120 хил. арменци са напуснали Нагорни Карабах

Те не вярват на обещанията на Азербайджан
25 сеп 2023 07:50, Нели Христова
48
120 хил. арменци са напуснали Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Етническите арменци в Нагорни Карабах започнаха масово бягство с коли към Армения, след като Азербайджан победи бойците на отцепилия се регион в конфликт, датиращ от съветската епоха.

Ръководството на Нагорни Карабах заяви пред американски медии, че 120 000 арменци в региона не искат да живеят като част от Азербайджан, тъй като се страхуват от преследване и етническо прочистване.

Според репортер на АФП в карабахската столица, известна като Степанакерт от Армения и Ханкенди от Азербайджан, тези, които имат гориво, са започнали да се движат по коридора Лачин към границата с Армения.

Снимки от въздуха показват десетки автомобили, които през нощта излизат от столицата към планинските завои на коридора.

Арменците от Карабах - територия, международно призната като част от Азербайджан, но преди това извън неговия контрол, бяха принудени да прекратят огъня миналата седмица след 24-часова военна операция на много по-многобройната азербайджанска армия.

Арменците не приемат обещанието на Азербайджан да гарантира правата им при интегрирането на региона.

"Деветдесет и девет на сто от тях предпочитат да напуснат историческите ни земи", заяви пред Си Ен Ен Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах.

"Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ и за целия цивилизован свят", казва Бабаян. "Тези, които са отговорни за съдбата ни, един ден ще трябва да отговарят пред Бога за греховете си".

Премиерът на Армения Пашинян е призован да подаде оставка, защото не е успял да спаси Карабах. В обръщение към нацията той заяви, че е пристигнала известна помощ, но масовото бягство изглежда неизбежно.

"Ако не се създадат подходящи условия арменците от Нагорни Карабах да живеят по домовете си и няма ефективни механизми за защита срещу етническо прочистване, нараства вероятността арменците от Нагорни Карабах да провидят изселването от родината си като единствен начин да спасят живота и идентичността си", каза той според официална стенограма.

Ситуацията би могла да промени крехкия баланс на силите в региона на Южен Кавказ - смесица от етноси, пресечена от петролопроводи и газопроводи, където Русия, САЩ, Турция и Иран се борят за влияние.

Победата на Азербайджан от миналата седмица изглежда слага край на един от десетилетните "замразени конфликти" след разпадането на Съветския съюз. Президентът на Азербайджан Алиев заяви, че неговият "железен юмрук" е оставил в историята идеята за независим етнически арменски Карабах и че регионът ще бъде превърнат в "рай".

Армения твърди, че при военната операция на Азербайджан са загинали над 200 души, а 400 са били ранени.

Нагорни Карабах се намира в район, който през вековете е бил под властта на перси, турци, руснаци, османци и съветски войски. След падането на Руската империя през 1917 г. за него претендират както Азербайджан, така и Армения. По съветско време е обявен за автономен район в рамките на Азербайджан.

Когато Съветският съюз се разпада, арменците там отхвърлят номиналния азербайджански контрол и завземат съседната територия в така наречената Първа карабахска война. В периода 1988-1994 г. са убити около 30 000 души, а повече от един милион души, предимно азербайджанци, са разселени.

През 2020 г., след десетилетия на сблъсъци, Азербайджан, подкрепен от Турция, печели решителна 44-дневна Втора карабахска война, като си възвръща територията в Карабах и околностите му. Тази война завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия, което арменците обвиняват Москва, че не е успяла да гарантира.

Късно в събота арменските власти в региона съобщиха, че около 150 тона хуманитарен товар от Русия и още 65 тона брашно, изпратени от Международния комитет на Червения кръст, са пристигнали в региона.

При наличието на 2000 миротворци в региона Русия заяви, че съгласно условията на прекратяването на огъня до събота са предадени шест бронирани автомобила, повече от 800 малки оръжия, противотанкови оръжия и преносими системи за противовъздушна отбрана, както и 22 000 боеприпаса.

