Япония обръща тренда, зове младите да пият повече

Реакцията в обществото е разнопосочна
38
Япония обръща тренда, зове младите да пият повече
Снимка: Pixabay

Младото поколение пие по-малко алкохол от родителите си - ход, който е засегнал данъците върху напитки като оризовото вино саке. Затова националната данъчна агенция се включи в национален конкурс за идеи, които да обърнат тенденцията.

Кампанията "Саке вива!" се надява да предложи план, който да направи пиенето по-привлекателно и да стимулира индустрията. Конкурсът приканва младежите на възраст от 20 до 39 години да споделят своите бизнес идеи, които да дадат тласък на търсенето сред техните връстници, независимо дали става въпрос за японско саке, шочу, уиски, бира или вино.

Групата, която провежда конкурса, твърди, че новите навици - отчасти формирани по време на пандемията от ковида и застаряващото население - са довели до спад в продажбите на алкохол, съобщи "BBC". Тя иска от участниците в конкурса да предложат промоции, брандиране и дори авангардни планове, включващи изкуствен интелект.

Японските медии твърдят, че реакцията е била смесена, като някои от тях са критикували предложението за популяризиране на нездравословен навик. Но други са публикували странни идеи онлайн - като например известни актриси, които "играят" като хостеси с виртуална реалност във виртуални клубове.

Участниците трябва да представят идеите си до края на септември. След това най-добрите планове ще бъдат разработени с помощта на експерти. Окончателните предложения да бъдат представени през ноември.
На уебсайта на кампанията се казва, че пазарът на алкохол в Япония се свива, а за това допринасят и по-възрастните демографски показатели в страната - наред с намаляващата раждаемост. Последните данни на данъчната агенция сочат, че през 2020 г. хората са пили по-малко, отколкото през 1995 г., като броят им е намалял от 100 литра седмично на 75 литра.

Данъчните приходи от облагането на алкохола също са се свили през годините. Според вестник "The Japan Times" през 1980 г. те са съставлявали 5 % от общите приходи, а през 2020 г. са едва 1,7 %. Световната банка изчислява, че почти една трета (29 %) от населението на Япония е на възраст 65 и повече години - най-високият дял в света.
Притесненията относно бъдещето на саке не са единственият проблем, който се поставя пред японската икономика - съществуват притеснения относно предлагането на по-млади кадри за определени видове работа, както и относно грижите за възрастните хора в бъдеще. /БГНЕС/


38
Още по темата: Японияалкохол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Япония няма грешка.
37
0
 
4
 
! Отговори
x преди 1 месец
Няма едно полезно нещо в алкохола. Няма. Само негативи.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е престъпление срещу човечеството! Алкохолизмът е вреден навик и трябва да се забранят всички реклами на алкохол! Лично аз не съм въздържател, пия понякога в компания, може би 2-3-5 пъти месечно, но да се насърчава масовата употреба на алкохол в обществото е престъпление!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие по добре напишете за това че вчера Toyota е обявила фалит.
34
0
 
0
 
! Отговори
Честно ли преди 1 месец
Има такива идйоти да карат децата да пият повече.Всички ФАШИСТКИ МЕРКИ за изчезване на човечеството се подкрепят от правителствени организации без да питат народа правилно ли е? ИЗВРАТЕНИЯ ЕЛИТ СЕ МЪЧИ ДА НИ ИЗБИЕ СЛЕД КАТО С ВАКСИТЕ НЕ ИМ МИНА НОМЕРА.КЪДЕ Е ВОДАТА НА ЕВРОПА? НЕ Е ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ,КАКТО РАЗПРАВЯТ ВСИЧКИ МЕДИИ ПЛАТЕНИ.А ПУМИЯРИ ДОЛНИ КЪДЕ??? ЕС СКОРОШЕН РАЗПАД И ПОГРЕБВАНЕ НА СОРОС!!!!
33
1
 
1
 
! Отговори
Мисакачи Накуро преди 1 месец
Краварската колония отново изби рибата.Освен извратени сега ще станат и пияни.
32
0
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Нищо не става от тебе, гЪлош. Само плюскане и пиене, и добитъка му шашав. Марш обратно в кофата, откъдето изпълзя!
31
2
 
2
 
! Отговори
Белязания до 30 преди 1 месец
До Тонка от Монтана. Ти си една непотребна зле влияща на себе си и близките си папллъч. Съвета ми към теб е да се застреляш и да отървеш обществото от празната си душа
30
2
 
13
 
! Отговори
Тони Монтана преди 1 месец
След години на употреба на алкохол, разбрах че това е един страшно вреден навик, който ти носи само болести и беди. Вече пия само вода и пресен плодов сок.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кармазъ Сикиш "Японките са много красиви. Бих се оженил за японка." ----- мхм.. до момента, в който не си свалят маските и не си покажат зъбите.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Да се чудят откъде да си напълнят хазната, че да призовават хората да пият? Или просто да намалят продължителността на живота че да не си вкарват допълнителни дългове заради изплащане на пенсии." -------- по-скоро търсят начин да накарат младите да се взимат. Япония е държавата с най-много деевствени на възраст над 30 години.
27
1
 
3
 
! Отговори
Насакото Мияката преди 1 месец
Те там отдавна са обърнали тренда от мъжкото към женското..че едно мижаво пиене ли!?
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се чудят откъде да си напълнят хазната, че да призовават хората да пият? Или просто да намалят продължителността на живота че да не си вкарват допълнителни дългове заради изплащане на пенсии.
25
0
 
12
 
! Отговори
AZ преди 1 месец
Тука в чалгария няма такъв проблем. Младото поколение пие здраво и постъпленията в хазната растат.
24
7
 
9
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 месец
Японките са много красиви. Бих се оженил за японка.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ми пратят 2 млади японки да ги обуча у вкъщи, и консумативите да са за тяхна сметка също!
22
3
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
"Разрушете си здравето, и черният дроб, че да имаме ние пари...". Само че акохолът влияе много вредно на плодовитостта на мъжете, освен, че не могат да го дигнат, кат се натряскат. Сега очаквам подобна реклама за цигари, че да не им пада оборота на о т р о в и т е.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Японското уиски е най-доброто, търси се дори в Англия и Шотландия, името му малко не е за споменаване, защото ще го обърнат в звездички, японската бира Асахи също е много добра
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политикът не се интересува дали е здравословно или не, важното е да има данъци, които той да харчи. Така е във всяка държава.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да нагъват на бира и българско кисело мляко