Очаква се най-голямата операция по сигурността на Острова

Огромен брой хора ще се стекат, за да изразят скръбта си
9 сеп 2022 09:57, Елка Василева
16
Очаква се най-голямата операция по сигурността на Острова
Снимка: БГНЕС

Операцията по сигурността след смъртта на кралица Елизабет Втора и около нейното погребение вероятно ще е най-голямата в историята на Великобритания, заяви бивш британски ръководител в борбата с тероризма, цитиран от ДПА и Пи Ей Мидия.

Още по темата
Ник Олдуърт каза, че полицията и службите за сигурност ще очакват огромен брой хора да се стекат на обществени места, за да изразят скръбта си от загубата на монарха, а властите планират операция от значителен мащаб.

Бившият национален координатор за борбата с тероризма, който е отговарял за подобни събития и е ръководил полицейската операция в Лондон по време на Олимпийските игри през 2012 г., заяви, че плановете за гарантиране на сигурността на обикновените граждани и длъжностните лица са подготвяни от години и им се прави редовен преглед.

По думите му нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания в момента е “значително”, което значи, че има вероятност от нападение.  

“Това е вероятно най-голямата операция, която сигурно сме предприемали във Великобритания”, каза той.

Олдуърт заяви, че властите се подготвят за огромни опашки от хора, които искат да отдадат почит на покойната кралица.  

По думите му ще има “значителна въоръжена операция” с патрулиращи служители на реда и оформяне на опашките, за да се избегнат злополуки и да не могат да се врежат автомобили в събралите се хора. По покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти, докато траурният кортеж преминава по улиците, а извън Лондон се предвижда хеликоптерен ескорт. Полицията и службите за сигурност ще са нащрек за евентуални нападения с хладни оръжия, взривяване на бомби и всякакви други възможни терористични заплахи или инциденти.  

Според него друга сериозна грижа за органите на реда представлява организирането на въоръжената охрана на пристигащите за погребението чуждестранни длъжностни лица. Той каза, че в Лондон няма достатъчно полицаи за въоръжена защита, които да се справят с осигуряването на охраната на над сто държавни глави от цял свят, които може да дойдат във Великобритания. “Цялата операция ще разчита значително на ресурси от цялата страна”, добави Олдуърт.  

По думите му погребението на принц Филип - съпруга на Елизабет Втора, миналата година е било доста различно поради тогавашните ограничения във Великобритания заради коронавируса.  “В сегашния свят не може да се изключи възможността същото да се случи с погребението на Нейно Величество”, заяви той.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Свиня преди 1 година
Без да съм прочел знам 16 часа робски труд...
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента за тинейджъри бомбаджийчета да се развихрят.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще пазят живота и здравето на кралицата.
13
1
 
0
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 1 година
Абсолютно точни формулировки на реалността!
12
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Думата ччуучелло и тя ли е архивирана?
11
1
 
2
 
! Отговори
Погребален агент преди 1 година
А ако Путин ритне камбаната колко фенове ще има при заравянето му, кремацията или - пази Боже - балсамирането и поставяне редом до другото *** на Кеасний плашчад.
10
1
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Сашо - жалко за загубата която семейството ти претърпява. Както и за загиналите българи в бомбардировките, както и за смъртта на героите като Списаревски. Още по жалко за това, че Богдан Филов като Министър-председател обявява война на Америка и Великобритания! През юни 1942 американски тежки бомбардировачи базирани в Суец нанасят удар на рафинерията в Плоещ. На връщане български изтребители ги прихващат и свалят няколко самолета. Дали просто така ни бомбардират в последствие?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британската нация е пример за това как се уважават институциите в една държава, затова страната им се радва на дълготраен просперитет, не случайно всеки иска да учи и работи в UK! А руснаците ( и българите по техен модел) си убиха и прогониха царските династии и ето какво е положението днес - разруха, хаос и мизерия. Само общество от варвари може да направи това! Монархията е привилегия на цивилизовано общество, а не анахронизъм!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - британците са запазили кралската институция като символ на единството си. Каквито и политически борби да вървят, кралицата е такава за всички. Без пристрастия. Това ги прави държавата която са - единна и силна. Само индивид с манталитет на дрт комунист може да търси прилика между британската кралица и комунистически сатрап като Брежнев. То е и въпрос на интелект, какъвто при вас не е в изобилие.
7
6
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Личната банка на "бабугера" Coutts & Co обслужва нейните финансии, в размер на 68 000 000 000 брит. лири, която на практика я прави най-богатата жена в света !Семейната ни къща построена от дядо ми и баба ми в кв. Захарна фабрика в София беразрушена от англо-саксонски бомбандировачи през 1943 година. Семейството ми е живяло следващите 25 г. под наем в мазета, докато не си купят собствено жилище в края на 60-те години. Ще получим ли някога компенсации от дъртата за страданията ни...
6
2
 
5
 
! Отговори
Ааааа преди 1 година
Дано потъне целия с всички рептили в него
5
6
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Перниканец - не сравнявай собствената си духовна нищета, нихилизъм и национални комплекси с разбиранията и възпитанието на хората на Острова. За тях Кралицата беше колона на обществото им. И разбира се, ще изразят тъгата си по загубата и. Дали те са промити мозъци или ти си твърде примитивен е въпроса за 100 лева.
4
8
 
8
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Огромен брой хора ще се стекат, за да изразят скръбта си...мдааа...Толкова промити мозъци има само на острова и в С. Корея.
3
3
 
7
 
! Отговори
До Христо.. преди 1 година
Спокойно бе, сега ще видиш като пукне Путин какво ще е по новините!
2
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
На 9.IX. изгонихме Симеон трети като цар на България :)))
1
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Все едно Брежнев умре... даже сега има по-голям култ към личността и. Комунистите ряпа да ядат в сравнение с демократите!