Оставка на румънски министър след обвинения в плагиатство

Къмпяну бил преписал 13 глави от работата на двама професори
30 сеп 2022 11:42, Елка Василева
11
Оставка на румънски министър след обвинения в плагиатство
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на образованието на Румъния ще бъде ръководено временно от министъра на научните изследвания, иновациите и дигитализацията Себастиан Бурдужа, съобщи тази сутрин говорителят на правителството Дан Кърбунару, цитиран от агенция Аджерпрес.

Досегашният министър на образованието Сорин Къмпяну обяви късно снощи, че е решил да подаде оставка по собствена инициатива. Румънските медии припомнят, че преди четири дни министърът бе обвинен в плагиатство.

В публикация в профила си във Фейсбук, с която Сорин Къмпяну съобщи за решението си, той не споменава причините, поради които подава оставка.

Според публикация в PressOne от преди няколко дни през 2006 г. Сорин Къмпяну е присвоил почти 100 страници от специализиран курс, на който преди това се е подписал като четвърти автор с принос от само 9 страници. Според статията в PressOne досегашният министър на образованието е преписал 13 глави от работата на двама професори от Университета по селскостопански науки и ветеринарна медицина в Букурещ, като единственият му принос се свежда до заличаването на пет думи.

"Реших по собствена инициатива да подам оставка като министър на образованието. За мен беше възможност и чест да започна реформирането на националната образователна система из основи. Поех поста министър не защото нямах какво да правя или за да впиша министерски пост в автобиографията си. Имах и двете. Дойдох в изключително труден момент с желание да променя нещата към по-добро", написа Къмпяну в профила си във Фейсбук.

Премиерът Николае Чука обяви късно снощи, че приема оставката на Сорин Къмпяну и ще проведе консултации в Национално-либералната партия, за да предложи възможно най-скоро нов министър на образованието на президента Клаус Йоханис.

За овакантения пост се спрягат имената на съветничката на президента Лиджия Дека, която отговаря за образованието, на Сорин Кострейе, който е държавен съветник към канцеларията на премиера, и на Марилен Пиртя, депутат от Национално-либералната партия, информира телевизия Диджи 24.

(БТА)
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
бай Тодор преди 2 месеца
Нашите държавните печати в дипломите липсват и гл.прокурори стават , те за плагиатсване ги уволняват.
8
0
 
0
 
! Отговори
аз съм преди 2 месеца
впрочем, джанков е много непродуктивен напоследък, понеже още не ми е обурудвал зала от 10 компютъра и ще преписва ама..... малко трудно
7
0
 
0
 
! Отговори
Сори че се Изкъпах преди 2 месеца
И друго ми хрумна, взех да препиша, взе да препише, Джанго Зеслед малко ще пусна нещо в платените сайтове, поне да преписвате от там
6
0
 
0
 
! Отговори
Сори че се Изкъпах преди 2 месеца
Това коментар към сутрешното ми четене на копи-пейстърската книга за ортопедията ли е? (Winston Churchill doesn't want to comment on you)Освен това не преписвам от професори, понеже ще ми се отрази на физиологията, преписвам само от манекенки, това го знае всеки от УНСС, МФ и МЕИ
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на румънците - вижда се там развитие . Нали и в нашият парламен хванаха един такъв клоун и какво стана : мина по всички сутрешни блокове да се оправдае и после нищо , а човека е цял министър и пак си бие камшика .
4
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
Научната компилация е доказан метод за създаване на важни нови научни трудове.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На запад още от колежа, есета и курсови работи през системи като turnitin всичко се проверява преди да бъдеш оценен. В Източна Европа по-рано беше престиж да цитираш само разни комунистически тиккви и да преписваш цели части от книги.
2
0
 
1
 
! Отговори
do 2 преди 2 месеца
Що ве, Барбадоса като го хванаха че преписвал - не стана министър.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
що бе, да си политик е много оригинално ли?