Те се молят на един Бог, но какво разделя католици и протестанти?

Вървят по различни пътища, дори по Коледа
25 дек 2022 07:30, Петя Славова
213
Те се молят на един Бог, но какво разделя католици и протестанти?
Снимка: БГНЕС

Те се молят на един и същи Бог, но вървят по различни пътища, дори по Коледа. Разликите между протестанти и католици може и да не се набиват на очи веднага, но са важен елемент в историята на двете християнски общности, предава "Дойче Веле".

Коледа - празникът на Христовото рождение

Коледните ритуали на Римокатолическата и на Протестантската църква почти не се различават. И все пак, ако католиците отслужват коледната меса в полунощ на 24-и декември, то при протестантите службата може да започне още в следобедните часове. Католиците не признават втория ден на Рождество - 26-и декември, а честват паметта на Свети Стефан.

В Германия, страната на Реформацията, между протестанти и католици в продължение на векове е тлеела дълбока вражда. Многобройните публични осъждания на другия, борбите и войните на религиозна основа могат да се проследят исторически през вековете.

С Реформацията, която започва в началото на 16-и век, започва разцеплението на църквата на две религиозни общности - католическа и протестантска. Желанието на католическия монах Мартин Лутер (1483-1546) да реформира "своята" църква не се изпълнява. Поради това през 1517-а година той закачил своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг, за което обаче няма исторически доказателства. Лутер критикува църковната търговия с индулгенции, която според тогавашната доктрина дава възможност на вярващите да изкупуват греховете си.

Около 500 години по-късно двете църкви в Германия са се сближили сериозно. Въпреки това някои важни различия остават. Ето част от тях:

1. Разбирането на Библията

Католицизмът и протестантството имат различни разбирания за значението и авторитета на Библията. За протестантите още от времето на Лутер е ясно, че "Sola Scriptura" - свещената книга - е единственият източник на Божието слово. Католиците от своя страна вярват, че само Библията не е достатъчна и че наред със Светото писание римокатолическата традиция също е задължителна за християнте.

2. Разбирането за църквата

Католическата църква под ръководството на папата се възприема като единствената истинската църква. Докато възникналите в резултат от Реформацията църкви се възприемат като равностойни, въпреки различията помежду им.

3. Папата

Протестантите не са толерантни спрямо папата. Според тях тази институция противоречи на Библията. Католиците от своя страна виждат в папата наследник на апостол Петър, респективно определения от Исус Христос ръководител на тяхната църква.

4. Разбирането за постовете

Според католическите разбирания чрез ръкополагането епископите, свещениците и дяконите получават специално призвание от Бога за своята дейност. Затова свещеникът стои над католическите миряни. Ръкополагани могат да бъдат единствено мъже.

Протестантската църква пък не разглежда духовната служба като ръкополагане на личността, а като функция, която Бог изначално е предвидил за човека. И е възможно тя да бъде възлагана на всеки един вярващ - включително на жените.

5. Евхаристията или Светото причастие

Евхаристията или Светото причастие е онова понятие, което пресъздава смъртта и възкресението на Исус Христос. То произтича от последната вечеря на Исус Христос с неговите ученици в навечерието на неговото разпъване на кръста. Католическата Евхаристия може да бъде водена само от ръкоположен свещеник - само той може да превърне хляба и виното в тяло и кръв на Христос. На церемонията некатолици не се допускат.

А в протестантството всеки покръстен е добре дошъл на церемонията и може да я води. Католиците виждат в ритуала постоянната възстановка на саможертвата на Исус Христос. За протестантите тя представлява просто възпоменание на смъртта му и неговото последващо възкресение.

6. Тайнствата

Според римокатолическата църква има седем свещени действия, т.нар. седем тайнства. Това са кръщение, миропомазване, причастие, покаяние, брак, ръкополагане и елеосвещение (за изцеряване на телесни болести и душевни немощи).
В алпийския град Оберамергау в Бавария всеки десет години правят представления за последните седмици от живота на Исус Христос

В алпийския град Оберамергау в Бавария всеки десет години правят представления за последните седмици от живота на Исус Христос

За протестантите тайнствата са само две: кръщението и Евхаристията. Според техните разбирания това са символно-ритуални действия, чрез които Бог обединява и благославя хората.

