16-годишните в Нова Зеландия ще могат да гласуват?

Съдът определи като възрастова дискриминация недопускането им
21 ное 2022 17:22, Йоана Цонева
20
16-годишните в Нова Зеландия ще могат да гласуват?
Снимка: БГНЕС

Депутатите в Нова Зеландия ще гласуват дали да намалят възрастта за гласуване от 18 на 16 години, каза премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от "Асошиейтед прес".

Тя заяви това часове след като Върховният съд на страната постанови, че недопускането на 16 и 17-годишни да гласуват представлява възрастова дискриминация.

Но докато Ардърн каза, че тя лично подкрепя намаляването на възрастта за гласуване, подобна промяна ще изисква 75% мнозинство в парламента, а дори поддръжниците признават, че в момента не разполагат с такова мнозинство.

Редица държави обсъждат дали да намалят възрастта за гласуване. Някои страни вече позволяват на младежите над 16 години да гласуват - Австрия, Малта, Бразилия, Куба и Еквадор.

Санат Сингх, на 18 години, съдиректор на новозеландската кампания Make It 16 е заявил, че е силно развълнуван от решението на съда.

Сингх заяви, че екзистенциални проблеми като изменението на климата, както и проблеми като възстановяването от пандемия и състоянието на демокрацията, ще засегнат най-много младите хора.

Ардърн, която ръководи либералната Лейбъристка партия, каза, че всички депутати трябва да заявят мнението си по въпроса.

Още по темата
"Аз лично подкрепям намаляването на възрастта за гласуване, но това не е въпрос само за мен или дори за правителството", каза Ардерн. "Всяка промяна в избирателния закон от такова естество изисква 75% подкрепа от парламентаристите."

Ардърн каза, че гласуването вероятно ще се проведе през следващите месеци, но всяка промяна няма да влезе в сила преди общите избори през следващата година.

Двете основни консервативни опозиционни партии в Нова Зеландия заявиха, че се противопоставят на промяната.

"Това не е нещо, което подкрепяме", каза опозиционният лидер Кристофър Луксън пред репортери. "В крайна сметка трябва да сложим чертата някъде и ние се чувстваме комфортно това да е възрастта от 18 години."

Възрастта за гласуване в Нова Зеландия преди това беше намалена от 21 на 20 години през 1969 г., а след това на 18 години през 1974 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Който не плаща лични данъци не би трябвало да има много глас, камо ли учениците...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марксистите по целият свят промиват мозъците на децата и си ги искат за гласоподаватели, докато още не са поумняли и проумяли глупотевиците, които са им на или в главиците
10
0
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Амачьори в Ю Ес Ей гласуват 150 годишните бре.
9
0
 
2
 
! Отговори
Някой към 11 преди 1 година
В България е голям проблем необразованите или по точно да си го кажем ромите и още една подобна група който нямат самостоятелно мислене....също и тези с престъпно мислене и простоватите който ги боли глава да мислят. В Нова Зеландия или ще бъдат облъчени от родителите си как да гласуват или от училище като колективно мислене и това не е реално или ще се изпокарат със семействата си ако имат мотивация да гласуват. То навсякъде е труден избора вече на предела...
8
0
 
4
 
! Отговори
Някой към 10 преди 1 година
Ако същественото беше важно нямаше да пишеш това накрая. Щеше да имаш повече акъл, а тази злоба е типична за определени групи.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре 16 годишните отколкото тези без основно както е в Бг.
6
7
 
0
 
! Отговори
oтCиднeйAвстралия преди 1 година
Тук съм вече 10 години, взимам си 5 цифрена заплата долари, работя секретни ИТ проекти в електроното правителство. Имам секретно ниво на достъп. Кадри като мен със секретен достъп са изключително ценни. Хора като нас не се купуват на пазара, а се създават. Държавата се грижи всячески да не ни изпусне. А климата, красотата, чистотата, липсата на хора и задръствания, джунглите, водопадите, кораловите рифове ми идват бонус на заплатата. Праскайте минуси лузарчета. Поздрав от райския край на Планета
5
7
 
0
 
! Отговори
oтCиднейАавстралияя преди 1 година
Поздрави от най райския край на Планетата. Нямам много време да чета за света на макаците и тяхната мизерия в всичките и аспекти. Запълвам си живота с места които само по Дискавъри сте виждали, и такива които и по Дискавъри няма да видиш. Ай поздрави. Нека ми е зле, много добре се забавлявам. Ако не ме задминете то поне на половина да ме стигнете. Айде цъкай минус да ти олекне хахах
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-лесно се манипулират. Тея под 25, ако не гласуваха, лява партия нямаше да видинни парламент, ни нищо.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупост? Човече, което още няма оформена визия за света и себе си, което е блъскано от хормони, като от товарен влак трябва да си гледа образованието и стремежа в живота. Светът не отива никак на добре. 80 годишни изкуфели старчета управляват света, деца ще решават важни вотове....
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората по света дискутират дали младите хора са узрели за да дадат своят вот,ние тук се пощим на тема какъв да е той,машинен или хартиен!
1
1
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
ливерастията губи почва под краката си по цял свят... Скоро, ще разрешат и на бебетата да гласуват... ===)))