Арестуваха двама ирански режисьори, подстрекавали към размирици

Задържаните са Мохамед Расулоф и Мостафа Аляхмад
10 юли 2022 11:21, Петя Славова
11
Арестуваха двама ирански режисьори, подстрекавали към размирици
Един от арестуваните режисьори Мохамед Расулоф. Снимка: БГНЕС

Властите в Иран арестуваха двама филмови режисьори за "подстрекаване към безредици" след смъртоносното срутване на сграда в югозападната част на страната през май, съобщават държавните медии.

Награденият режисьор Мохамед Расулоф и неговият колега Мостафа Аляхмад са арестувани заради събития, свързани с рухването на сградата, което предизвика гневни протести, съобщи късно в петък официалната информационна агенция IRNA.

"В разгара на инцидента в Metropol в Абадан (режисьорите) са участвали в подстрекаването на безредици и нарушаването на психологическата сигурност на обществото", заяви IRNA.

10-етажната сграда Metropol, която се строеше в Абадан в югозападната провинция Хузестан, се срути на 23 май, убивайки 43 души и предизвиквайки гневни протести в знак на солидарност със семействата на жертвите.

Демонстрантите поискаха "некомпетентните длъжностни лица", отговорни за трагедията, да бъдат преследвани и наказани, а много от тях бяха посрещнати със сълзотворен газ, предупредителни изстрели и арести от страна на полицията, предава БГНЕС.

Група ирански режисьори, ръководени от Расулоф, публикуваха отворено писмо, в което призоваха силите за сигурност да "сложат оръжие" пред лицето на възмущението от "корупцията, кражбите, неефективността и репресиите" около срутването в Абадан.

Днес организаторите на филмовия фестивал в Берлин протестираха срещу арестите на режисьорите и призоваха за тяхното освобождаване.

"Шокиращо е, че артисти са задържани заради мирните си начинания срещу насилието", се казва в изявление на директорите на Берлинале Мариет Рисенбек и Карло Чатриан.

50-годишният Расулоф спечели "Златната мечка" - най-голямата награда на фестивала, през 2020 г. с филма си "There Is No Evil", но не успя да приеме наградата лично, тъй като му беше забранено да напуска Иран.

Паспортът му беше конфискуван след премиерата в Кан на филма му от 2017 г. "A Man of Integrity", където спечели голямата награда в раздела на фестивала "Особен поглед".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "съответства с теорията на Раковски за произхода на езика ни който според него е Санскрит еволюирал в Скито-Сарматски."..Напоследък се прокарва теория,че имаме персийски корени,а старата версия ме сме от Монгола вече издиша.Не съм историк но смея да вярвам на Раковски-ерудит, а и масон 33та най-високата степен говори сама по себе си.И като масон е имал достъп до древни документи дето и в БАНН ги нямат и не са ги чели,по-скоро са скрити във Ватикана.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"обиколи половината свят та той писа,че в Иран не е дал почти стотинка,като чуели че е българин го приемали" - мдам, чувал съм, че те ни възприемат за едно от древните арийски племена и ни има в учебниците им по история като едно от източните племена, обитавало Бактрия, което съответства с теорията на Раковски за произхода на езика ни който според него е Санскрит еволюирал в Скито-Сарматски. Когато лафя с Македонци ги светвам, че с тях сме делили обща граница при Александър Македонски в Бактрия.
6
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И АЯТОЛАХ ХАХАВОТЕЙ Е МНОГО ПО-УМЕРЕН ДИКТАТОР ОТ СУЛТАН ЕРДОГАН!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Персия е хубава страна..... Валентин Дрехарски се казва перничанина и наистина пътеписите му са много увлекателни и интересни, които има време му препоръчвам да ги прочете, само че вече не е с опел астрата, ами с форд май фокус беше. Сина му го купи.
4
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ДА СЕ НАУЧАТ , ЧЕ ПРИ АЯТОЛАХ ХАХАВОТЕЙ НЯМА ЛАБАВО!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Персия е хубава страна...Ако не бяха приели исляма щяха да са в пъти по напред... Както и да е - добри хора са.Има е нета пътеписи на един перничанин който с раздрънкана астра комби обиколи половината свят та той писа,че в Иран не е дал почти стотинка,като чуели че е българин го приемали и гостили щедро и богато.Само за бензин си е плащал ама той там стотинки.Литър вода е по-скъп от 4л. бензин.
2
0
 
7
 
! Отговори
Киро Ефенди преди 1 година
И тук така! Разни мутри заплашват хората, че протестират против убийствата от служители на МВР! Тук е халифата на Киро!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един израелски сериал за Иран, там си е диктатура :))) Евреите напипаха къде ги бива в киното, интересен сериал е :)) Има един сериал за Палестина, също много добър, държи те в напрежение постоянно :)