Русия атакува Николаев и Одеса, жени и деца се евакуират от "Азовстал"

Руските войски постепенно увеличават интензивността на настъплението си
1 май 2022 16:45, Нели Христова
76
Русия атакува Николаев и Одеса, жени и деца се евакуират от "Азовстал"
Снимка: БГНЕС

Лъч надежда за евакуация от последната украинска крепост в пристанищния град Мариупол – заводът "Азовстал".

В същото време продължава обстрелът на руската армия на юг и изток. Сирени за въздушна тревога звучат в Одеса и Николаев, съобщават от Bulgaria ON AIR.

Конвой от автомобили на ООН и Червения кръст пристигнаха в района на Азовстал в Мариупол за преговори за изтегляне на цивилните, останали блокирани в завода. В часовете на затишие 20 жени и деца са успели да се евакуират. Това е голяма стъпка напред, след като последните опити за евакуация се провалиха.

"Докарахме 20 цивилни на договореното място за среща, които успяхме да спасим изпод развалините. Това са жени и деца. Надяваме се тези хора да отидат на уговорената дестинация, която е Запорожие. Tеритория, контролирана от Украйна. Надяваме се, че този процес ще бъде допълнително удължен и успешно ще евакуираме всички цивилни", заяви зам.-командирът на пол "Азов" Святослав Паламар.  

Съпруги на последните военни, намиращи се в Азовстал призоваха за евакуация и на техните съпрузи. Те настояват мъжете им да бъдат включени в списъците заедно с цивилните, като се даде предимство на ранените военни, както да се приберат телата и на загиналите. Нови сателитни снимки на централата показват, че много от сградите са напълно разрушени от руските удари.

Експлозии и в Николаев и Одеса. Задействана е системата за въздушни тревоги.

Според украинското министерство на отбраната руските войски постепенно увеличават интензивността на настъплението си в Източна Украйна. Киев обвини Москва, че насилствено отвежда жители от Харковска област в Руската федерация.

А в разрушения град Чернигов кучето Патрон помага за разминирането на територията. Само през изминалото денонощие то е надушило 262 взривни устройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
12
 
46
 
! Отговори
Azovstalnews преди 2 години
Каква правят жени и деца при нацистите под земята?
6
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началник щаба на РФ Герасимов е ранен в Украйна.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измисления генерал от русенските села там ли е ?
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендаровски наредил ядрените сили на РСМ да бъдат приведени в бойна готовност,в случай че агресивните ватенки ги нападнат и тях..
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балабана от източно ромеските селца там ли е?
2
12
 
51
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 2 години
Хунтата в Киев не пуска хората от градовете за да има повече жертви и жив щит.Фашистките полкове стрелят по бягащите хора....
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо заплата там ли е?