Проблемът с недостига на храни в Англия се задълбочава

Все повече рафтове в магазините са празни
100
Проблемът с недостига на храни в Англия се задълбочава
Снимка: Pixabay

Недостигът на стоки във Великобритания се задълбочава. Периодично различни хранителни продукти изчезват от рафтовете и се налага супермаркети да поставят лимит за пазаруване, а готвачи да измислят нови рецепти, за да се справят със случващото се.

След като преди Коледа рафтовете за яйца в английските супермаркети останаха празни, сега наред са тези за пресните плодове и зеленчуци. Официалното обяснение е, че по това време от годината те основно се внасят от Мароко и Испания, но необичайно студено време в двете южни държави е забавило и намалило реколтата. Затова пет от най-големите хранителни вериги във Великобритания се принудиха да въведат лимит при купуването на краставици, домати и чушки, за да се опитат да разпределят справедливо критично намалелите доставки.

Валя Станева е сладкар във Великобритания и вече все по-трудно се справя, защото буквално няма с какво да направи тортите си. Колегите й вече правят бяла пица заради липсата на домати. Недостигът затвори и някои ресторанти.

„За направата на една торта са ми необходими поне 10-20 броя яйца, но имаше ограничения в магазините и трябваше да обикалям”, споделя жената пред Нова телевизия.

От Британската асоциация на търговците на ябълки и круши съобщиха, че недостигът на пресни плодове и зеленчуци ще продължи. Причината - супермаркетите не плащат достатъчно на английските фермери и те са намалили чувствително производството си, а след Brexit европейските им колеги вече не намират Великобритания за толкова атрактивен пазар.

„И в България сме имали липси, но сме се научили да ги преодоляваме. В Англия започнахме да правим туршийки, суджуци. Това е последният суджук, който е за тази година”, каза още Валя.

Ако правителството не се намеси с адекватни мерки, постепенно англичаните ще се върнат единствено към сезонно ядене на пресни плодове и зеленчуци, както е било преди трийсетина години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Великобританияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
17
 
! Отговори
Борис Джонсънюк преди 1 година
Важното е Украйна да спечели!! По добре да умрем от глад, но Путин да загуби! Аз лично имам достатъчно сланина за гладни дни ;)
60
1
 
18
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Абе вие България оправихте,жалите за англичаните.Къде е Иван Славков да каже- ДУПЕДАВЦИ.
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми като нямат пари да плащат на земеделците! Да ядат Джавелини, Челинджъри и Хаймарси :))Но то и те отиват за Украйна ха ха ха!
58
1
 
14
 
! Отговори
Истината! преди 1 година
не плащат достатъчно на английските фермери и те са намалили чувствително производството си
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите много ги удариха ингилизите! У Русия има и яйца и зеленчуци и ток и газ даже ;) Ха ха!
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англетата пожелаха да върнат колониализма в Европа, но не им се получи - те да диктуват кой да им влиза и кой не и като цяло да си създават сами правилата, но И да продължат да се възползват от предимствата на Еврозоната. Т.е. да имат само права, но не и задължения. Но не не са Швейцрия, не са и Норвегия, за да могат да си го позволят. Сега сами ще си сърбат кашата.
55
2
 
15
 
! Отговори
Лондон преди 1 година
Тук първо имаше недостиг на яйца! После картофите бяха кът! Сега намаляха плодове и зеленчуци! Фирмерите намалиха продукцията защото цената на продукцията се увеличи!
54
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
за какво ни занимавате с просто-тии не ни интересува
53
3
 
16
 
! Отговори
Невероятно преди 1 година
Британците нямат пари за храна ( даплащат на земеделците) но милиарда за оръжие в Украйна има!
52
13
 
9
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Абсолютно никаква липса на нищо няма. Пазарувам всяка седмица и не се е случвало нещо да го няма.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 __ ВИЖДАЛ СЪМ ОДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ДВА ПЪТИ С ХЛЯБА В КУФЛАНД ПРЕДИ 20-30 ДНИ. НЕ СИ СПОМНЯМ КАКВО КУПИХ - ЗЪБОТРОШАЧ ОТ ПЕКАРНАТА ИЛИ НИЩО,ТАКА ЧЕ ЗА БРИТИТЕ, ЩОМ КАБЕЛАРКИТ*Е ПОКАЗАХА ТОТАЛНО ПРАЗНИТЕ ЩАНДОВЕ, НЕ МИ ДРЪНКАЙ "елате и вижте,липси нява на нищо",СМЕ*Ш*НИК!!!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 __ ВИЖДАЛ СЪМ ОДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ДВА ПЪТИ С ХЛЯБА В КУФЛАНД ПРЕДИ 20-30 ДНИ. НЕ СИ СПОМНЯМ КАКВО КУПИХ - ЗЪБОТРОШАЧ ОТ ПЕКАРНАТА ИЛИ НИЩО,ТАКА ЧЕ ЗА БРИТИТЕ, ЩОМ КАБЕЛАРКИТЕ ПОКАЗАХА ТОТАЛНО ПРАЗНИТЕ ЩАНДОВЕ, НЕ МИ ДРЪНКАЙ "елате и вижте,липси нява на нищо",***!!!
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умно-красивите не се ли върнаха на нивите?! Или сега правят кариера сменяйки памперси :)))))))))))))))))))
48
1
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Ай ай, мистъри и сърове, каква стана тя бре? Брекзит, няма работници от Изт. Европа и сега сами ще си колите прасетата (ако има прасета изобщо) и с мотиките на нивите да вадите картофи. Иначе гладория!
47
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди да пишете глупости елате и вижте. липси няма на нищо. Ако искате просто заглавия си пишете глупостите.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните които познавам заминаха за ВБ през 2017-2018 г, вече не знам дали някои емигрира там.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами искаха Брекзит основно да се отърват от чужденците, които им работеха, и го получиха. Чужденци вече няма, но и предимствата на обединения пазар ги няма. Сега нидерландци и испанци ще заредят супермаркетите в Германия, Австрия, Дания, Полша, Румъния, България.. и после ако остане за другите, сред които е и Англия. Допълнително, че вече те самите трябва да си работят на полето и във фермите. Вимавай какво си пожелаваш, че може и да се случи.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кривата глава с жълтите зъби да захваща мотикинга, Сър.
43
9
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Мога да си поръчам домати и от Виетнам, ако поискам. Мога да си ги поръчам откъдето пожелая. Имаш ли пари, всички ти угаждат. Проблема е, че сте бедни и затова подсмърчате. Единствения начин да се отървете от бедността е като започнете да правите пари.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ЗЛОСТНА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА,АНГЛИЯ ДА НЕ ВИ Е ТОТАЛИТАРНА БЪЛГАРИЯ ОТ 1990 ГОДИНА?!!...