Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт

Те изнасят капитали от страната и си уреждат резиденции в чужбина
Обновена: 30 окт 2022 20:57 | 30 окт 2022 20:00, Красимир Ангелов
173
Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт
Снимка: БГНЕС

Богатите китайци подготвят планове за напускане на родината си, тъй като песимизмът за бъдещето на втората по големина икономика в света под управлението на Си Дзинпин и управляващата Китайска комунистическа партия се засилва, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

През уикенда Си Дзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер след Мао Дзъдун, оставайки начело на Китайската комунистическа партия  и нейната мощна централна военна комисия за още пет години. След петилетния партиен конгрес 69-годишният Си Дзинпин има желязна хватка върху властта и потенциал да управлява до края на живота си.

Дейвид Лесперанс, адвокат от Европа, който работи с богати семейства в Хонконг и Китай, казва, че удължаването на управлението на Си Дзинпин над два мандата е повратна точка за бизнес елита на страната, който процъфтяваше десетилетия наред, докато китайската икономика се развиваше, пише Financial Times.

"Сега, когато "председателят" е твърдо на мястото си вече получих три инструкции от различни китайски бизнес фамилии с ултрависока нетна стойност да изпълнят плановете си за бягство от пожар", казва Лесперанс.

В месеците, предшестващи конгреса, имаше спекулации, че Си е подложен на натиск вътре в 97-милионната партия да се откаже от спорните политики, включително от политиката си на нулева толерантност към  Ковид, подкрепата за Владимир Путин и утвърждаването на партийния контрол върху бизнес средата.

Въпреки това Киа Менг Лох, старши съдружник в Сингапур в Dentons Rodyk, глобална адвокатска кантора, която има 6000 служители в Китай, заяви, че запитвания и инструкции за създаване на "семейни офиси" - частни юридически лица, използвани за управление на семейното богатство - също се натрупват в града-държава "от месеци".

"Клиентите, с които работя, смятат, че третият мандат на Си е предрешен много по-рано от тази седмица", казва Лох. Той добави, че Хонконг, който отдавна е предпочитана дестинация за китайските богаташи и елитни семейства, е станал по-малко привлекателен, тъй като Пекин е увеличил контрола си върху територията.

Броят на семейните офиси в Сингапур е скочил пет пъти между 2017 и 2019 г. и почти се е удвоил от 400 в края на 2020 г. до 700 година по-късно, според данни на Citi Private Bank.

Райън Лин, директор на базираната в Сингапур компания Bayfront Law, заяви, че по време на партийния конгрес на Китай миналата седмица към него са се обърнали пет семейства с молба за създаване на сингапурски семеен офис, като три от тях са пристъпили към работа.

Лин, който е създал около 30 семейни офиса в Сингапур през изминалата година, заяви, че повечето китайци се надяват да се преместят там, както и да преместят парите си.

Лесперанс заяви, че много от клиентите му са прекарали години в подготовка за излизане от Китай, като законно са прехвърлили капитали в сигурни офшорни юрисдикции и са организирали алтернативни жилища и нови гражданства извън Китай за семействата си.

Според него китайските богаташи са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, който ще замени неофициалните дарения за "общ просперитет". Те са все по-загрижени и за личната си безопасност, дори след като са напуснали страната.

Тези опасения се задълбочиха след поредица от временни или дългосрочни изчезвания на високопоставени хора от общественото полезрение през последните години, включително основателя на Alibaba Джак Ма, тенис звездата Пенг Шуай, елитния финансист Сяо Джианхуа и магната в областта на недвижимите имоти Уитни Дуан.

Целият анализ прочетете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същата пропаганда, copy paste Путин със Си Дзин Пин!
66
0
 
0
 
! Отговори
До до 66 преди 1 година
Щото са ти чели коментарите! Всеки има досие! :)))
65
0
 
7
 
! Отговори
fs преди 1 година
Аре сега.. същото беше преди няколко месеца и с друга държава.. сменете плочата.
64
1
 
1
 
! Отговори
Къде преди 1 година
в статията прочетохте, САЩ?
63
1
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Не ме разбирай погрешно и аз искам да бягам в САЩ на свобода, но нямам виза и долари! Връщат ме!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навсякъде мошениците дето ви крадат парите се обявават за преследвани и президентът диктатор а вие сте балллъци че вярвате на тази пропаганда
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, САЩ успяха да променят режима на талибаните в Афганистан и режима в Русия сминиха успешно с прозападен! Сега е ред на Китай ха ха ха!
60
4
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Що не бегаш в. Русия, на свобода?
59
5
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Абе немам против да сме роби на САЩ ама да живеем богато, да си мизерстваш роб без ток, храна, топла вода и парно не е файда много!
58
4
 
0
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
Днес са те пръскали със самолет!
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
62 ти не си живял толкова че да знаеш какво е имало. Само си подлагаш задните части на американците. Между другото завесата не е паднала. Просто ти купиха задните части, а ти продаде майкка си за надписа "made for eastern europe" с ниското качество. Дори не осъзнаваш че си лаборанторен плъх.
56
10
 
8
 
! Отговори
Колкото преди 1 година
и да плюете щатите, ако не бяха те, още щяхме да живеем зад желязна завеса! Който не е живял, да не ми я хвали, благодаря!
55
1
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Селяните да гласуват само за селски кмет! За парламент, забрана!
54
1
 
3
 
! Отговори
Лъжите на блумбърг преди 1 година
Актьорът и продуцент Джеки Чан изрази желанието си да стане член на Китайската комунистическа партия. Той заяви това по време на симпозиум, организиран от Китайската филмова асоциация, съобщи South China Morning Post.По време на събитието актьорът подчерта пред присъстващите, че е "горд, че е китаeц"."Завиждам и на факта, че сте членове на комунистическата партия. Мисля, че комунистическата партия е прекрасна, защото всичко, което казва и обещава, със сигурност ще се сбъдне след няколко десетилетия", каза Джеки Чан
53
2
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Те, САЩ ще са доволни и, ако Китай въведе швейцарска демокрация! И защо например не се месят на Лихтенщайн, Люксембург и Исландия?
52
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 1 година
да си хващат куфара и кеша и къмшефовете си от Лангли и Пентагона... да видим колко още време ще са богати
51
1
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Мулти полярен, с много полюси, може и България да е полюс! Ако не сме роби..
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не хресвам особено Китай, но защо САЩ им диктуват как да живеят, обявиха ги за най голям враг в света и ги санкционират! Не може да санционираш и налагаш соя модел на демокрация на всяка дърава в света! Видяхме как свърши това в Виетнам, Корея, Сирия, Афганистан, Ирак, Либия и Украйна..
49
0
 
1
 
! Отговори
До до 49 преди 1 година
С колко полюса? Аз искам и бг да сме полюс.....
48
4
 
5
 
! Отговори
Китай преди 1 година
е перва икономика а Русия, първа военна, космическа и научна сила!