Деня на Земята: Екоактивисти призоваха за действия срещу глобалното затопляне

В Перу шамани направиха жертвоприношение на Майката Земя
23 апр 2023 09:06, Йоана Цонева
19
Деня на Земята: Екоактивисти призоваха за действия срещу глобалното затопляне
Снимка: БГНЕС

Екоактивисти се събраха на нюйоркския площад "Таймс" по повод Деня на Земята и призоваха за действия срещу глобалното затопляне и за ограничаване на използването на пластмаса, а защитници на околната среда по целия свят засаждаха дървета и събираха отпадъци, за да отбележат международния празник, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Тази година Денят на Земята се проведе на фона на екстремни метеорологични условия с рекордно високи температури в Тайланд и гореща вълна в Индия, където в края на миналата седмица най-малко 13 души, участвали в церемония, починаха от топлинен удар.

Средните глобални температури могат да достигнат рекордни стойности през тази и следващата година, предупреждават учени.

"Въздействието е налице", заяви в петък в Лондон Ареба Хамид, съизпълнителен директор на "Грийнпийс" – Великобритания, по време на демонстрация на екоактивисти пред британския парламент.

Хамид каза, че когато сега посещава родния си град Делхи се чувства така, сякаш "слага главата си във фурната", а горещата вълна в Лондон през 2022 г. е била като "антиутопичен филм". "Вече не можем да си го позволим", подчерта тя.

Активисти от организацията "Бунт срещу унищожението“ се събраха в британската столица, за да дадат началото на четиридневна акция.

Същевременно около 30 000 души подкрепиха провеждането на мирни шествия и митинги, чиято стратегия е различна от тази на "Бунт срещу унищожението“ – движение, известно с деструктивните си действия като блокиране на пътища, хвърляне на боя и чупене на прозорци.

Денят на Земята бе отбелязан с много мероприятия по целия свят. Имаше мащабни кампании за почистване на езерото Дал в индийския град Сринагар и пострадалия от урагана Кейп Корал във Флорида.

В Перу шамани направиха жертвоприношение на Майката Земя (Пачамама). Те танцуваха около глобус от папиемаше с жълти цветя и дрънкалки в ръце, изпълнявайки ритуал за пречистване.

Ню Йорк наложи 5-часова забрана за движение на коли на най-малко 31 места в града.

Още по темата
Във Вашингтон се проведе шествие на Алианса за климатична справедливост, като демонстрантите призоваха за прекратяване на използването на изкопаемите горива.

Засега правителствата не успяват да изпълнят обещанието си по Парижкото споразумение от 2015 г. да ограничат глобалното затопляне, отбелязва "Ройтерс".

Същевременно светът преживява сериозни кризи като пандемията от коронавирус, войната в Украйна, недостига на храни и обтегнатите отношения между Китай и САЩ – двете страни, произвеждащи най-много парникови газове.

Според доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) към ООН планетата е на път да се затопли с повече от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния период. Това е ключов праг, отвъд който Земята ще бъде подложена на още по-разрушителни въздействия.

"Бързо се изчерпва възможността да се осигури приемливо и устойчиво бъдеще за всички. Изборът и действията, осъществени през това десетилетие, ще имат въздействие сега и в продължение на хиляди години", предупреждават експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До марсолчо марсолчо с кеф таз зима си горях дръвца в печката на село ;)
16
0
 
6
 
! Отговори
Цар Соломон преди 1 година
На който не му харесва Индустриалната Революция и толкова се е загрижил за климата - да ходи да живее в гората по дърветата и да не пали огън дори, а да пасе трева!
15
8
 
0
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Гледам Цъpвyлю продължава да се прави че климатичните промени не съществуват, но много скоро кyxaтa бaлкaнcка кapтунa ще бъде изпечена!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Група *** маша в ръцете на кукловодите
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шамани, ритуали и клетви - тава са религиозни фанатици, които с нищо не се различават от ислямска държава и талибаните. Глобалното затопляне няма нищо общо с науката, това е екоталибански са догми. Климата винаги се променял, той не е константа, това че може да стане малко по-топло не е означава, че ни чака апокалипсис! Всъщност по-топлия и съответно по-влажен климат е много по-благоприятен за живота на Земята - доказателство за това периодите Юра и Креда, през които са процъфтявали динозаврите
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз призовавам за действия срещу всичките видове активисти. Наивни хора с едностранно виждане се самоназначават за морални съдии, без да са постигнали каквото и да е сами, с убеждението че светът им е длъжен и имат правото да се правят на жертви и да се качват на главата на всички.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, ес ще прави коли с биогориво от полетата на мястото на отсечените гори в Амазония. Може и синтетично... но за целта трябват десетина хиляди АЕЦ-а.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aми ga npoтecтиpaт тoraвa cpeщy HAARP!
9
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
използвайте по малко климатични ракети
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 "Климата се променя. Всеки, който е малко по-възрастен може да го потвърди" - да, точно така! И всеки, който е малко по-възрастен, може да си припомни предишните лъжи и измислици! Как преди 40 години плашилото беше, че ще стане нова ледникова епоха до края на 20 век! И който е чел малко история, знае че преди няколко века действително е имало малка ледникова епоха! КЛИМАТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ! Не е понеже хората карат коли или понеже мравките събират семена! На Юпитер също се променя!
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалното затопляне е факт. Климата се променя. Всеки, който е малко по-възрастен може да го потвърди. Всеки, който е обикалял малко по света, а не стои само зад клавиатурата, също може да го потвърди. Дали това е само резултат на човешка дейност или и други геотермални процеси, а хората само спомагат за по-бързото затопляне, е друг въпрос.
6
1
 
12
 
! Отговори
Fyck Biden преди 1 година
Дреме ми.Продължсвам да се топля на въглища и да ползвам индустриалните блага създадени от човек
5
3
 
16
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
От общото количество СО2, изпускано годишно в атмосферата от всякакви източници, частта от човешка дейност е 3%. Да, три процента от СО2, годишно изпускан в атмосферата, е от човешка дейност. Тоест, ако с неимоверни лишения и ограничения намалим с цели 30% изпускания от човешка дейност СО2, това би означавало Един Процент намаляване на годишните емисии СО2 на планетата. Орязване на 30% от всичко, което ни храни и което ни дава комфорт, е 1% намаляване на великия страшен СО2. Мислете, четете!
4
0
 
18
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
Aбe, зarлeжgaм Гpeтxeн нanocлegъk, и тя бaя roлям въrлepogeн oтneчaтъk oтnpaлa...
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призовавам за действия срещу екотерористите! Поръчани и платени от милиардерите, които летят с частни самолети до зловредни събирания, на които над дебели пържоли обсъждат как да ни наврат в студени микрожилища, да ни вземат колите и да ни хранят с бръмбари! СО2 НЕ Е ВРЕДЕН! Това дава живот на растенията! Метанът има нула участие в "затоплянето"! Спрете еко измамата и екотерористите!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая краварска измишльотина е инструмент за въздействие в много държави и винаги е свързана със загуби на държавите
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрайте произвоството и транспорта бе и тръгайте към пещерите