Провал на референдума за Берлин климатично неутрален до 2030 г.

На национално ниво целта е Германия да бъде неутрална до 2045 г.
27 мар 2023 09:25, Елка Василева
24
Провал на референдума за Берлин климатично неутрален до 2030 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично неутрален до 2030 г. вместо до 2045 г. се провали, тъй като не беше достигнат необходимият минимален брой гласове "за", съобщиха регионалните изборни власти, цитирани от ДПА.

След преброяването на около 98 процента от бюлетините и гласовете по пощата стана ясно, че в полза на поправката са гласували около 423 000 души, а против - 405 000.

Въпреки това, за да бъде приета, мнозинството от избирателите трябва да гласува "за" и също така да съставлява най-малко 25 на сто от гражданите с право на глас или 608 000 гласа "за" от електорат от 2,4 милиона души.

Гражданска инициатива, наречена "Климатично презареждане", инициира плебисцита, след като събра около 260 000 подписа миналата година.

Активистите се надяваха да окажат натиск върху правителството на града провинция да ускори мерките за борба с изменението на климата в столицата.

На национално ниво Германия се стреми да бъде неутрална по отношение на климата до 2045 г.

(БТА, Любомир Мартинов)

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според данните в статията съотношението на нормалните хора и зелените зомбита взели участие в гласуването е 50/50.Значи дела на зелените е 423000 от 2.4 милиона население!Това е хубава новина все още има надежда за света.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вегани,хрупат марули моркови,взеха да не се къпят за да не замърсяват природата,не са за понасяне,третополови същества.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дойче Бан не работи редовно,Луфтханза спря,мръсно е,здравните каси не щат да плащат зъболичението,договори и срокове не се спазват,DE не е това ,което беше
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички тези стратегии и програми на ЕС ще бъдат осмени и отречени като Нацистка Германия един ден.
14
2
 
14
 
! Отговори
Цанко преди 2 месеца
Браво, има надежда за Германия. Останали са и адекватни хора с непромити мозъци. Сега ако започнат да мислят и в посока ядрена енергетика ще е супер
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Неутралността върви с безполовото общество.
12
2
 
12
 
! Отговори
Да си неутрален преди 2 месеца
по даден въпрос е все едно да си безразличен. Голяма цел са си поставили, няма що.
11
2
 
15
 
! Отговори
Западен Берлин преди 2 месеца
Вместо да събарят стената, трябваше да си построят купол, и да си живеят в "климатично неутрална" оранжерия.
10
9
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 месеца
НАД всички големи градове вкл София,Лондон,ПАриж,БЕрлин има огромни особенно жестоки биосферни увреждания.. С нагло вредни оръжия вкл монтирани на автомобили /led,xenon,halogen,lazer/holograms/ Се уврежда тежко биосферната и климатичната охрана. ЕКсперти да докладват какви оръжия блокират доставките на лечебна вода от Атлантика до Европа през Франция,Испания,Португалия и Западна Африка. През САТЕЛИТИ СЕ УБИВАТ ЛЕДНИЦИТЕ ВКЛ В АЛПИТЕ>
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Климатично неутрален =полово неутрален
8
3
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Добре, че Германия все пак взе решение, че и след 2035 г. да се продават коли с ДВГ. Ако се пуснат повече заводи за синтетично гориво, съдържанието на СО2 във въздуха даже ще намалее. Впрочем, такъв завод работи вече в Чили, построен от Порше. Сега ще бъде интересно, дали в областта няма да има понижение на температурите вследствие изземването на въглероден двуокис от въздуха? Иначе ще бъде много глупаво да зареждаме е-коли с ток, произведен от тецове.
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Същите тези немски про'с'таци затвориха аец-овете, а сега горят въглища да си зареждат електричките.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мда... етап 1 - ковид, етап 2 - война, етап 3 - климатична неутралност, етап 4 - дигитално робство, етап 5 - биомаса без права и собственост с осигурен минимален базов доход, колкото да вегетира и да работи. За радост сме някъде в началото на алгоритъма. За съжаление - нещата се движат доста бързо.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се върне обратно в средновековието, Германия ще стане климатично неутрална... Или пък не, кравите и овцете при натуралното животновъдство отделят много метан... Тия зеленясалите докато не направят всеки гендер и веган няма да мирясат.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично неутрален до 2030 г. вместо до 2045 г. се провали, тъй като ТЕЦ-овете на въглища в цяла Германия работят на пълна мощност, за да компенсират отказа от евтин и сравнително чист руски природен газ.
3
1
 
22
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Кви са тез климатично неутрални ? :)))
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на Белин му признавам едно: в центъра, час пик по светофарите чакат максимум по 4-5 коли и това беше преди ковида .... сега с тоя хоум офис не съм ходил ...
1
2
 
30
 
! Отговори
ЕПМ преди 2 месеца
Кога да чакаме ограничения, свързани с климата? Нали това следва след военната операция? А да не забравим и дигиталното робство, пардон евро.