Украинци се редят на опашки за храна в центъра на Цюрих

Над 40 000 бежанци има в страната
23 апр 2022 22:02, Александър Попов
38
Украинци се редят на опашки за храна в центъра на Цюрих
Снимка: GettyImages

Стотици украински бежанци се наредиха на опашки за храна в центъра на Цюрих, докато богатата Швейцария се бори да се справи с притока от около 40 000 бежанци от началото на руското нашествие в Украйна, предаде Ройтерс.

Бежанците в официалните центрове получават финансова помощ от държавата, но това често не е достатъчно в Швейцария, където цената на живота е една от най-високите в света. А тези, които остават при приели ги частни лица - което са около половината от пристигналите, според властите - изобщо не са обхванати от социалната система.

Благотворителни дружества в Швейцария казват, че много украинци, бягащи от руското нашествие, се обръщат към тях за храна, дрехи и медицинска помощ, както показваше и опашката.

Още преди кризата в Украйна, помощите за бежанците не бяха достатъчни за живот в някои райони на Швейцария. През 2017 г. гласоподавателите в Цюрих взеха решение за намаляване на помощите за бежанци до около 500 швейцарски франка на месец (522 долара), с 30 % под стандартното равнище на социалните помощи.

Хайке Иселхорст, говорителка на социалната служба на Цюрих, заяви, че нуждите на бежанците, получили подслон от властите, се покриват. Но не съществува процедура за помагане на бежанците, които отсядат при приели ги семейства, добави тя.

Броят на украинците, избягали от страната от началото на руското нашествие в Украйна, достигна  5 163 686 и продължава да нараства, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Франс прес.  Публикуваните днес данни показват нарастване с 29 939 души от четвъртък насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ШвейцарияЦюрих
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Щото преди 2 години
В Швейцария се редят,а пук у нас им поднасяме ол инклузив в 4 звездни хотели. Щтото сме по-богати от швейцарците.
26
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До ЕХО: точно така, във века на вироЗите трябват тестове!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей то и аз искам в швейцария, що не бягат в турция? Сега им е паднало дюшеш. Супер нагли са, да не са ти вкъщи тия
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите държави така процедират с бежанците, те затова са и богати. Бедна БГ вкара богатите украинки и децата им в хотелите и сега се чуди как ще ги изкара. На Киро, който не е ходил войник, му е все тая: той се качи на самолета с моряците от Мариупол и сетне слезе, нахалникът му,пръв по стълбата на авиона - все едно, че той е водач на групата. Можеше сам да отиде до Украйна, но взе хора от 4-те партии на кабинета.На връщане ще отвори бездънната си уста и ще каже: Ние ВСИЧКИ решихме: ВОЙНА!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно има промоция.
22
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тия с скъпите джипове къде се редят )в Сл.бряг уж нямали пари но пушат цигари от 6 лв.и ходят на екскурзии по Турция ,но то били гладни )
21
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14.Никой не е искал да бяга.Война да хвалиш е просташко,животинско.Градове,жилища,предприятия тотална разруха,за да стигне един луд до Крим и окупира Черно море.Започнаха да промиват мозъците и на русначетата,на учениците от сега ,че техните войници убивали "нацисти",демек и децата и жените и бабите и дядовците "нацисти" и как точно са нацисти като не пречеха на никого.Стоиш си в къщи,работиш,отглеждаш деца и изведнъж един окупатор ти казва,че си "нацист".По *** коминтерновска опорка,едва ли
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"докато богатата Швейцария се бори да се справи с притока от около 40 000 бежанци"________У нас са вече над 100 000. Ако тези се "борят" да издържат 40 000, значи богатството им е един голям балон с въздух, готов да се спука всеки момент.
19
9
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Що си измисляш нереални неща,какви 1200 лв.?
18
28
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Има доста рускини които харчат по моловете без задръжки,но чак навалица от украинки с тежък грим що така само тролските *** ги виждат.А и да си купят дрехи няма лошо, не са дошли с 5 куфара дрехи или на почивка.Абе що се излагате,не виждате ли как един върхолак избива цивилни,всички да му се подчиняват,и откъде накъде обикновени хора, войници без морал,сякаш сме в 15 век.Какви " нацисти" хората не го искат,никой не иска да го вижда,затова ги избива,извършва ежедневно геноцид," освободителя"
17
20
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Ти гледай да не си на тяхно място да бягаш от дома си,без да си сигурен,ако се завърнеш дали ще го имаш.Не са хора бягащи от мизерия,живели са сносно,бягат да спасят живота си и този на децата си,оставили са родители,съпрузи които може и да не останат живи.А колкото и да имат,то се стопява,техните пари нямат стойност,освен валута,но единици са милионери.Доста са в окаяно състояние,дошли с две три дрешки,то и повечето.И само защото фелтфебела варварин е тръгнал да завладява страната им и избива
16
11
 
6
 
! Отговори
Ехо преди 2 години
Какви фашисти какви вещици , 21 век сме !!!
15
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро гледах по телевизията млада украинка, която беше с огромни изкуствени мигли и обилен грим. Като че ли цял ден беше прекарала в козметичен салон! Нима така изглеждат жени, които бягат от война?
14
2
 
35
 
! Отговори
Защо Петков? преди 2 години
В богата на ресурси Канада социалните помощи са около $550 за месеца на човек, а в бедна България украинските куртисти получават над 1200 лева, които идват от нашите държавни дългове всеки месец.
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А когато същите майки с деца само че в Донецк 2014 г се редяха на същите опашки тогава не ревахте по медиите, нали?
12
5
 
53
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
А ако отидеш в столичен мол съвсем ще се отвратиш от тях. Наконтени по последна мода, жените гримирани с тежък вечерен грим, обикалят по магазините и мъкнат торби с покупки докато в Украйна убиват сънародниците им, близките и приятелите им. Що за хора са това?! И в същото време гледам в хранителните ни магадини пенсионерите ни, навели глави с по един хляб и кисело мляко. Имаме отвратително правителство!
11
6
 
57
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Там се редят , а в България всичко им е поднесено на тепсия . И проявяват капризи . Много се минахме с тази наша политическа гостоприемност
10
5
 
47
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Бе, що така по снимките едни "гладни и окъсани", коя с Гучи, коя с Пума анцуг, охраненки така, общо взето!! Не мязат на нашенски пенсии!
9
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше ми много жал за тях в началото, но като ми казват познати, работещи в хотел, колко са нагли и безочливи, си промених рязко мнението. Поведението, на хора бягащи от войната все си мислех, че трябва да е друго.
8
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе. За много украинци тази война беше идеалната възможност да избягат от Украйна. Когато свърши войната ще извикат и мъжете си. Те без война избягаха 2 милиона.