Лондон: Климатичните промени - риск за националната сигурност

Те засягат доставките на храни и критичната инфраструктура
18 юли 2023 13:04, Елка Василева
19
Лондон: Климатичните промени - риск за националната сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Изменението на климата представлява риск за националната сигурност, доставките на храни и критичната инфраструктура, сочи правителствен доклад за това как Великобритания ще се адаптира към бързо затоплящия се свят.

Вестник "Таймс", който се е запознал с доклада, пише, че така наречената Национална програма за адаптация определя "отговорните стъпки", които правителството планира да предприеме, за да сведе до минимум икономическите разходи и човешките загуби от горещите вълни и други екстремни метеорологични условия, предаде кореспондентът на БНР.

В плана, който обхваща действия, които трябва да бъдат предприети между тази година и 2028 година, се казва: "Климатичните промени представляват риск за националната ни сигурност и устойчивост, от производството на храна и осигуряването на водоснабдяване до поддържането на критична инфраструктура и вериги за доставки".

Щетите от изменението на климата също могат да намалят приходите на правителството и да увеличат разходите му, пише в доклада.

Планът е изготвен, след като правителствени съветници предупредиха през март, че Обединеното кралство е „крайно неподготвено“ за въздействието върху водата, енергетиката и други сектори, които изменението на климата засяга. „Националната програма за адаптация“, която предстои да бъде официално публикувана от Министерството на околната среда, определя опасността от прегряване на сградите като ключов приоритет, след като мнозина обърнаха внимание на този фактор по време на миналогодишната топлинна вълна от 40 градуса.

В доклада се отбелязва, че е имало близо 3000 „излишни“ смъртни случаи сред хората над 65 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анономен преди 9 месеца
Мда, новия КОВИД. Ама тук се хабите напразно - имаме около 5 % ваксъри, всички останали са с акъла си и няма как да се излъжат, че 35 градуса през лятото е апокалипсис, който изисква ограничения! Пробвайте пак, ама с логика - ако имате такава.
16
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
До Опа нови мерки?11--- не, муска не ,но брашнени червеи може
15
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Най страшно ще бъде когато тръгнат климатичните мигранти и борбата за прясна вода за пиене
14
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Казват ,че до 2030 год.през топлите месеци,ще се работи само нощем поради екстремните температури през деня . Климатичните промени са факт . И за това е виновна индустрията на химическа,металодобивна,нефтопреработвателна нефтодобивна,оръжейна и милиардите автомобили .Не кравите,
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, говорейки пред студенти в щата Мериленд, точно този, където се намира скандалната военна лаборатория Форт Детрик, с която мнозина свързват избухване на непонятна болест, много подобна на Ковид, още преди началото на епидемията, се "обърка". Ето какво каза тя:Ако инвестираме в чисти енергийни източници, в електрически транспорт и ако намалим населението, тогава повече от нашите деца ще дишат чист въздух и ще пият чиста вода.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искахте капитализъм? Затова и въздуха ще си плащате. Суровините свършват, вие сте много, а вече роботи заместват работната ръка. Ще си плащате докато се отървават от вас.
11
0
 
12
 
! Отговори
Опа нови мерки? преди 9 месеца
Пръднах без да искам. Ще ми бъде ли забранено да *** навън или ще мога само вкъщи? Мусака може ли да си сготвя или само скакалци мога да папам? Навън само с ветрогенератор в г ъ з а и фотоволтаик на челото, нали?
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По колко статийки на ден да чакаме за новия ковид, наречен КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ? Ограничения за хората откога се предвиждат?
9
2
 
5
 
! Отговори
трябва ли? преди 9 месеца
Трябва ли да преживяваме за крадците от острова ограбили 2/3 от света?
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато инвестираме в чиста енергия и електрически превозни средства и намалим населението, повече от нашите деца могат да дишат чист въздух и да пият чиста вода, каза Харис в реч пред публика в държавния университет Копин в Балтимор под възторжени аплодисменти.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква ли глупост ще измислят в стила на ковид мерките? Сертификат "пазител на климата" който да ти дава право да излизаш навън?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Националната програма за адаптация, която предстои да бъде официално публикувана от Министерството на околната среда, определя опасността от прегряване на сградите като ключов приоритет" - това е ключово в новата схема за неописуемо ограбване на собствениците на имоти? Идва и в Европа! Първо всеки ще трябва да даде голяма сума на фирма за издаване на "Паспорт за енергийна ефективност" на сградата - после в зависимост от енергийната ефективност, ще има таксуване, ограничения и забрани!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То Обединеното кралство било крайно неподготвено за въздействието на изменението на климата върху водата, енергетиката и други сектори, а българското правителство още дори не е започнало да мисли за това.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В доклада се отбелязва, че е имало близо 3000 излишни смъртни случаи сред хората над 65 години." - сега пак да сложат всички ни в локдаон, за да спасяваме? Като ковида? Ако не може да преживееш лятото, понеже е топло, вероятно нямаше да преживееш и зимата, понеже е студено! Понякога човек просто стига края на силите си! И най-малкото нещо е достатъчно да го повали!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дай боже британските учени скоро да се включат с вицове по темата! :D
2
1
 
16
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 9 месеца
"правителството планира да предприеме, за да сведе до минимум икономическите разходи и човешките загуби" АЙДЕ ЗАДАВА СЕ НОВОТО! Новите "мерки"! Пак ще "спасяват" като ограничават, забраняват, съсипват животи, бизнеси, икономики! Пак ще махат пейки в парка, за да "п азят" от клематичнипромени! Може би ще има задължителни "маски" пак, този път -улавящи смъртоносния СО2, който мислехме че храни растенията и дава живот на всичко живо, а той бил "ужасна заплаха"
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В доклада се отбелязва, че е имало близо 3000 излишни смъртни случаи сред хората над 65 години." - Защо излишни е в кавички?