Хартиените банкноти във Великобритания се приемат само още седмица

Новите са направени от наподобяващ пластмаса полимер
23 сеп 2022 11:50, Елка Василева
19
Хартиените банкноти във Великобритания се приемат само още седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Британските потребители имат само още една седмица, за да похарчат последните 11 милиарда британски лири (12,4 милиарда долара) под формата на хартиени банкноти, които са в обращение, преди те да престанат да са законно платежно средство, съобщи Блумбърг.

От 30 септември почти 6 милиарда лири от старите банкноти с номинал 50 британски лири и над 5 милиарда британски лири банкноти с номинал 20 британски лири няма повече няма да бъдат приемани като платежно средство в страната, обяви днес "Банк ъв Ингланд" (Bank of England).

Хората могат да обменят хартиените банкноти за новата валута, направена от наподобяващ пластмаса полимер, лично в централата на "Банк ъв Ингланд" в Лондон, изпращайки ги по пощата или в определени пощенски клонове. Много търговски банки ще разрешат те да бъдат депозирани по сметка.

С края на банкнотите от 20 и 50 лири ще завърши преходът на Великобритания към новите полимерни банкноти. Всички полимерни версии на валутата с изображението на кралица Елизабет Втора все още могат да бъдат използвани като нормално платежно средство, съобщи "Банк ъв Ингланд".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Asen Hristov преди 1 година
Журналистите - журналисти, да им имаш подвеждащите заглавия, с такива медии е по-добре да ходиш с глава в ***.
15
3
 
4
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Не се напъвайте. Попитайте Борис Бонев от спаси София. Той е капацитет по всички въпроси.
14
7
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
И после във (Весело)британия ще си платят с бит койн
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния банкнотите също в полимерни материали ако греша някой да каже..
12
2
 
6
 
! Отговори
Йух преди 1 година
Браво!
11
4
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 8 И закопани в земята не гният.
10
3
 
19
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
След няколко месеца пак смяна на банкнотите.
9
3
 
12
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Сега де що има някоя скътана лира и ще излезе наяве.И при нас ще стане същото като въведат еврото.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 7 Може, но основното им предимство (рядко се случва да изгорят, освен ако не ги запалиш умишлено) е в това, че не се мокрят и не се късат. Тоест, често срещания случай да си забравиш пари в джоба на панталона или ризата и жена ти да ги изпере в случая с пластмасовите пари не е фатален. Знам за случаи на изпрани пари (буквално де, не в мафиотския преносен смисъл) които са оцелели, но не винаги.И да опитваш умишлено да скъсаш такава банкнота не можеш. Може само ако я срежеш с ножица.
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И полимерите горят също толкова добре, както и хартията или памука (доларите). Само дето ще пушат повече.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните се стараят да стигнат румънците явно! В Румъния отдавна вече банкнотите им са пластмасови.От години е така, може би повече от 20 години румънските леи са пластмасови - всеки който е ходил в Румъния и купувал леи го знае!Англичаните чак сега...
5
0
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Силикон, целулоза (дърво и хартия) и гумата са все полимери, които не се считат за пластмаса. (Не че не е написано типо в статията)
4
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Наподобяващ пластмаса полимер" е нещо като наподобяваща дърво дървесина или наподобяващо метал желязо или дим, наподобяващ пушек.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 - Ти пък ставаш банален! Защо да слуша близките си, след като му говорят едни гласове, идващи неизвестно откъде? Не пречи на човека да споделя тук, няма кой друг да обърне внимание на това, което е решил да ни каже. Въпросът е дали наистина се казва така или е написал името на човек, който дори и не подозира кой къде го споменава, представяйки се за него /за Мирослав/.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между нова валута и нови банкноти има разлика, която пусналият статията не прави. А до номер 1, вземи се виж човек, проблемът ти се задълбочава. Съвсем сериозно. Какво ти казват близките?
1
8
 
24
 
! Отговори
Циганско МВР преди 1 година
МВР е инсталирал пулограмотни полицаи в РУ БОБОВ ДОЛ които слугуват буквално на Ц/И/Г/А/Н/И и тероризират новодошли Софиянци!Тежко изостанали Полицаи по близки до Терористи отколкото до нормални хора! В Бобов дол е АД, Ц/И/ГА/НС/КИ АД!Казвам се Мирослав Германов и полицаи и роми ме изтезават в Бобов дол!