Рекордни нива: Над 21% от младите китайци са безработни

Спират да публикува данни за младежката безработица
15 авг 2023 21:24, Елка Василева
20
Рекордни нива: Над 21% от младите китайци са безработни

Китай ще спре да публикува данни за младежката безработица от август, обосновавайки се с необходимостта да се подобри методологията, по който се изчислява показателят. Това заяви днес говорителят на статистическата служба на страната Фу Линхуей, цитиран от Ройтерс.

Официалното равнище на безработицата сред младите хора на възраст между 16 и 24 години е нараснало до рекордните 21,3 на сто през юни.

Решението, което бе оповестено малко след публикуването на по-лошите от очакваното данни за промишленото производство и продажбите на дребно, предизвика гняв в социалните медии на фона на все по-голямото разочарование относно перспективите за заетост в страната.

"Понастоящем по-голямата част от дипломиралите се студенти вече са потвърдили какво ще работят и ситуацията около заетостта им като цяло е стабилна", подчерта Линхуей.

Той добави, че нивото на заетост при висшистите е "леко по-високо, отколкото през същия период на миналата година".

Младите китайци се сблъскват с най-трудния летен сезон за търсене на работа, след като регулаторните ограничения през последните години засегнаха традиционните източници на заетост за висшистите – включително сектора на недвижимите имоти, технологиите и образованието.

Публикуването на данните ще бъде преустановено, тъй като "икономиката и обществото постоянно се развиват и променят и заради това статистическата работа трябва постоянно да се подобрява".

Въпросът дали студентите, които понастоящем си търсят работа, трябва да бъдат включени в статистическите данни и определянето на възрастовия диапазон "се нуждаят от допълнително проучване",  коментира Фу.

Решението на статистиката стана незабавно обект на осмиване в социалните мрежи, като съответният хаштаг получи над 10 милиона гледания в сайт за микроблогове.
(БТА, Галя Горнишка)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китайците можеха да спрат войната но не го направиха. Спасиха кремълския Хитлер с доставки на униформи, каски, барут, дрони и бронирана техника и най-вече с това че единствено благодарение на Китай магазините за електроника и автомобили в русия не са празни. Ако бяха останали без автомобили и телефони, руснаците щяха да се сетят, че нещата не вървят по план.Напълно нормално доверието към Китай да е подкопано и западните корпорации полека лека да се изнасят към Виетнам, Тайланд, Индия и Мексико.
17
1
 
8
 
! Отговори
Показател преди 8 месеца
САЩ започна да изтегля ишлемето към други азиатски държави, към Централна и Латинска Америка, Китай се плъзна по бобслей пързалката по която стремително надолу отива и Матушката.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Което показва, че Китай се развива и забогатява. 90-те китайците масово работеха в разни мизерни и опасни заводи и цехове включително и голям процент непълнолетни. Тогава просто не можеха да си позволят да стоят без работа.
15
4
 
3
 
! Отговори
славянин преди 8 месеца
Преди десетилетия беше на мода да се обяснява колко е зле Куба, след това стана мода да се обяснява колко е зле Северна Корея, след това стана мода да се обяснява колко е зле Иран, след това стана мода да се обяснява колко е зле Венецуела, след това стана мода да се обяснява колко е зле Русия, сега идва модата да се обяднява колко е зле Китай!
14
1
 
4
 
! Отговори
славянин преди 8 месеца
Интересно колко от младите кафяви и черни зад океана са работещи, защото те са половината от тамошното население!
13
0
 
1
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Всички от китайския ГУЛАГ се водят безработни а всъщност за роби в големи заводи.
12
3
 
6
 
! Отговори
Истината е преди 8 месеца
Избягвам да купувам кйтайско и руско. Това е моят скромен принос в борбата с комунизъмЪ
11
4
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 месеца
Икономически колос на глинени крака...
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде обратно на оризището. Без западни технологии и пазари догодина ще са 30%
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китайския комунизъм и руския шовинизъм са две заблуди, които скоро ще рухнат. Царя е гол
8
3
 
8
 
! Отговори
Спасов преди 8 месеца
Китайския социализъм без американски долари си е чиста мизерия. Същото се отнася и за руския садо-мазохизъм.
7
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Да ходят да садят картофи. Ще станат най-големият производител на картофи в света.
6
8
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Отлично . Китайците са много трудолюбиви хора , любезни и възпитани . Република България има нужда от такива хора следователно можем да ги поканим да работят у нас , тъй като държавата се нуждае от млади работници особено , ако са мъже .
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
замогнаха се и развиха след връзките си със запада.който си спомня преди да се отворят към свободният свят за една година износът им се равняваше на осем часа от сегашният.да си правят сметката със кого се събират.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо за изчезваща България,нещо за тридесетте процента родна депопулация,нещо за рекордната смъртност няма ли да ни светнете,или викате къде,къде по лесно е да бъдем политкоректни и да дрънкаме глупости?
3
3
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Китай е...манифактурата на света,но роботизацията и ИИ,ще направят много китайци...излишни. Как и...къде ще се реализира този човешки ресурс,може само да...гадаем.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зарежете китайците те вече са си самодостатъчни,палавият капитализъм се оказа доста по адаптивен от западният,ами вземете погледнете нашата кочинка ЕС,без ресурси,без производство,без настояще и бъдеще в което младите имат някаква перспектива!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още толкова "работят" като вършат домашна работа при родителите си. Младежката безработица в Китай гони 50%.