Нов медиен закон в Турция, до 3 г. затвор за "дезинформация"

Укрепва и без това стабилната правителствена хватка върху медиите
14 окт 2022 09:16, Елка Василева
25
Нов медиен закон в Турция, до 3 г. затвор за "дезинформация"
Снимка: архив, БГНЕС

Турският парламент прие нов медиен закон, с който се въвеждат сурови санкции за разпространение на "дезинформация". Наказанията за журналисти и потребители на социалните мрежи могат да достигнат 3 години затвор.

Законът укрепва и без това стабилната правителствена хватка върху медиите, осем месеца преди президенските избори. 40-те члена в този закон бяха предложени от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган и гласувани заедно с техните политическите партньори от Партията на националистическото действие въпреки гнева на гилдията и острия протест на опозицията, предаде БНР.

АФП отбелязва, че повечето вестници и телевизии са на практика под правителствен контрол, особено след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Но социалните мрежи и интернет базираните медии останаха до голяма степен извън обсега на това влияние.

В знак на несъгласие един от депутатите опозиционери - Бурак Ербей от Републиканската народна партия - счупи с чук телефона си на трибуната. Преди това се обърна младите интернет потребители, които ще гласуват през юни. "Имате Instagram, Facebook, Youtube - само една останала свобода. Ако законът бъде приет, строшете телефона си... ето така!"

По-рано от Съвета на Европа заявиха, че неясното определение за „фалшива новина" и съпътстващата заплаха от затвор може да има „смразяващ ефект“ и ще доведе до повишена автоцензура.

Турция беше класирана на 149-о място от общо 180 страни в класацията на "Репортери без граници" тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По дирите на учителя Путин.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тука се уляха доста! Само тяхната гледна точка!, лошо за Турция, цензура не бива да има и то особено за медиите, България го е приживяла преди 35 г. медийния вакуум!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук пък е демокрация и нямаме такъв закон - дезинформацията си живее свободно навсякъде.
14
0
 
5
 
! Отговори
хмм... преди 1 година
За съжаление думата демокрацията се превръща в *** дума... Зад думата демокрация и свобода на словото, САЩ си крият агентите в други дуржави, които ги ползват в удобен момент за сформиране на управлението в дадена страна. Медиите се дуржат от западните страни...
13
0
 
5
 
! Отговори
хмм.. преди 1 година
Аз гледам турска телевизия и мога да кажа, че там се говори всичко. Всеки си говори каквото си иска. Даже има хора които говорят говорят открито в защита на ПКК, виновна за смърта на хиляди. И ако това не е свобода на словото, вече незнам каква е следващата стъпка ??? В ЕС или САЩ да сте чули една дума в защита на ИД ??? веднага следвват санкции или затвор.....
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУРЦИЯ СЧУПИ ОКОВИТЕ НА МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновен фашизъм! Тотален цифров контрол и официален шербет от СМИ, чиято основна функция вече е само манипулацията. Министерство на истината, полиция на мисълта... Лъжата е истина! Властта, в ръцете на най-богатите нравствени кастрати...е ядрено оръжие. Лудостта е глобална. Имаме ли шанс?
10
1
 
3
 
! Отговори
.. преди 1 година
Много хубаво са се сетили за Изтока и техните вековни традиции в пропагандата и ограничаването на свободата на словото.Тези "маневри", като забраната на "дезинформацията", обаче, ги научиха от Запада, които от своя страна имат богат, вековен опит в обличането на тиранични практики в приемлива терминология.
9
6
 
3
 
! Отговори
Джорджева преди 1 година
Турция се превръща в Русия. Върви по пътя на терора и тероризма. Разликата е, че Тирция има мощна армия, за разлика от вторите в света
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами айде световния джендарм УСА да ходи да ги демократизира малко, ако смее
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Ердоган е поел по пътя на Путин. Не му се отразяват добре срещите с руския диктатор. А в Турция има доста демократични хора, които само го чакат да направи някоя голяма простотия, за да го свалят от власт.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По този закон у нас една мисирка нЕма да остане неприбрана на топло.
5
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Като гледам...босфорски сапунки,медиите им са много...свободни. Всеки може да...наклепа друг и даже да го...арестуват от полицията по непотвърдени факти. Явно сега нещата ще се...коригират и редовите граждани да...дишат спокойно.
4
7
 
4
 
! Отговори
??? преди 1 година
И какво ни интересуват нас ...............нормалните хора тия турски драми???
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диктатура......................Ердоган...........мустакатия и луд султан скоро може да бъде свален с преврат............америкканците си знаят работата!!!
2
2
 
2
 
! Отговори
ДИКТАТУРААА преди 1 година
Мръ...с....наааа
1
9
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тръгват по Руският модел. Вожда да може да влиае на медиите другите не да са под заплаха от затвор.