7. Почитта към Мария и светиите

Католиците почитат Мария, майката на Исус, като "небесна кралица", отъждествявайки я по много начини с нейния син. Една от свързаните с нея догми е спасението ѝ от първородния грях. Католическата църква почита и светии - над 4000. Вярващите очакват от тях чудеса и се кланят пред техните мощи.

Протестантството отхвърля католическите догми за Мария като небиблейски. По същата причина се отхвърля и почитта към светците. Реформаторското разбиране гласи, че всеки трябва да се обръща директно към Бога в своите молитви.

8. Безбрачието

Обетът за безбрачие и сексуално въздържание е познат от всички големи световни религии. За католическата църква целибатът е задължителен за свещениците, монасите и монахините. Междувременно обаче и в католическата църква има стремления да се разреши на свещениците да сключват брак.

За разлика от тях протестантите отхвърлят безбрачието като задължение. Мартин Лутер е призовал за премахването му още през 1520-а година, а само пет години по-късно се е оженил за бившата монахиня Катарина фон Бора.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
10
 
! Отговори
Исус Христос преди 1 година
Е пътя истината и живота , всичко друго на което се молите няма да Ви помогне,.Божийте заповеди са неотменими. Те са вечни както и нашия Бог и спасител Исус Христос . Няма наместници на земята, има божии слуги на които единствената цел е да носят Божието слово и да се молят за спасението си и на своя брат или сестра.
119
4
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 1 година
Рождество Христово е наречено още Коледа! От мен весел празник и повече позитивизъм.
118
10
 
6
 
! Отговори
до 127 преди 1 година
Коледа не е Христянски празник човек, а имзилсен от хората обичай, дядо Коледа е б иблейски сигурно :) Цял живот ни промиват мозъжите. А Христо не е дошъл да обединява , Нож е донесъл , а този нож е Божието слово. Обединението е дяволската работа - справка Вавилонската кула , справка Икуменическото движение на Папата - детро си сложи индиянски пера на главата за да приобщи и индянците . Нямата идея в каква заблуда са ни вкарвали през цялото време.
117
2
 
5
 
! Отговори
Божият закон преди 1 година
Много правилно апелирате за спазване на една от Божийте заповеди. Надявам се, че вие 4та заповед я признавате като една от декалога и я спазвате.
116
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог е ЕДИН. И не е много уместно точно на Коледа да се пише за разделение.
115
6
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 1 година
иконите са ИЗОБРАЖЕНИЯ - демк идоли абе прочети Божията заповед какво пише бре човек четри и мисли . НИКОЙ НЕ ОТИВА ДО ОТЕЦ ОСВЕН ЧРЕЗ МЕН казва Христос. Не си прави изображения от дърво и камък и прочие. Ама викаш понеже иконите са избражения на светци 1?!?!? Какви са тея светци и пак прочети какво съм ти писал.
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 121,Човек не е имало православие в началото , чети история 1-век каква била църквата . Не протестантски книги а история чети . Защото ти не ми отоговри на нито един от въпросите - защото не можеш. За иконите си замълча нали . Та съвет , отговри ми на въпроса за иконите и после давай ти съвети, защото си слагаш кръв на ръцето подвеждайки други.
113
7
 
13
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Католическата църква е преиначила цялото учение на Христос в своя си изгода. Всичко се е правило само и единствено в името на запазване властта и имотите на църквата, който се е съпротивлявал е бил унищожаван. Най-големият грях на католическата църква са гоненията на хора със знания и дарби. Човечеството вероятно много по-бързо щеше да се развие, ако не бяха заклемявани и горени тези хора. Да не говорим за други извращения, които нямат нищо общо с християнството. Да не забравяме папа Борджия...!
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иконите не са идоли. Иконите са изображения на Господа, Божията Майка и приятелите на Бога, които са светци. Ние не се кланяме на предмета, на боята, на хартията, на дървото, а се кланяме на това, което е изобразено. С Въплощението на Бога вече става възможно Той да бъде видян.
111
9
 
1
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Библията е историята на древните народи. Мислете логически и ще откриете древноБългарска следа. Притчата за Кан и Авел. И досега в съвременна България думата КАИЧЧО, СЕ УПОТРЕБЯЯВА КЗА ПО-МАЛКИЯ БРАТ от двамата братя. В Библейското сказание също. Възможно е още тогава, нас Българите, йудеите да са ни презираали и обвинявали.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм православен и чета православна литература. Чел съм и неща писани от протестанти. Въобще това което казах беше съвет. Вие ако сте чели книги на протестанти, не е ли време да проечете и нещо писано от православни? И то при положение, че в първите векове на християнството всички са били православни. Апостолите,техните ученици,учениците на техните ученици... По времето на вселенските събори всички са били православни. Още тогава започват някои да се делят от Църквата и логично отпадат от нея.
109
4
 
