Преврат в Габон, военните взеха властта

Силен звук от стрелба отекна в столицата Либървил
30 авг 2023 18:09, Елка Василева
61
Преврат в Габон, военните взеха властта
Снимка: архив, БГНЕС

Силен звук от стрелба отекна в габонската столица Либървил тази сутрин, след като висши офицери се явиха по националната телевизия и обявиха, че взимат властта, съобщи репортер на Ройтерс от мястото на събитието.

Групата военни се появиха в ефира на телевизия „Габон 24“ и казаха, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Засега няма коментар от правителството на Габон, страна член на организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК.

„В името на габонския народ решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха офицерите, цитирани от агенциите. „Потвърждаваме ангажимента си да спазваме задълженията на Габон към националната и международната общност.“

Военните прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията държавният глава печели вота с 64,27 процента от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна централноафриканска страна, настоява за промяна.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес.

Откакто през 1990 г. Габон се върна към многопартийната демокрация, няма случай, в който избори да не са завършвали с насилие. При сблъсъци след гласуването през 2016 г. между правителствените сили за сигурност и протестиращи по официални данни загинаха четирима души. Според опозицията истинският брой е много по-голям.

В очакване на избухване на ново насилие и след тези избори много жители на столицата Либървил заминаха при свои близки в други части на страната или изобщо напуснаха Габон. Други се запасяваха с храна и повишиха мерките за сигурност в домовете си, отбелязва Асошиейтед прес.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Макрон тия дни пикаеше газ заради Нигер, сега и Габон...Няма да им останат колонии на Франсетата....Нещо се говореше, че Гваделупе и Мартиника искат да се отделят и да бъдат автономни... Чакам да видя , дали Франция ще бъде същата богата държава ,като спрат кражбите от чуждите територии! Поредното доказателство,че тези на запад не са богати ,защото се скъсват да бачкат, а защото си взимат разни неща безплатно или за стотинки от други държави, които нямат избор!!!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Понеже ме трият от всички сайтове ще пиша тук, пък да видим! Еми Браво на Африканчетата! Така се прави! Когато правителството на държавата ти мисли само как да прибере парите на народа , редно е някой да предприеме мерки и да се прекрати това нещо! Чакам да се сетим и в БГ, че нещо тия само ни лъжат и ни правят на маймуни....А не чакай, маймуните си направиха преврат и сега ще се оправят, ние да му мислим!!!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 51 Нашата армия в сегашният й вид дали е способна да смени и някой селски кмет? А ти намекваш за държавен преврат.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Габонската провинция има и други измерения. В най-дивите райони на северната част на страната живеят горили. Там, на трудно достъпни места, има колкото щеш от някои видове орхидеи, които в Европа са безумно скъпи, а там са диворастящи както тук маргаритките и жълтурчетата.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яко, а кога в България?
41
1
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 7 месеца
:) Когато пишеш за габонската провинция,дали изобщо имаш представа за какво става въпрос? Територията на Габон е повече от два пъти по-голяма от нашата, но населението е под два и половина милиона. Половината живеят в столицата. Останалите са на различно ниво. Мнозина живеят в традиционния си бит, все едно се връщаш един век назад. В дълбините на джунглата има първобитни племена, за някои от които се знае, че все още практикуват канибализъм. Изобщо, критериите на самите габонци са различни.
40
2
 
2
 
! Отговори
Като чета по-долу, преди 7 месеца
От "Позитано" 20 вече са дали инструкции какво да сепише под новините за този преврат.
39
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 7 месеца
Правилно предполагаш. Китайците са навсякъде. Говоря за обикновените, предприемчиви хора, които разчитат само на труда си и на неголеми спестявания. Имат магазини в тази част на Африка, във всички по-големи градове. Но също така създават и земеделски ферми, произвеждат зеленчуци и ги продават на местните, на които не им се работи много и след получаването на независимост предиповече от 60 г. са забатачили фермите, създадени от французите колонизатори. Китайците ловко запълват тази ниша.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Макрон му е крив макарона.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи пак да кажа - навсякъде в тоя форум виждат Русия. Добре че наскоро се разбра, че хората на Пригожин са в Африка, та тя изведнъж стана интересна, иначе хал хабер нямаше народът къде е това Буркина Фасо или Нигер на картата, хеле пък че има такива. По всяка вероятност всички са на континента, включително и китайците, макар че досега не се е чули. Едва ли Пекин е пропуснал да се запише там, така че много интереси и голяма бъркотия.
36
2
 
9
 
! Отговори
Еххх преди 7 месеца
Къде са нашите военни къде е нашата полиция чакат на хранилка от САЩ да мачкат народа
35
2
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 7 месеца
ТИЯ ПЪК ОТ ГАБОН ЗАЩО ЛИ НЕ ИСКАТ ВЕЧЕ ДЕМОКРАЦИЯ ПО АМЕРИКАНСКИ? КОЛКО ХУБАВО ВИ КРАДЯХА КРАВАРИТЕ ГОДИНИ НАРЕД.СЕГА ИМ ДАИТЕ ДЪРВОТО НА ТИЯ КОЛОНИАЛИСТИ,ИЗГОНЕТЕ БАЗИТЕ И ПОСОЛСТВОТО ИМ ЗА ДА ЗАЖИВЕЕТЕ НАИСТИНА СВОБОДНИ.
34
1
 
20
 
! Отговори
Тт преди 7 месеца
Робите почнаха да се събуждат един след друг!!! Не ми се мисли тия колонизатори и робовладелци какво ги чака! Кой каквото си надробил ..
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още една държава,освободена от робството на световния капитализъм.Има петрол но са бедни,защото им го взимат с концесии,като нашето злато,имаме,ама всъщност нямаме,защото ни го взимат.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До35.Абе не гледай столицата където са се окопали акулите на Бонго.Отиди по селата и по малките градове да водиш каква мизерия е в Габон.Факта че никой от населението не излезе в защита на Бонго говори колко е хубав живота там.Емигрирай и отиди в Габон като е толкова хубаво кво чакаш.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците, ако ударят някоя английска колония с преврат, ще ги призная. Тогава ще стане интересно.
30
2
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 7 месеца
Опаааа, франсетата изгубиха още една колония !
29
2
 
9
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
А у нас, кога... ===)))
28
5
 
6
 
! Отговори
До 22 -Как така няма преди 7 месеца
какво да ядат бе? Доходът им е 4 пъти по-голям в сравнение с останалите държави в района. Как така нямат лекарства? Пишеш щуротии. За най-бедните се грижат различни християнски мисии. Ако отидеш в столицата им, където живее почти половината от населението на страната (адресно регистрирани над 700 000, реално живеещи над 1 милион), ще се изумиш колко много средни училища има и всяко е със своя специфична униформа. Решил си, че Русия е зад този преврат и се чудиш какви измишльотини да напишеш тук.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
от днес бг чак сега са се сетили явно и през деня са пияни,това инфо е още от тази сутрин