Гърция обвини още трима железничари за влаковата катастрофа

10 мар 2023 07:18, Александър Попов
1
Гърция обвини още трима железничари за влаковата катастрофа
Снимка: БГНЕС/EPA

Гръцките прокурори повдигнаха обвинения на още трима железопътни служители във връзка с най-тежката влакова катастрофа в страната, докато премиерът обеща "абсолютна прозрачност" в разследването на трагедията.

Железопътен ръководител, отговорен за ротациите на персонала, е обвинен, че е поставил неопитния началник на гара на нощно дежурство по време на натоварен празничен период. Той е обвинен от прокурор в централния град Лариса, каза съдебен източник пред АФП. Обвинени са и други двама началници на гара, които според съобщенията са напуснали работа по-рано. И тримата са обвинени в убийство по непредпазливост, причиняване на телесна повреда и прекъсване на транспорта и могат да получат доживотен затвор, ако бъдат осъдени.

Преди дни бе обвинен и началник на гарата в Лариса, който по погрешка е насочил и двата влака в един коловоз за няколко километра.

Девет дни след бедствието, отнело живота на 57 души, опечалени се събраха на религиозна церемония близо до мястото на инцидента. Общественият гняв нарасна след челния сблъсък на 28 февруари в Централна Гърция. Десетки хиляди демонстрираха в цялата страна в сряда, а в четвъртък имаше още протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балканска работа. Особено аргумента, че го арестувал защото бил сложен неопитен човек направо смайва. Горят бушоните, а истинските виновници, които не са уредеили да има действаща система за сигурност и които са пуснали необезопасено трасе в експлоатация кога?