40 държави бойконират Олимпийските игри?

Те са против представянето на спортисти от Русия и Беларус
3 фев 2023 07:23, Нели Христова
73
40 държави бойконират Олимпийските игри?
Снимка: БГНЕС

Полският министър на спорта Камил Бортничук заяви в четвъртък, че очаква няколко десетки нации да се противопоставят на включването на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. "Мисля, че следващата седмица... много твърда позиция от страна на представители на тези 40 страни ще види бял свят", каза той пред държавната телевизия. Позицията ще "много ясно се противопостави на участието на руснаци и беларуси в олимпийските игри", добави той. Според министъра в тези страни ще фигурират членове на Европейския съюз и Великобритания. Бортничук също спомена Съединените щати, въпреки че Белият дом в четвъртък заяви, че ще подкрепи разрешаването на руски и беларуски спортисти да се състезават като неутрални.

Министрите на спорта от групата имат предвиден видео разговор за 10 февруари, добави той. През последните няколко дни станахме свидетели на нарастващ дебат около Игрите в Париж през 2024 г. Украйна призовава руските спортисти да бъдат напълно забранени заради бруталната инвазия на страната им в Украйна, като украински спортисти са сред жертвите. Русия настоява всички ограничения да бъдат премахнати, заявявайки, че Олимпиадата не трябва да се политизира. Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че проучва "път" за участие на руснаците в летните игри, вероятно като неутрални спортисти.

По-рано в четвъртък Бортничук и колегите му от балтийските държави публикуваха съвместно изявление, в което критикуваха МОК. "Естония, Латвия, Литва и Полша осъждат усилията на Международния олимпийски комитет да върне в международни състезания спортистите на страните-агресори Русия и Беларус“, се казва в съобщението. Усилията за включване на спортистите „под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни също чрез използването на спорта като отвличане на вниманието от незаконната агресия срещу Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
29
 
! Отговори
@Нели, преди 1 година
оправи си заглавието, неграмотнице!
37
10
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 40 държави бойкотираха ли САЩ когато избиваше цивилни в Ирак и Афганистан? По данни на САЩ поне 1 млн цивилни жертви имаше там. Хм?
36
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укроопитеците друго не могат да измислят
35
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджии, чуха се слухове че руския футбол щял да става член на зона Азия, след като беше наритан от Европа, обаче нещо май и на самите руснаци не им се гледат "дербита" с Бурирам Юнайтед, Персия Джакарта и пр. За клубовете им да не говорим, и изоставиха идеята, надявайки се когато войната свърши, "лощия Запад" да се смили и да ги върне в Евротурнирите
34
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и Джокович не го допуснаха го австралия, ама после им се върна тъпкано! Явно като няма как да победят някой и започват с административно-политическите врътки.
33
36
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно решение - руските убийци нямат място на Олимпийски игри! Сега вече руското лоби в МОК ще, не ще, ще отстъпи, както стана с Пара-олимипиадата миналата година в Пекин, когато всички други отказаха да се състезават с руснаци и беларуси, и те бяха наритани от игрите
32
13
 
40
 
! Отговори
Да преди 1 година
Защото ги е страх от спортистите на Русия и Беларус.
31
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"През година хващат по 15-20 елитни руснаци с допинг."--------- Те и американци хващат, но после им се губят пробите, изчезват, извънземни ги отвличат и т.н. А и друго си е абсолютно натуралния, недопингован сестър Уилямс, за сметка на това назобената с мелдоний Шарапова.
30
10
 
35
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Полските мишки скоро пак ще ядат бой...
29
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да се мери с един аршин."------------Именно. Обаче до сега краварофил, който да мери с един аршин светът още не е видял. А и кога ФАЩ са водили война, за да защитят американци, заплашени от геноцид и асимилация? Така че не, НЕ Е същото в тази война.
28
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Просто "целият цивилизован свят е срещу фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат. Затова ще страдат и поданиците на Империята на злото." ------- ъъъ я пак? 15% от световното население е срещу режима в Русия. Фашистите се видя, че са окраинците. А краварите защо точно ще страдат?
27
7
 
22
 
! Отговори
0808 преди 1 година
КИШИНЕВ, 14 януари - РИАНовости. Румънските власти се готвятда намалят финансовата помощ наукраинските бежанци, които не работят,съобщава Pro TV. А ние?
26
24
 
20
 
! Отговори
Чудно преди 1 година
До Анонимен 27 Не мога да ви разбера вас путино-пи-теци-те.Мразите САШ заради войните които са водели и може би е правилно. Сега Русия прави абсолютно същото и вие се кефите на Путин и му ръкопляскате. Трябва да се мери с един аршин.
25
27
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Само така.Не бива да се позволява на продажния МОК да допусне руски и беларуски варвари на олимпийски игри.
24
1
 
6
 
! Отговори
Всичко преди 1 година
Е пари!!!
23
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе давайте всички медали на просяяците от осрраина (даже може лично на еленски) и закривайте!
22
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олимпийските игри са една скучна пародия вече. Сами нарушиха олимпийските правила. Например последните игри от 2021. Мъж, който става "жена", за да се състезава с жени по вдигане на тежести - Лоръл Хъбърд. И се издъни! Това "нещо" как истинските щангистки не са го счупили от бой - не знам. Или по футбол имаше жена, която става мъж и се състезава в мъжкия отбор на Канада? КАК? Та сега имаме ЯКО политика, дрънкане на оръжия, всякакви глупости, ама не и спорт. Как да обясня на детето ми какво гледа
21
23
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Русия е изритана от всякъде. Остава само от Олимпийските игри.В момента тече олимпияда между Русия и Украйна.
20
29
 
12
 
! Отговори
факт преди 1 година
Руснаците нямат място в цивилизования свят... докато в Кремъл има фашисти...
19
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готов съм да се обзаложа, че руснаци и беларуси НЯМА да участват на Олимпиадата в Париж! Да ходят на азиатските игри!!!