Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт

Те изнасят капитали от страната и си уреждат резиденции в чужбина
Обновена: 30 окт 2022 20:57 | 30 окт 2022 20:00, Красимир Ангелов
173
Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт
Снимка: БГНЕС

Богатите китайци подготвят планове за напускане на родината си, тъй като песимизмът за бъдещето на втората по големина икономика в света под управлението на Си Дзинпин и управляващата Китайска комунистическа партия се засилва, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

През уикенда Си Дзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер след Мао Дзъдун, оставайки начело на Китайската комунистическа партия  и нейната мощна централна военна комисия за още пет години. След петилетния партиен конгрес 69-годишният Си Дзинпин има желязна хватка върху властта и потенциал да управлява до края на живота си.

Дейвид Лесперанс, адвокат от Европа, който работи с богати семейства в Хонконг и Китай, казва, че удължаването на управлението на Си Дзинпин над два мандата е повратна точка за бизнес елита на страната, който процъфтяваше десетилетия наред, докато китайската икономика се развиваше, пише Financial Times.

"Сега, когато "председателят" е твърдо на мястото си вече получих три инструкции от различни китайски бизнес фамилии с ултрависока нетна стойност да изпълнят плановете си за бягство от пожар", казва Лесперанс.

В месеците, предшестващи конгреса, имаше спекулации, че Си е подложен на натиск вътре в 97-милионната партия да се откаже от спорните политики, включително от политиката си на нулева толерантност към  Ковид, подкрепата за Владимир Путин и утвърждаването на партийния контрол върху бизнес средата.

Въпреки това Киа Менг Лох, старши съдружник в Сингапур в Dentons Rodyk, глобална адвокатска кантора, която има 6000 служители в Китай, заяви, че запитвания и инструкции за създаване на "семейни офиси" - частни юридически лица, използвани за управление на семейното богатство - също се натрупват в града-държава "от месеци".

"Клиентите, с които работя, смятат, че третият мандат на Си е предрешен много по-рано от тази седмица", казва Лох. Той добави, че Хонконг, който отдавна е предпочитана дестинация за китайските богаташи и елитни семейства, е станал по-малко привлекателен, тъй като Пекин е увеличил контрола си върху територията.

Броят на семейните офиси в Сингапур е скочил пет пъти между 2017 и 2019 г. и почти се е удвоил от 400 в края на 2020 г. до 700 година по-късно, според данни на Citi Private Bank.

Райън Лин, директор на базираната в Сингапур компания Bayfront Law, заяви, че по време на партийния конгрес на Китай миналата седмица към него са се обърнали пет семейства с молба за създаване на сингапурски семеен офис, като три от тях са пристъпили към работа.

Лин, който е създал около 30 семейни офиса в Сингапур през изминалата година, заяви, че повечето китайци се надяват да се преместят там, както и да преместят парите си.

Лесперанс заяви, че много от клиентите му са прекарали години в подготовка за излизане от Китай, като законно са прехвърлили капитали в сигурни офшорни юрисдикции и са организирали алтернативни жилища и нови гражданства извън Китай за семействата си.

Според него китайските богаташи са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, който ще замени неофициалните дарения за "общ просперитет". Те са все по-загрижени и за личната си безопасност, дори след като са напуснали страната.

Тези опасения се задълбочиха след поредица от временни или дългосрочни изчезвания на високопоставени хора от общественото полезрение през последните години, включително основателя на Alibaba Джак Ма, тенис звездата Пенг Шуай, елитния финансист Сяо Джианхуа и магната в областта на недвижимите имоти Уитни Дуан.

