Огън, сблъсъци и сълзотворен газ: Тежка нощ в париж заради пенсионната реформа

Френските синдикати свикват нов ден за всеобща мобилизация
17 мар 2023 07:47, Нели Христова
33
Огън, сблъсъци и сълзотворен газ: Тежка нощ в париж заради пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Палене на огньове, хвърляне на твърди предмети срещу полицията, сблъсъци с органите на реда и гърмежи белязаха началото на нощта на протестите в Париж срещу непопулярната пенсионна реформа, която президентът Еманюел Макрон реши да прокара без вота на депутатите.

Около 6000 ядосани французи се събраха около сградата на площад "Конкорд", от другата страна на река Сена, в знак на недоволство срещу реформата, която предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години и премахва редица преференциални режими.

Протестът, охраняван от огромен брой униформени, започна с палене на огньове - протестиращите опитаха да вандализират скелето около реставрирания Обелиск в центъра на площада, след като полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне множеството. Напрежението постепенно ескалираше, като се стигна до замеряне на униформените с твърди предмети.

Междувременно френските синдикати свикват нов ден за всеобща мобилизация срещу пенсионната реформа. Той ще бъде идния четвъртък, на 23 март. Това ще бъде деветият подобен общонароден протест, предаде Франс прес. Според сдружението на френските синдикати подобно прокарване на законопроекта - правителството гарантира за реформата, но се дава право на политическите сили в парламента да внесат срещу него вот на недоверие - е истинско отричане на демокрацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Западно лицемерие преди 1 година
Всичко е демократично. И сълзотворният газ, и боят с палки. Щом е във Франция, всичко е позволено. А в Грузия или Молдова например - не. Ето това е западното лицемерие в чист вид.
29
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Скоро и в Бг !
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта че имат спорен член в конституцията, който дава изключителни права на правителството е доста притеснително (както в канада).Не отхвърлям необходимостта от такъв член, но само при изключителни обстоятелства.Тази реформа не е нещо жизненоважно за съществуването на държавата.Макрон е фашизт
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега руският посланик да иде да раздава курабийки и да свалят Макарона, редно ли ще е ? Иначе това чака страните в ЕС. Пак на наш гръб се заделят милиарди за снаряди на Украйна. Санкциите към Русия и всички тия наливания на милиарди към Украйна ще досъсипят ЕС. Но американските марионетки явно не им дреме за това.
26
0
 
20
 
! Отговори
Негро - мюмюн преди 1 година
Няма черни на протестите! Черните и ислямистите не плащат осигуровки, те са на държавна издръжка от раждането до смъртта!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарончо можеше да вдига пенсионната възраст плавно с по няколко месеца за времето на предишния си мандат и сега нямаше да има проблеми. Но изглежда свъетът вече е пълен с негодници като него.
24
1
 
5
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
"Не стреляйте в пианиста той прави всичко, което може". ( Оскар Уайлд). Така че, не се чудете на "работата" на писачката на статията.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Vive la révolution
22
0
 
23
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Макрон не можа да наложи пенсионната реформа в едни много по-добри времена, когато хората изкарваха пари и бяха спокойни за работата си, как мисли, че ще го направи сега, когато едвам си плащат сметките и хиляди работни места са застрашени в автомобилната индустрия и други големи сектори във Франция.
21
14
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Революцията скоро ще стигне и до Русия. И там имат традиция в рязането на глави на управляващи.
20
1
 
22
 
! Отговори
Х преди 1 година
При нас всичко е точно, мъжете сменят пола на женски по новите закони, и се пенсионират по рано. Честита Европа
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18. Как защо - ами защото авторката е безподобният илитерат Нелчето Христова! Защо я търпят в медията, не е ясно. Ужасно им смъква и без това посредственото ниво.
18
1
 
9
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Защо Париж в заглавието е малка буква?докато постигнем целта си, ще отидат и доста невинни хорица.
17
3
 
17
 
! Отговори
Революция преди 1 година
Европа се разпада!! Стария капиталистически строй загива!! Време е за нещо ново!!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6000 на пл. Конкорд с лупа ще ги търсите. То през деня без протести има повече дори. И като видях "..от другатата страна на Сена", спрях да чета.
15
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 1 година
Така е, Макрона е фашист - *** да праща могучая да денацифицира Франция и да освободи френското население от тази гнет!!!
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкини немедлено забъркаха и РуZия под тази новина. Явно в Снкт Петербург скучааят и са им пуснали нови опорки. И да , там за разлика от СССР , хората могат да протестират, без да се притесняват от 5-год. каторга за един виц!
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарона се държи като фашист и прие закон,който хората не искат.Той какво друго е очаквал?Въобще...след пандемията нещо им стана на всички политици и се държат странно.Не мога да повярвам какво става там.Къде изчезна демокрацията?
12
0
 
9
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Научете се да пишете. Аман от грешки!
11
0
 
29
 
! Отговори
Ехаааа преди 1 година
А у нас всичко си е точно.......скоро на 70 ще е пенсионирането!