Китай: Конфликт със САЩ би бил катастрофален

Различията не трябвало да пречат да търсят общи интереси
72
Китай: Конфликт със САЩ би бил катастрофален
Снимка: БГНЕС/EPA

Конфликт със САЩ би бил катастрофален, заяви днес китайският министър на отбраната Ли Шанфу на срещата "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, предаде Ройтерс.

Светът е достатъчно голям, за да може Китай и САЩ да растат заедно, каза още китайският министър.

"Китай и САЩ имат различни системи и се различаваме по още много неща. Въпреки това това не бива да ни пречи да търсим обща почва и общи интереси, на базата на които да градим двустранните си отношения и да задълбочаваме сътрудничеството", изтъкна Ли Шанфу.

"Няма никакво съмнение, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и САЩ ще бъде непосилно бедствие за света", каза още китайският министър.

Отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати заради разногласия по много въпроси, включително по тайванския въпрос, по въпроса с териториалните спорове в Южнокитайско море и заради ограниченията за износа на полупроводници, въведени от президента на САЩ Джо Байдън, отбелязва Ройтерс.

Американският министър на отбраната Лойд Остин разкритикува вчера Китай за това, че отказва да води преговори на ниво отбранителни ведомства и въоръжени сили, което според Остин пречи на преодоляването на различията между двете държави./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КитайЛи Шанфу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
$$$$€€€€ преди 10 месеца
Какво не ги устройва USA Не желаят да има други силни армии?? Искат да унищожат всички тези които не са съгласни?Те самите предизвикват умраза и после унищожават всичко и разграбват страните които са нападнали . Примери има много.Време е да разберат че всеки има право да живее и да мисли по своему.Това прави Китай Русия Куба Иран и д-р Не може само да мачкаш идва Видов ден.
52
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Китай не им вдига телефона...ореваха 'новините'
51
4
 
7
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Верно! Конфликт САЩ-Китай ще е катастрофален за Китай засега. За Китай е добре конфликтът да е САЩ - Русия, докато сам натрупа мощ(десетина години, че и по-малко). Иначе сблъсъкът САЩ-Китай няма мирно решение, освен ако Америка не фалира докато се дебнат. Което може би е и търсения от Китай ефект.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 58 От 1944г. германия няма никаква тежест. България тежеше политически повече до преврата 1989та година.
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 59За да има силна Европа, САЩ трябва да умре.
48
4
 
13
 
! Отговори
мдааа преди 10 месеца
Ли Шанфу е под санкциите на САЩ . Китай пита- а вие въобще кои сте вие, че да раздавате санкции на нашите министри, а после да искате да говорите за нещо с тях? Пекин сега казва буквално следното: Америка трябва да се научи на елементарна цивилизованост, след което може да водим разговор с нея. От САЩ се нададе (от държавния секретар Блинкен) жалък писък: Защо, ние искахме да обсъдим толкова важно нещо, мерки за предотвратяване на инциденти, които могат да причинят сериозни последствия!
47
12
 
14
 
! Отговори
До демократ преди 10 месеца
Как въобще може да е добре за нас,надъхването на 2 милирдна азиятцка държава??? Какви са тия глупости, щяло да е добре за България, Китай да завземе Тайван??? Няма никакъв вариянт в който Китай да е хегамон и България да има изгода! Има хора, коити още не знаят, че България е в Европа и само силна Европа е в наш интерес, нищо друго!
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само дето Китай използва голямото си население като ги праша на Запад.Пълно е с китсйци и в Америка и в Европа.В САЩ на големи постове има доста китайци.Но не само Китай е заплаха за Американците ами и Индия.Индия до 2040 ще е най голямата икономика.Въобще ако не се случи някое чудо или голяма война Америка през 2040 ще е третата световна икономика и ще има тежест колкото Германия в сегашно време.
45
9
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 10 месеца
Таиван е важен за китай и е крайно време да си го приберьтТова е добре за нас потребителите цените на - полу проводници ще паднат драстично след като сащ няма контрола
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оня ден Бай Дън пак падна. Спънал се бил в камък. Къде го нацели тоз камък неам идея. Падна по корем сигурно има паважна екзема. Излагацията е пълна. А и с тея депилураните и лакираните видяхме 20 години на какво са способни в Афганистан.
43
14
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
В момента Китай има за цел да погълне Русия! Това е приоритет номер 1. След това Китай става супер сила и тогава ще натисне САЩ! Трета световна е неизбежна!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фолксваген правят джоинт венчър за 1 милиард с неизестна (второразрядна) китайска компания, за да имат достъп до кита'ските технологии за батерии. Отделно подобните сделки за софтуер и тнт... а ЕС плаща с парите на данъкоплатците. ПП. Разбирам, че феновете на германия са неграмотни и некадърни про'с'таци, които не плащат данъци и последното малко ги засяга.
41
1
 
10
 
! Отговори
Конфуций преди 10 месеца
Китайците са стара цивилизация и им е ясно, че не могат да победят военно САЩ, но могат да ги разрушат от вътре по естествен път. Точно това направиха американците със СССР, военно им беше ясно, че не могат да ги победят и прибегнаха до вътрешно разложение довело до 90-те години в Русия, едни от най-тежките в историята им. За сега планът на Китай бавно, но игурно работи.
40
20
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Да. Катастрофален за Китай.
39
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То светът е достатъчно голям за всички ама краварите искат всичко и не им трябват нито съперници ,нито съюзници на тях им трябват ВАСАЛИ..това е проблема и явно трябва да им се набият канчетата малко,че да се успокоят...
38
34
 
9
 
! Отговори
БЕЗБОЙКО преди 10 месеца
Без Сащ и капачки за буркани не бихте произвеждали. Тихо и умната.
37
17
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Тук вече и най-бавните трябва да стоплят, че Просията е загубила войната. Съответно никаква руска заплаха за БГ НЕ СЪЩЕСТВУВА и няма никаква нужда от пране и реабилитация на ББ.
36
8
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 10 месеца
Остин искал да разговаря с китаеца, но оня го е отсвирил. Защото китайският министър на отбраната е санкциониран от САЩ, а сега искат среща с него. Китайчето е пратил Остин д бере банани.
35
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 34 САЩ Могат да говорят на Китай, както си искат. САЩ в момента е империята водеща света. И то доообра империя и то силна империя. САЩ не ги харесват само комунистите, защото те както обикновено искат да правят тяхна империя с кръв и преврати. Да не ми се правят на някакви видиш ли освободители на планетата. Китай няма военната сила и технология да се пребори с Япония сиг , камоли със супер силата САЩ. Техните оръжия са евтини копия на западните. Както и на руснаците. Виждаме го ясно в Украй
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За Вас. Жълти крадци.