Египет има 25% излишък на ток, но ще пести

Целта е природният газ да се пренасочва за износ
10 авг 2022 08:30, Елка Василева
9
Египет има 25% излишък на ток, но ще пести
Снимка: архив, БГНЕС

Египетският премиер Мостафа Мадбули обяви плана на правителството за намаляване на потреблението на електричество на фона на глобалната енергийна криза, съобщи в. "Ал Ахрам".

Целта е да се използва по-малко природен газ за производство на електроенергия, а спестените количества да се пренасочат за износ, за да се увеличат приходите в чуждестранна валута.

Сред мерките, които ще влязат в сила от четвъртък, е прилагане на спестяващ дневна светлина режим за големите търговски центрове, като работното им време ще приключва в 23 часа.

Според плана фасадите на правителствените сгради няма да се осветяват нощем, уличното осветление ще се намали, а централните климатични инсталации в обществените сгради и моловете ще се настроят на най-малко 25 градуса.

Предвижда се още да се намали осветлението на спортните клубове и стадионите, както и във всички спортни съоръжения да се поставят енергоспестяващи светодиодни (LED) осветителни тела.

Египет разполага с над 25 процента излишък от електричество според данни на Министерството на електричеството. За по-голямата част от производството на електроенергия в страната се използва газ, но плановете са до 2035 година добивът от възобновяеми източници да достигне 42 процента.

Египетските власти отложиха планираното периодично увеличение на цените на тока. То ще влезе в сила от началото на януари следващата година вместо от юли т.г., за да се облекчат хората, затруднени от високата инфлация и поскъпването на стоките и услугите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Слънцето преди 1 година
Интересно дали Оман, Дубай, Люксембург, Ватикана, Белгия, Дания, Исландия, Канада ще пестят електричество чрез загасяне ;))) Не го вярвам! Само бедните ще пестят и ще стават все по-бедни.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ютуб преди 1 година
Индийският министър на енергетиката..вика ...ЕУ...стягайте се, защото цяла Индия потребява ток за година, колкото вие за един следобед....
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно се пести, когато не се налага да се отопляваш през зимата.
3
0
 
10
 
! Отговори
Чудно преди 1 година
И ние сме така. Даже продаваме.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично краварско прокси е Мостафа Мадбули
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кво, в хладилник ли ще го държат, как се пести излишък