Координира се евакуацията на чужди граждани и дипломати от Судан

Страната през последната седмица е обхваната от кървави боеве
22 апр 2023 15:55, Йоана Цонева
6
Координира се евакуацията на чужди граждани и дипломати от Судан
Снимка: БГНЕС

Суданската армия съобщи, че координира усилията за евакуиране на дипломати от САЩ, Великобритания, Китай и Франция с военни транспортни самолети от Судан заради продължаващите боеве в Хартум, включително на главното летище в столицата, предаде "Асошиейтед прес".

Военните в страната съобщиха, че началникът на суданската армия и фактически управник на Судан генерал Абдел Фатах Бурхан е разговарял с ръководителите на различни страни с молба за безопасна евакуация на техните граждани и дипломати от Судан, който през последната седмица е обхванат от кървави боеве, пише БТА.

Чуждите държави се борят да евакуират гражданите си на фона на кръвопролитните сблъсъци, при които досега са загинали най-малко 413 души. Тъй като главното международно летище на Судан е затворено, редица чужди държави са наредили на поданиците си просто да се укрият на място, докато не бъдат разработени планове за евакуация.

САЩ, Великобритания, Франция и Китай ще започнат евакуация от столицата Хартум "през следващите часове" с военни транспортни самолети, предаде ДПА, като се позова на изявление на судански военен говорител.

Още по темата
генцията припомня, че Бурхан по-рано обеща да "улесни и гарантира" евакуацията и да осигури на чуждите държави "необходимата подкрепа" за това.

Според говорителя дипломати и граждани на Саудитска Арабия вече са били евакуирани с транспортен самолет от източния град Порт Судан. По-късно днес от същия град ще бъдат евакуирани със самолет дипломати и граждани на Йордания, добави суданският военен говорител.

По-рано тази седмица Пентагонът съобщи, че премества допълнителни войски и оборудване във военноморска база в Джибути в Аденския залив, за да се подготви за евентуална евакуация на персонала на посолството на САЩ от Судан.

Сраженията между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа се разразиха около международното летище в Хартум - обширен комплекс недалече от центъра на столицата, което усложни плановете за евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравления на Судан, че се събуди! Нямам съмнение в успешното му развитие сега; след като изгониха бандитите! Сега Судан - утре цяла Африка!
5
0
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Сега и Судански " бежанци" ли ни " приготвя" Америка на Европа? Извинявайте бледолики от САЩ,но Европа,Не желе да е " мешана" като вас!!! Ми що не ги подгонихте към Щатите? Ами Пак към нас в Европа???-:(((Това е психологическа война на САЩ към Европа!!! Не Вие. Бежанците Ве Ейййй!!!
4
0
 
11
 
! Отговори
Слава Судане преди 1 година
Суданските бежанци ще бъдат ли посрещнати с хляб и сол и всевъзможни почести като украинските? Чакаме ги с разтворени обятия и тъкмо сме опразнили хотелите за скъпи судански гости. Или не?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що така?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще се прави някой диктатор. Аман
1
0
 
7
 
! Отговори
Асан -Урсула преди 1 година
Не ми крещете бе:)))