Папата призова младите да спасят планетата

Те можели да осигурят мира
24 сеп 2022 23:00, Александър Попов
34
Папата призова младите да спасят планетата
Снимка: БГНЕС

По време на днешното си посещение в Асизи, родното място на Свети Франциск Асизки - покровител на Италия и покровител на животните, папа Франциск призова младите хора да проявят "смелост" в отказа от изкопаеми горива и изрази съжаление, че по-възрастните поколения не са знаели как да опазят планетата и да осигурят мир, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец каза на младежите, че възлага надеждите си на усилията им за спасяване на планетата и на това да направят така, че световната икономика да се грижи в по-голяма степен за бедните.

При кратката си визита в намиращия се на хълм в Централна Италия град Франциск произнесе слово на среща с около 1000 млади хора. Сред тях имаше икономисти и професионалисти от стартиращи компании с фокус върху опазването на околната среда.

Присъстващите на събитието бяха от цял свят. Сред тях беше и жена, която разказа на папата, че след миналогодишното завземане на властта от талибаните тя и съпругът ѝ били подпомогнати да избягат от Афганистан от организация,  вдъхновена от живота на Свети Франциск и вниманието, което той отделял на хората в нужда.

Папата заяви, че световната икономика се нуждае от "нова визия за околната среда и за Земята".

"Има много хора, компании и институции, които осъществяват екологичен преход. Трябва да продължим по този път и да полагаме по-големи усилия в тази посока", каза Франциск.

Той заяви, че има спешна необходимост да бъдат обсъдени нови модели за развитие.

"Сега е времето да покажем по-голяма смелост при отказа от изкопаеми горива, за да ускорим разработването на енергоизточници с нулево или положително въздействие върху околната среда", каза Франциск.

Той добави пред младите хора: "Нашето поколение ви остави богато наследство, но ние не знаехме как да опазим планетата и не осигуряваме мир".

Римският папа изрази съжаление заради липсата на "творчество, оптимизъм и ентусиазъм". "Благодарни сме на Бог, че ви има. Вие не само ще сте тук утре, но вас ви има и сега", похвали той младите хора./БТА


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
шизофреник преди 1 месец
На този шизофреник богатите му плащат да побърква масите. От липса на секс и пари се полудява и богатите си ги правят, а това чучало говори само глупости.
20
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 2 месеца
Младите..брей, кои млади бе човек? Тези дето още не са определили даже пола си, тези ли?Младите днес изобщо не се интересуват от нищо, освен от телефоните си! Събудете се Ваше високо преосвещенство!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И АЗ ИСКАМ ДА Я СПАСЯТ ОТ ТЪРТЕИ КАТО ТЕБ, ОТ *** И ОТ ОБРАТНИ.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОИ МЛАДИ? - ТРАВЕСТИТИТЕ ЛИ?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човечеството не е достатъчно еволюирало за да разбере думите на човека. Към днешна дата , все още парите са водещата сила да се случват разни неща.....войни, брутално замърсяване и използване на ресурси. ...Ако не бяха печалбите най- важното, щяхме да се развиваме по друг начин! Това може да се промени! Повече зависи от младите , защото хората не обичат промените , особено след 40...Това казва папата ( да ви преведа, че не разбирате български)
16
1
 
8
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 2 месеца
Религия, дето продава опрощение на греховете срещу пари (индулгенции) не ми я фалете.
15
3
 
5
 
! Отговори
Патриархат преди 2 месеца
Този позастаряла мъжемелачка е много загрижена за хората, а какво тя/той е направил за тях? Някога нещо полезно?
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този либераст няма ли да гушва букета скоро?
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Младите в днешно време не знаят къде е нагоре и надолу, за нищо не стават. Ако в тях ни е надеждата значи работата е много зле хаха
12
2
 
16
 
! Отговори
Не знам вече преди 2 месеца
Тоя Папа нещо не го играе по Божите закони.Като говори,сякаш изкарва хората виновни за нещо което не са извършили.Не е много читав тоя Папа.Виж оня стреляния ми харесваше,той беше наистина божи човек,и постоянно се молеше за грховете на грешниците.И много уважаваше българите и българският народ.Затва всички българи го обичаха,ако че имаше ,,българска следа" в стрелбата срещу него.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
значи западното лицемерие е голямо поне колкото планетата. утре като колонизираме марс ще излязат екотерористи за опазване на космоса, който се разширява по-бързо от колкото можем да го замърсим, и лицемерието им вече ще е безкрайно!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брадчед папа, как да си ожъна нивата бе ? Със сърпа ли или с коне теглещи комбайн ? Ше ревнат пък защитниците на животните бе ? Отсякъде сме обградени.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Писателите на греховната книгата призовават...хахах
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Писателя от САЩ ФУКОЯМА написа КРАЯТ НА ИСТОРИЯТА.............От швейцарския ЦЕРН където се твърди че символично разработили НОВИЧОКА на Тереза Мей обявиха КРАЯТ на абсолютно целият микросвят чрез Агент Хикс дето може и 007 да е..................Папата от Аржентина би трябвало да знае че половината от Аржентина на юг се нарича ПАТАГОНИЯ преведено значещо КРАЯТ НА СВЕТА................Вашингтон твърди че Путин ще спечели Ядрената война с НАТО,САЩ,Ю Кей с подаръци от още от Р.Рейгън па незнам
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папата намеква, че старците от Кремъл трябва най-после да предадат властта на младите руснаци за да няма изцепки като войната в Украйна.
6
1
 
35
 
! Отговори
Млад преди 2 месеца
Почваме от Урсула и Байдън и свършваме с папата и шефа на СЗО. После очистваме Сорос и Шваб и планетата е спасена.!
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Официалния представител на сатана на Земята. Папството е звяра описан в Октроявението на Йоана. Антихристиянска организация с цел унищожаване на истинското християнство, което се движи само и САМО от законите на Словото, а не от някакви измислени езически ритуали и правила.
4
3
 
21
 
! Отговори
преди 2 месеца
Защо пък трябва да спасяваме планетата. Какъв е проблема да изглежда като Марс. Планетата няма нужда от спасяване, нито пък има нужда от нас, нито от каквото и да е било.
3
0
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 2 месеца
Този пак призовава белите да работят за изхранват ненужните. Ако иска да е полезен, да призове за събаряне на всички социални системи, забрана на религиите и всеки да се оправя сам, единствено с вярата в сърцето си!
2
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Как да осигурят мир?Забравете за неоколониалистките си мераци,за останалото ще се погрижи Русия.