"Газпром" спря газа и на Нидерландия

Страната отказала да плати в рубли
31 май 2022 10:31, Нели Христова
56
"Газпром" спря газа и на Нидерландия
Снимка: БГНЕС

Руската компания "Газпром" обяви, че е спряла доставките на газ за Нидерландия, след като енергийната компания GasTerra е отказала да плати в рубли.

"Газпром" напълно спря доставките на газ за „GasTerra” поради неплащане в рубли", се казва в изявление на руския газов гигант.

Москва поиска клиентите от "недружелюбни страни", включително държави-членки на ЕС, да плащат за нейния газ в рубли, което се възприема като начин да се заобиколят западните финансови санкции срещу централната ѝ банка, наложени заради конфликта в Украйна.

„Газпром” заяви, че до 30 май не е получил плащания за доставките на газ за Нидерландия през април, въпреки че е уведомил GasTerra, че от 1 април плащанията трябва да се извършват в рубли.

Частично държавната „GasTerra” заяви в понеделник, че очаква доставките на газ да бъдат прекъснати, след като "реши да не изпълнява едностранните изисквания на „Газпром” за плащане ", тъй като те биха нарушили санкциите на ЕС.

Прекъсването означава, че от днес до октомври на Нидерландия няма да ѝ бъдат доставени 2 млрд. куб. м газ, заяви GasTerra, като добави, че "е предвидила това, като е закупила газ от други места".

Нидерландия е последната от поредицата европейски държави, които са засегнати от спирането на руския газ, като през май бяха прекратени доставките за Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за около 15 % от доставките си на газ, което възлиза на около 6 млрд. куб. м газ годишно, твърди правителството.

Това е по-малко от средния процент за ЕС, който е 40 %, но подобно на други европейски държави Нидерландия се стреми да намали зависимостта си от руската енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Да си взимат и газа и студа!
43
9
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Никакъв алъш--- вериш с тези подли руснаци в близките 100 години
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво е спряла газа заради рублите,ама за сваления нидерландски самолет през 2014г. как плати Русия ? В рубли,в евро или НИКАК?
41
6
 
13
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Трябва да прекръстят Газпром на Газстоп. Тия там не щат пари искат си рублата
40
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер. Цяла Европа да сппора да купува. Зор имат тея дето продават . Европа е богата може да отдели пари за помощ на бизнеса. Докато се стабилизира ситуацията. Няма какво да ги бавим тея повече.
39
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не плащат и не получават, а резултата е неистово цвиленеее на кравароробитее :)
38
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е да слушаш русофилистииичното цвиленеее на русоробитее :)))))
37
6
 
14
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Колко " фалираха " Газпром до сега... той взе че ги надживя, и все още е най големият доставчик.
36
6
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НЕ СА ПЛАТИЛИ !!! ЕНЕРГОТО В БЪЛГАРИЯ СПИРА ТОКА ПРИ НЕПЛАЩАНЕ И СВАЛЯТ ОТ ТРАМВАЯ ПРИ НЕПЛАЩАНЕ !!!
35
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И холандците за едната чест ще си купуват по-скъп газ, от посредници. Грижат се за бизнесмените си, завалийките, какво им пука цената на живота в Холандия. Ние си мълчим, но там правят каквото трябва и както трябва по-улиците. Ще поживеем и ще видим.
34
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И великите холандци го отнесоха. Но, кой каквото си надроби.
33
12
 
15
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Ами всички еврочленки сме в една лодка!!! Трябва да защитаваме обикновените човешки ценности, дори това да ни струва известни неудобства. Пък в края на краищата газът не го получаваме БЕЗПЛАТНО!!!
32
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Газпром Италия и Германия са и най-важни, другите са минималистични купувачи
31
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И холандците си го преместиха, ха ха ха
30
12
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Русия има голяма територия на изток от Москва. Може да я развива. Дори да спре войната тези разбити територии на Украйна . Тя не може да възстанови.
29
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром до една година е фалит.
28
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова расте рублата, че руснаците дето си купуват стари коли от Япония се чудят защо им смятат курса различно и как няма от къде да си купиш за 50 рубли долар, а е 85 при превалутиране.
27
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата расте ли расте.. Същото е като тече ли тече всичко теча..След 2 месеца ще плащат на двойно тройно за рублата защото скока и ще бъде със минимум 100 %. Вие мислите , че Руските са глупави и пият само Алкохол .Това беше едно време когато военни пиеха защото беше една расрушена държаваВижте за 20 години какво се получи с Русия и къде е тя във момента.
26
8
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 9 "Русия има най-модерните самолети в цял свят"Единствения руски пътнически самолет,който се произвежда в момента SSJ-100 на 70% е със западни компоненти,включително двигателите.Толкова е модерен,че се използва само от руски държавни авиокомпании.Една мексиканска и една ирландска авипкомпании се излъгаха да си купят и бързо се отказаха да го експлоатират.Не става.
25
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилна стъпка, Владдолф Пуутлер си мисли, че и с петрола си държи Европа, а истината е, че това е най-нискокачествения уралски петрол който е прескъп и ни разваля колите деситилетия наред и колкото по-бързо го разкараме толкова по-добре. Искам да му пратя подарък карта със суровините в света, учи се 5-6 клас да види как не е само той.