Целият анализ прочетете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
6
 
! Отговори
шашо преди 1 година
само да не се оплаче някой, че му конфискували яхтата, арестували самолета и запорирали банковите сметки, че има и такива.
86
5
 
12
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
Това си опитвах да му кажа, че САЩ не ни пускат! А Българите в БГ, които никога не са били в САЩ и го обоготворяват като върха на свободата и богатството, няма да разберат и да ти повярват на това което пишеш! Аз съм била в САЩ много пъти, но хората във форума не ми вярват..на някои това им се струва непостижима мечта! Американофилите вярват, че тревота там е мнооого по зелена от България и от Русия!
85
5
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Враждуващите лагери стават ясни. Очаквам пропаганда и по другите 3 членки на БРИКС - Индия,Бразилия и ЮАР. Близкия изток е ясен.Те са на пангара отдавна. Турция ми е интересно ,дали ще е Троянския кон в НАТО ? При всички положения фронта няма да е Украйна.Много е малка. Целия свят ми се струва достатъчно подобаващ фронт за идващата Трета Световна !!!
84
3
 
5
 
! Отговори
Германка преди 1 година
Край сега след милионите украинци и дезертирали руснаци, Европа ще приеме на издръжка и дисиденти от Китай!В ЕС ще има социални помощи за тях, в САЩ едва ли..
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист - хаха, Дидо е комплексар. Защо да мразиш някой, който работи женска работа? Мен баща ми владее Джава от 20 години, но от малък ми повтаря "това не е професия за мъже, а хоби, виж за жените е хубаво, защото те не могат да вършат мъжка работа и някой трябва да украсява виртуалното пространство." И така... С тати сме строители, а програмирането го оставихме на дамите.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти сам се мразиш в огледалото. Грантаджийското тролене ти е толково плоско че дори не осъзнаваш че най добрите програмисти са китайци и руснаци. Те създадоха собствена среда, а теб те задължават да ползваш американските, нямаш право на собствено.
81
2
 
2
 
! Отговори
Отиват преди 1 година
При Путин ;)
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не ме разбирай погрешно и аз искам да бягам в САЩ на свобода, но нямам виза и долари! Връщат ме!" - хаха, ге много хора 90те повтаряха България не ни пуска, а когато България жи пусна се оказа, че САЩ не ги иска и че връща 95% от кандидатите. Е, аз имам зелена карта, ама в САЩ ако си с нормална професия не плавиш особен кеш. Електротехник в Ню Йорк взима 20$ на час, само шефа на бригадата е на 40$. За да изкараш кеш в САЩ трябва да си барман на острова на гейо... пърдон LGBTQтата.
79
2
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Много обичам когато Дидо ме мрази!
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можеш да го поядисаш даже. Ти дори и въздух не си. Грантаджийски плъх с визи и без шенгени.
77
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
е само по тв алфа
76
3
 
7
 
! Отговори
Лъжите на блумбърг преди 1 година
*** Хуатенг, например, който е основател на технологичния гигант Tencent Holding, е част от близкото обкръжение на президента Си Дзинпин и миналата година бе сред делегатите на Националния партиен конгрес.
75
1
 
1
 
! Отговори
Той преди 1 година
Си гледа само алфа тв
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американска пропаганда на Bloomberg TV!
73
1
 
5
 
! Отговори
Лъжите на блумбърг преди 1 година
Китайският милиардер и основател на една от най-големите интернет компании в света Alibaba Джак *** е встъпил в редовете на Китайската комунистическа партия (ККП), както личи от публикацията в официалния й орган в. "Женмин Жибао". В оповестения в изданието списък от сто души, които имат принос в политиката на реформи и откритост, *** е споменат като член на ККП, без да се уточнява откога.
72
3
 
3
 
! Отговори
До до 70 преди 1 година
И блумбъг тв натиска Си Дзинпин???
71
6
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Много мразия богатите и програмисите. Особенно програмисите заштото сса много богати.
70
2
 
1
 
! Отговори
До до 72 преди 1 година
Мноо сам дръът!
69
0
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
loomberg TV Bulgaria = САЩ ако си включиш мозъка..
68
1
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
А тебе ко не те пускат в САЩ? Коментарите са на американофил!