Населението на Земята ще стане 8 млрд. души около 15 ноември

Индия ще изпревари догодина Китай като най-многолюдната държава
11 юли 2022 09:00, Елка Василева
48
Населението на Земята ще стане 8 млрд. души около 15 ноември
Снимка: архив, БГНЕС

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември, прогнозира доклад на ООН, публикуван днес по случай Световния ден на населението, предадоха Франс прес и ДПА.

По оценки на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси Индия ще изпревари догодина Китай като най-многолюдната държава на планетата.

"През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1 процент годишно за първи път от 1950 г.", отбелязва в същото време докладът.

"В момент, когато очакваме раждането на осеммилиардния жител на Земята, (това е) припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл за (сферите), в които ние все още не спазваме ангажиментите си едни към други", казва в комюнике генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той допълва, че преминаването на символичния праг също е "повод да приветстваме нашето многообразие, да признаем, че човечеството е едно цяло, и да се възхитим от напредъка на здравеопазването, който увеличи продължителността на живота и намали значително смъртността при майките и децата".

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г.

На фона на резкия спад на раждаемостта, констатиран в развитите държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част само на осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Намаляването на раждаемостта ще доведе до застаряване на населението и до увеличаване на хората, които се нуждаят от помощ. Средната продължителност на живота ще нарасне от 72,8 години през 2019 г. до 77,2 години в средата на века.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък ние българите сме изчезващ вид като динозаврите
40
1
 
1
 
! Отговори
Sasho преди 1 година
Spoko vaksinite sha gi namalqt
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
36,в момента има 57 мил. по-малко жени в детеродна възраст отколкото мъже в Китай! За 57 мил. мъже китайци просто няма жени,а дори само това ще доведе до намаляване на популацията със сигурност! Абортите са били безплатни и желанието на семействата да имат синове води до абортиране на женски ембриони.....съответно сега на Китай му трябват жени,които да раждат,но те са били абортирани-57 мил. Отделно там е скъпо отглеждането на деца и няма сериозна тенденция в увеличаване на многодетните.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от тях 4 млдр са абсолютно безполезни, гнидии, паразите живеещи на гърба на останалите 4 млрд. Пример Сомалия, Нигерия, и т.н. Ще дойде време на класовото разделение и като тръгнат африканските талази към Европа няма да има кой да ги спре. ФАЩ са най-добре, те живеят на гърба на всички.
37
0
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 1 година
Не ме притеснява, че населението на земята се увеличава, а че населението на България намалява.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33вземе пример от Китай ,там от 1979 до 2015 имаше строг контрол над раждаемостта и важеше принципа 1 семейство-1 дете)))))))И как така Китай с този принцип за 16 години увеличи населението си с над 300 млн?Истината е че това е важело само за гъсто населените райони.Освен това СТРОГИЯТ КОНТРОЛ се свеждак до плащането на глоба!
35
0
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
как като в индия живеят в гета и племена и 50% нямат паспорти дори!?
34
1
 
6
 
! Отговори
.. преди 1 година
ужас.. това в един момент ще избие нанякъде и ще е много грозно
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индия да ограничи популацията като вземе пример от Китай ,там от 1979 до 2015 имаше строг контрол над раждаемостта и важеше принципа 1 семейство-1 дете. От 2015 г вече не действа,но самите китайци не искат да имат повече деца и популацията бавно ще продължи да намалява. Безконтролното раждане на деца,които нито можеш да изхраниш със собствени доходи е недопустимо. В страните от 3 свят раждат като животни-не мислят как ще подсигурят живота на родените 5,6 и повече деца....
32
7
 
3
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Глупости, с толкова застаряващо население по цял свят. Увеличение има, но далеч не е дори 6 милиона.. Всичко е сцена, за да им вървят глупостите за зелените простотии и т.н.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен провал на конспираторите, които дрънкаха глупости за редуциране на населението, и пр. небивалици от 1001 нощ! Ама сега ще си замълчат гузно, и даже няма да се извинят за глупостите които говориха с месеци наред
30
6
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
8 милиарда, но Тошко на Станка е найспециалното, найумното, найкрасивото и т.н.т. дете. Спрете да се възпроизвеждате! Не виждате ли в какъв свят живеем?! Как може да сте толкова егоцентрични и да нямате капка жал за децата, които принуждавате да се борят за оцеляване цял живот. От...репки!
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средната възраст нещо ми се струва висока. :)
28
5
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
У нас направо е заплашителна популацията...
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да разделя атома, пък който остане остане
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМБОЛИЯТова не можем и да си го представим. Толкова много хора. Бъдете щастливи хора, че живеете в България. Понякога си мисля, че нашето положение може би е най-доброто в световен мащаб. Ако бяхме по-развита държава, със сигурност щяхме да имаме имигранти, със сигурност и Христовата вяра щеше да намалее сред хората.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има храна, която се произвежда промишлено. Когато храната намалее и стане по-скъпа, което се очаква съвсем скоро, тогава очаквам по-смъртоносни вируси, войни, катаклизми. Развитият свят е виновен за тази ситуация. Защото това са все държави - бивши колонии.
24
8
 
3
 
! Отговори
Пастира към добитъка преди 1 година
Плодете се !
23
3
 
6
 
! Отговори
Луцифер преди 1 година
Души да ,но колко от тях са души на Човек! И колко от човешките са се продали вече и колко още се натискат ,но не струват нищо.!. Биомаса на кило !
22
8
 
9
 
! Отговори
плодете се е казал преди 1 година
Някой ако вярва в тия цифри, занчи е много заспал. Все едно да знаеш, колко мравки има по Земята. Важното е, че като летиш със самолет и погледнеш надолу, виждаш само зелено и синьо и тук таме някоя следа от цивилизация и светлинка. Това значи, че има достатъчно място за още много млрд