Папата призова младите да спасят планетата

Те можели да осигурят мира
24 сеп 2022 23:00, Александър Попов
34
Папата призова младите да спасят планетата
Снимка: БГНЕС

По време на днешното си посещение в Асизи, родното място на Свети Франциск Асизки - покровител на Италия и покровител на животните, папа Франциск призова младите хора да проявят "смелост" в отказа от изкопаеми горива и изрази съжаление, че по-възрастните поколения не са знаели как да опазят планетата и да осигурят мир, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец каза на младежите, че възлага надеждите си на усилията им за спасяване на планетата и на това да направят така, че световната икономика да се грижи в по-голяма степен за бедните.

При кратката си визита в намиращия се на хълм в Централна Италия град Франциск произнесе слово на среща с около 1000 млади хора. Сред тях имаше икономисти и професионалисти от стартиращи компании с фокус върху опазването на околната среда.

Присъстващите на събитието бяха от цял свят. Сред тях беше и жена, която разказа на папата, че след миналогодишното завземане на властта от талибаните тя и съпругът ѝ били подпомогнати да избягат от Афганистан от организация,  вдъхновена от живота на Свети Франциск и вниманието, което той отделял на хората в нужда.

Папата заяви, че световната икономика се нуждае от "нова визия за околната среда и за Земята".

"Има много хора, компании и институции, които осъществяват екологичен преход. Трябва да продължим по този път и да полагаме по-големи усилия в тази посока", каза Франциск.

Той заяви, че има спешна необходимост да бъдат обсъдени нови модели за развитие.

"Сега е времето да покажем по-голяма смелост при отказа от изкопаеми горива, за да ускорим разработването на енергоизточници с нулево или положително въздействие върху околната среда", каза Франциск.

Той добави пред младите хора: "Нашето поколение ви остави богато наследство, но ние не знаехме как да опазим планетата и не осигуряваме мир".

Римският папа изрази съжаление заради липсата на "творчество, оптимизъм и ентусиазъм". "Благодарни сме на Бог, че ви има. Вие не само ще сте тук утре, но вас ви има и сега", похвали той младите хора./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
шизофреник преди 1 година
На този шизофреник богатите му плащат да побърква масите. От липса на секс и пари се полудява и богатите си ги правят, а това чучало говори само глупости.
16
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 1 година
Младите..брей, кои млади бе човек? Тези дето още не са определили даже пола си, тези ли?Младите днес изобщо не се интересуват от нищо, освен от телефоните си! Събудете се Ваше високо преосвещенство!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И АЗ ИСКАМ ДА Я СПАСЯТ ОТ ТЪРТЕИ КАТО ТЕБ, ОТ *** И ОТ ОБРАТНИ.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОИ МЛАДИ? - ТРАВЕСТИТИТЕ ЛИ?
13
1
 
8
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 година
Религия, дето продава опрощение на греховете срещу пари (индулгенции) не ми я фалете.
12
3
 
5
 
! Отговори
Патриархат преди 1 година
Този позастаряла мъжемелачка е много загрижена за хората, а какво тя/той е направил за тях? Някога нещо полезно?
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този либераст няма ли да гушва букета скоро?
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите в днешно време не знаят къде е нагоре и надолу, за нищо не стават. Ако в тях ни е надеждата значи работата е много зле хаха
9
2
 
16
 
! Отговори
Не знам вече преди 1 година
Тоя Папа нещо не го играе по Божите закони.Като говори,сякаш изкарва хората виновни за нещо което не са извършили.Не е много читав тоя Папа.Виж оня стреляния ми харесваше,той беше наистина божи човек,и постоянно се молеше за грховете на грешниците.И много уважаваше българите и българският народ.Затва всички българи го обичаха,ако че имаше ,,българска следа" в стрелбата срещу него.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи западното лицемерие е голямо поне колкото планетата. утре като колонизираме марс ще излязат екотерористи за опазване на космоса, който се разширява по-бързо от колкото можем да го замърсим, и лицемерието им вече ще е безкрайно!
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата намеква, че старците от Кремъл трябва най-после да предадат властта на младите руснаци за да няма изцепки като войната в Украйна.
6
1
 
35
 
! Отговори
Млад преди 1 година
Почваме от Урсула и Байдън и свършваме с папата и шефа на СЗО. После очистваме Сорос и Шваб и планетата е спасена.!
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официалния представител на сатана на Земята. Папството е звяра описан в Октроявението на Йоана. Антихристиянска организация с цел унищожаване на истинското християнство, което се движи само и САМО от законите на Словото, а не от някакви измислени езически ритуали и правила.
4
3
 
21
 
! Отговори
преди 1 година
Защо пък трябва да спасяваме планетата. Какъв е проблема да изглежда като Марс. Планетата няма нужда от спасяване, нито пък има нужда от нас, нито от каквото и да е било.
3
0
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Този пак призовава белите да работят за изхранват ненужните. Ако иска да е полезен, да призове за събаряне на всички социални системи, забрана на религиите и всеки да се оправя сам, единствено с вярата в сърцето си!
2
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Как да осигурят мир?Забравете за неоколониалистките си мераци,за останалото ще се погрижи Русия.
1
2
 
23
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Бъдещето е на младите но не и настоящето.Папата да върви да се думка