
14
 
! Отговори
Знаем, че ЦРУ води преди 2 години
пропагандна и информационна война срещу Русия и западняци и американци вярват. Ние сме лъгани толкова много, а и четем и слушаме различни новини. Нас няма как да ни излъжете лесно!
61
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мистър *** в тила на врага / Ако има тука силни мъже като мен ходили в казарма помнят този филм. Путин е мистър ***!
60
17
 
10
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Филмът направрн преди 10 дни от Рушка да не е по случай специалната военна операция с цел промиване на мозаци като твоя путинофилски?
59
6
 
16
 
! Отговори
Врачанин преди 2 години
Абе ка моете да пишете такива простотий...па нема нищо верно у тая информация..Стига с тия фейкове бре
58
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради санкциите доходите в Русия спадат. Руснаци продават дъщерите си за долари!
57
5
 
3
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Нищо, пишете - упражнявайте се. *** ще има нужда от вас щ, след като схруска каквото е останало от Запада :) въобще смях без *** се очертава, но нищо. Постлали сте си :)
56
11
 
13
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Насилствено пишете статии против Русия, :)
55
12
 
13
 
! Отговори
хехехе преди 2 години
Горките руZZки ... още не могат да се осъзнаят какво се случва. Пишат ли пишат с надеждата, че писането им ще промени нещо, но е късно вече - фюрерът им настъпа мотиката и връщане няма.
54
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вече официално за целият свят е нациска държава с фашистко-феодален строй.Вождът *** е и върховен жрец и шаман на уша нките.Всичките приказки на Вовата се имат като излезли от Божийте уста.Руснаците на 90%са с промити мозъци,за тях Украйна с помоща на НАТО е нападнала Русия!
53
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбогом Русия, унижението ви е тотално! Ще гръмна шампанското когато тази страна бъде тотално заличена от дипломатическите и икономическите отношения в световен план. Клети некадърници, а жените им гнусни ***.
52
1
 
2
 
! Отговори
До 51 от 48 преди 2 години
Виж прочети пак какво съм написала...."зверства", в кавички...айде не ме обиждай без дори да си прочел като хората, глупаво е.
51
10
 
22
 
! Отговори
Д.Поршин от Мариопол преди 2 години
В Мариопол се намира централана на нацисткия батальон Азов и се знае, че там има най-много от неговотете войни . Днес бяха заловени няколко десетки бойци и помощен персонал на Азов и ще бъдат депортирани в Руски затвори ,най-вероятно някъде из Сибир. Азовците лесно се разпознават по татуировките на пречупени кръстове които са символ на батальона и задължително ако искаш да си част от него !Денацификацията върви в пълна сила !
50
12
 
9
 
! Отговори
нищо ново преди 2 години
"Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!" - Георги Раковски 1886 г.