САЩ и Южна Корея увеличават съвместната възпираща сила срещу КНДР

Двамата президенти предложили помощ на КНДР заради COVID-19
21 май 2022 13:03, Елка Василева
13
САЩ и Южна Корея увеличават съвместната възпираща сила срещу КНДР
Снимка: архив, БГНЕС

Президентите на САЩ Джо Байдън и на Република Корея Юн Сук Йол се съгласиха да увеличат съвместната възпираща сила срещу нарастващата заплаха от Северна Корея, предадоха Ройтерс и АП.

На срещата си днес в Сеул двамата ръководители изразиха безпокойство от разпространението на COVID-19 северно от 38-ия паралел, както и готовност да помогнат.

Още по темата
На съвместната пресконференция Байдън каза, че САЩ са предложили ваксини на Северна Корея и Китай. Юн добави, че също е предложил помощ на комунистическия Север да се справи с първата вълна от коронавирус, за която съобщава, но досега нямало отговор от Пхенян.

Джо Байдън заяви, че би желал да се срещне със севернокорейския вожд Ким Чен Ун, ако той е заинтересуван от сериозни разговори.

На пресконференцията президентите на САЩ и Република Корея съобщиха, че ще обмислят евентуално разширяване на съвместните военни учения с цел възпиране на ядрената заплаха от КНДР по време, когато има малка надежда за дипломация. Юн потвърди, че двете страни споделят стремежа си за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров и установяването на "международен правов ред" в региона.

Тези изявления може да предизвикат гнева на Пхенян, който заявява, че развива своите ракетни и ядрени оръжейни програми срещу заплахата от САЩ и военното им присъствие и маневри в Южна Корея.

Днешната среща между Джо Байдън и Юн Сук Йол е тяхната първа след встъпването в длъжност преди 11 дни на новия южнокорейски президент. Дружеската атмосфера за разговорите между отдавнашните съюзници е засенчена от разузнавателните сведения, че Северът са готви да извърши нови ядрени или ракетни тестове.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Южна КореяСАЩКНДРCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Xvvh преди 1 година
С.Корея имат два пъти и повече по- малко население от Южна.Там имало и някакви полезни изкопаеми. Много ясно, че САЩ, Ю.Корея и Япония нямат никакво намерение да подаряват тая територия на Китай и Русия. Когато назрее времето ще се съединят с южната част, както Виетнам и Германия, явно първо ще трябва да се справят поне с Росията
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,на което днес му викат нежно демокрация, си е див капитализъм.Капитализмът се обновява чрез кризи- икономически, финансови,демографски -всичко болно и негодно изчезва.Богатите стават по-богати и по- малко,бедни -по-бедни.Всички войни се водят за ресурси и пазари.Всички войни са кръв и смърт за обикновените хора.А днешната,поредната световна,в която навлизаме бавно,но сигурно, ще бъде катастрофална.Икономическа катастрофа или война -това е бъдещето без друг избор за САЩ,причината за войната!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой по престъпника окупирал Корея и унищожил милиони хора в лагери и репресии. Тлъстака ще се затрие сам от плюскане докато народа му мре в панелите от глад.
9
1
 
4
 
! Отговори
Йьб преди 1 година
До ком. 5, ясно е, че винаги интересите на големите сили са движили събитията по света. По-силният напада и ограбва по-слабия - в миналото само чрез военни действия, а сега и с помощта на други средства. Казваш, че Китаай са сключили договор с Корея и това възпира американците да нападнат Сев. Корея заради ресурсите им. Но пък примерно, ако го няма този договор, какво право дава на САЩ да нападнат суверенна държава за природните им ресурси? Защото могат да го сторят и да измислят причина за това
8
1
 
2
 
! Отговори
Йьб преди 1 година
До ком. 6, Сев. Корея не е гореща точка, но е потенциална такава, след като в САЩ информационните агенции постоянно бълват новини, че в КНДР се подготвят за война и че притежават ядрени оръжия. Затова казвам, че те само подстрекават и предизвикват военни действия в някои страни по света. Да не ховорим за намесата на доста страни в Африка и Азия, т. нар. "демократични намеси" там. Не съм русофил, защото и руската външна политика не е за пример.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде на другия троянски кон = юк
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите пак ще направят война !
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йьб МОЛЯ, ОБЯСНИ ЗАЩО НАМИРАШ, ЧЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ГОРЕЩА ТОЧКА....
4
3
 
10
 
! Отговори
хайде, хайде до 3 преди 1 година
Тц, изобщо не става дума за емоции. След корейските войни на северна Корея и се падна планинската част. Те за това и имат проблеми от време на време с наводнения и изхранването. Обаче се оказа, че под планините им има залежи от редки метали за много, много трилиони. Там е работата, че и Китай го знае. И си направи военния договор със Северна Корея. Някой нападне ли е, обявява война и на Китай.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
краварите просто си търсят пазар за оръжията, които произвеждат...
2
8
 
10
 
! Отговори
Йьб преди 1 година
Имам чувството, че само в главите на американците съществува заплаха от Сев. Корея. Защо просто не ги оставят да си живеят живота и съм сигурен, че нищо няма да стане. Но САЩ обичат войните, да има напрежение, обичат да слагат масло в огъня на горещи точки по света. Те обичат да има опозицията Добро-Зло и да се отъждествяват към позицията на Доброто. Мислят се за богоизбрана държава, обаче действителността е друга, защото чов. ценности по целия свят почти ги няма.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
но ако стане нещо, само южна корея ще го отнесе..