Тежки боеве в Судан между армията и паравоенните сили

Държавната телевизия прекрати излъчването си
15 апр 2023 19:50, Анисия Иванова
24
Тежки боеве в Судан между армията и паравоенните сили
Снимка: БГНЕС

Тежки боеве се водят вече няколко часа в суданската столица Хартум като според последните информации паравоенните сили за бързо реагиране са превзели сградата на държавната телевизия.

Медията прекрати излъчването си, а армейските части са били принудени да се изтеглят.

Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че по време на боевете между спецчастите и армията в райна на летището е бил унищожен и самолет на ООН.

 

Командирът на суданските паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемеди, нарече командващия армията генерал Абдел Фатах Бурхан "престъпник" и обвини армията в извършването на преврат, предаде Ройтерс.

В телефонно интервю на живо за базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" Хемеди заяви, че войниците му са били принудени да влязат в конфронтация, след като сблъсъци с армията избухнаха в цялата страна след дни на напрежение.

Най-малко трима цивилни са били убити при сблъсъци между армията и паравоенните СБП, съобщиха днес судански лекари, цитирани от Ройтерс.

Междувременно говорителят на суданските въоръжени сили заяви пред "Ал Джазира", че армията ще реагира на всякакви "безотговорни" действия. Той каза това на фона на сблъсъци между войската и паравоенните СБП в няколко района на столицата Хартум и на други места в страната.

Бригаден генерал Набил Абдала заяви в интервюто, че някои политици се опитват да политизират армията. Той каза също, че значителен брой бойци на СБП се намират в централата на държавната телевизия.

Поради напрежението и въоръжените сблъсъци в Судан египетският национален превозвач "Иджипт Еър" днес съобщи, че спира полетите си до и от Хартум за 72 часа.

В същото време държавната авиокомпания на Саудитска Арабия "Саудия" съобщи, че един от нейните самолети "Еърбъс" е претърпял инцидент на летището в Хартум преди да излети за Рияд, но без да дава повече подробности.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеф Борел днес призова всички участващи в конфликта сили да спрат насилието в Судан незабавно и заяви в Туитър, че всички служители на ЕС в страната са в безопасност.

Специалният представител на ООН в Судан Фолкер Пертес днес заяви, че категорично осъжда избухването на сраженията в страната. Той каза, че се обърнал към двете страни "с молба за незабавно прекратяване на сраженията, за да се гарантира безопасността на суданския народ и да се предпази страната от по-нататъшно насилие", се казва в изявлението му, цитирано от БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази дълбока тревога от съобщенията за ескалиращо насилие между суданските въоръжени сили и паравоенните Сили за бърза подкрепа и призова за незабавно прекратяване на военните действия.

Русия също изрази дълбоко безпокойство от ескалацията на насилието в Судан и призова за спешно прекратяване на огъня. "Призоваваме страните в конфликта да демонстрират политическа воля и сдържаност и да предприемат незабавни стъпки за спиране на огъня", се казва в изявление на руското външно министерство.

Ситуацията в Судан остава неясна, тъй като твърденията на страните не могат да се проверят чрез независими източници, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука нямат нищо общо Русия и САЩ. Президента държи армията, а Дагало който също е политик е командир на отряда за бързо реагиране наброяващ 100К човека. Всичко е заради едно летище използвано от Дагало да изнася и внася оръжия и злато, а президента преди седмица го даде на Египетските ВВС без съгласието му. Първото нещо днес бе Дагало да си вземе летището, като плени 30-40 египетски войници.
16
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА АФРИКА!) ТАКА КАЗАХА В ЕДИН ФИЛМ! И ЦЯЛА ДЪРЖАВА СЪС 100-ЦИ МИЛИОНИ ДА ИЗЧЕЗНЕ В АФРИКА ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО! ОСВЕН АКО НЕ Е ТЕМА ЗА АФРИКА КОЯТО Е СВЪРЗАНА С БЪЛГАРИЯ ИЛИ С КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО ТОГАВА ПИШЕТЕ
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Бай Трайчо е на Средец, не на Триадица
14
0
 
5
 
! Отговори
Приятел на Судан преди 1 година
Кои са нашите?
13
0
 
1
 
! Отговори
Q преди 1 година
ВЪВ Триадица при Трайчо Трайков ли ?))До 12
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 A ti polu`i li prizowka, tawari]?
11
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам - над Столична община няма ли сложат да се вее суданското знаме???
10
2
 
6
 
! Отговори
умереносттаепо-добра преди 1 година
Ако бунтовниците победят ще имат лоши отношения със западните страни и пак ще задържат връзките с русия. освен това са про-ислямистки.
9
2
 
5
 
! Отговори
умереносттаепо-добра преди 1 година
Тези са по-радикалните башаристи и съответно по-антизападни. Всъщност судан е трайната про-руска страна в африка и това сега пречи и на русия, и на про-западните партии там. Вероятно по-дълго ще остане режимът.
8
3
 
20
 
! Отговори
опит за преди 1 година
Американски преврат заради руската база в Судан
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглите руснаци чак вонят. Ами разкарайте се в *** си и тогава говорете за мир.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анти США преди 1 година
До ПуржоАмериканците са крви!;)))
5
3
 
11
 
! Отговори
Карагунис ЕВРО 04 преди 1 година
Судан днес е Братска Държава на Россия ..Интересното е че по вреемето на Студената Война -- Судан беше в Неутралните държави, Движението на Необвързаните Страни, създадено от Тито СФРЮ, Индия и Иран..Но пак си беше по-близо до СССР в мнооого отношения и линии .
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата спаси Южен Судан, където са християни.Даже се отделиха от ислямистки Судан.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без "попарата" на Щатите не е минало!
2
0
 
17
 
! Отговори
Петко преди 1 година
А Вагнер на коя страна са?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата не им ли пада в краката на тия.