4
 
! Отговори
До 116 преди 1 година
Да не си правиш идоли от камък, дърво и прочие , говри ли ти нещо . Или викаш Божиите заповеди не важът. Се молиш на ИКОНА е грях. Имаш Живия Бог Исус Христос , а ти молиш на пърче дърво .......... и говориш че това е проблема на протестантите , че не се молят на дърво и пазят Божийте заповеди ?!?!?!? Човек замисли се .
108
2
 
1
 
! Отговори
Не отговори на въпро преди 1 година
са . Човек жал ми е за теб , сериозно . Да има паднали простестанстки църкви, Папата активно работи за това , дори лутераните паднаха и общо взето вече се извиняват за мартин лутер. Но това което ти пишеш са пълни глупости. И как ще разбереш истината као не четеш протестанска литература за да сравниш с другата - я ми обясни. Или ако четеш вулгатата дето е толкова изкривена на католиците само и това ще ти е отправната точка.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами видях го в Библията, но не че аз съм го видял има, но има хора които са го видели и аз просто съм чел книгите им. Само че това, че вие сте като слепци, които гледат и не виждат вече си е ваш проблем. Уж сте чели Библията и се водите по нея, а нищо не сте разбрали от тази Книга. Има тълкувания на Библията от бл. Теофан Български,но за съжаление я има на руски (бл. Феофан Болгарский "Толкование на Священное Писание"), на български я няма. Може да се намери в нета. Там можете да научите доста.
106
9
 
5
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Нито една от църквите не казва истината за Иисус. Всичси го употребяват, всички го обожествяват, но всички се бият един срещу друг в негово име. Сам Иисус казва, че неговия духовен баща не е земен, той нито може да бъде видян, нито да бъде чут директно. Иисус е познанието за законите на Вселената, наречени БОГ. На този Бог са се кланяли отритнатите "езичници", този Бог е дал познанието на древните Българи, преди 7526 години да съставят най точния календар.
105
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестантските Библии са с изкривен текст (неточен превод) на определени места, и то това се прави от тях съвсем съзнателно. Така че малко не върви точно те да говорят, че спазвали Библията и се водели по нея, защото те променят текста на Книгата. Протестизмът по същност е юдействаща секта. Има юдейски влияния, като непризнаването на иконите. Нека четат повече по въпроса, но не протестантска литература.
104
4
 
6
 
! Отговори
Каде преди 1 година
Каде го видя това в Библията че трябва да има апостолско приемство бре , каде . Христос казава - Никой не идва до Отец освен чрез мен. Христос е глава на църквата и обръщението му е към него единствено, а не към апостоли светци и прочие безумщина.
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестантизмът е искал да се върне към корените на християнството, но реално реже връзките си с корените на християнството. Протестантите нямат апостолско приемство. Господ е ръкоположил учениците си (светите апостолите) за епископи и после от своя страна учениците му са ръкополагали други епископи и йереи. После те също са ръкополагали своите ученици за епископи и йереи, и така до наши дни. А протестантите твърдят,че всеки може да ръкополжи всеки. Тъй като те самите нямат апостолско приемство.
102
3
 
8
 
! Отговори
Я пак до 111 преди 1 година
Приятелю , Протестантизма се връща към корените на христянството , а имено Божието слово, а не традициите и ежичеството оплетено в Константинопол и после в Рим , ХВАНИ се образовай малко ти. Католицизма никога нее била Христянска религия , точно обратното , а Източното православи наследило езическите обреди и други глупости е една идея по близо до Христос . Чети млако история. Човешките традиции не са библейски, нито коледа нито великден. Това са факти - няма ги в библията .
101
2
 
1
 
! Отговори
Клисаря преди 1 година
Абсолютно неграмотен по отношение на Светата Съборна Ортодоксална Православна Църква текст!Все пак, Честито Рождество Христово на истинските во Бог Отец,Божият Син Иисус и Светият Дух!Дано Светата Тройца Ви избави от всички ереси угодни дяволу!Покайте се и се въсторгнете в Името на Живият Бог и Неговото Рождение!Алелуя,Господи,Иисусе Христе! Алелуя! Алелуя! Алелуя!!!