В Армения е подготвено място за 40 000 души от Карабах. Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, заяви, че арменците, които са християни, могат да напуснат, ако искат.

Руски официални лица твърдят, че Пашинян е виновен за собственото си лошо справяне с кризата и многократно са заявявали, че Армения, която граничи с Турция, Иран, Азербайджан и Грузия, има малко други приятели в региона.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Слава на Украйна .Какво са 120 хиляди арменци .Европа даже не ги и видя и не и дреме -Зелена сделка - пълно етническо прочистване ....следващите къде ли ще бъде Делиорман
36
4
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 2 месеца
До арменец. Защо да е срам и позор за света бе вухльо? Хем ще грабите чужди земи хем ще оревете орталъка че ви трепят. Вие как си го мислите това нещо да грабите турска територия. Значи нищо не сте научили от историята.А трябва да помните.Така беше и през време на ПСВ,ламтяхте за земя и си го получихте. Знайте, че справедливостта и истината не търпят отлагане.Рано или късно възтържествуват.Сега да не заговорите пак за 1 милион убити от всичките 120.000...Хахаха, ще ви държи влага още 100г.
35
3
 
3
 
! Отговори
Tурчин преди 2 месеца
Отмъщението се сервира и консумира ледено студено. Който ветрове сее,бури жъне. Да бяха мирно стоели не биха чудо видели. Арменците най-накрая получиха заслуженото.Не са избягали 120.000 (дано но няма да бягат).Ще избягат тези хайдути и главорези, които въоръжени до зъби "раздаваха правосъдие"на азебайджанска земя. Бягат, защото знаят какво причиниха на мирния мюсюлмански народ по тези земи. Трябва да бягат,ако наистина им е мил живота. Когато умираха и бягаха азербайджанците всички мълчаха
34
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
турция подстрекава азербаиджан така направи с кипър 1973 г ама никои не коментиратази тема в косово същата ситуация 600 бр турски аскер изпратен от нато и защоточно от турция а не от дания напр и резултатът го видяхме сценарият на украинаотваряите си очите следват беди
33
0
 
4
 
! Отговори
ОСМАН преди 2 месеца
ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА.
32
1
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
Арменците повикаха американците на помощ. Организираха съвместни военни учения миналата седмица и какво-азерите си взеха Карабах,въпреки американските войници и техника.Така става с американската помощ.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин Усманов,Дерипаска,Милер,Абрамович, Авен,Ротенберг,Векселберг,Чорни ,Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия арменец!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябва да очакват гаранции и подкрепа от Москва а от Брюуксел , защото Пашинян е с евроатлантическа ориентации и скоро имаха съвместни военни учения с нато , много е нагло арменците да търсят отговорност от Русия.
29
6
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Срам за християнските държави който оставиха Армения на произвола на съдбата. Но там няма газ и петрол, както в Азербайджан...
28
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Само да не ги довлечат тука тия диваци. Много ги бива да се дръвчат и после да се прават на жертви.
27
3
 
3
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
"Тези, които са отговорни за съдбата ни, един ден ще трябва да отговарят пред Бога за греховете си". Това можем да го кажем не само за арменските, но и за нашите управници.
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32 Че защо народа на Армения да живее в тая бедност и изостаналост ,като дори окупаторите немогат да ги защитят ? Естествено че народа на Армения е време да иска Европа и развитие. Те в момента не струват 5лв.
25
2
 
6
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Само да не идват тук...
24
5
 
6
 
! Отговори
Москва потъна преди 2 месеца
Очакваме арменски Майдан скоро...
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Новият световен ред" в Азия нещо неуспя да ги опази? Що така ? Гн Коня ще сменя запада, а не може да си опази дори колонията :)))
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали имаха казарми? Според червенопитеците България е била силна като Армения през комунизма:))) Очевидно поредната лъжа и фантазия на редовия кашиккк. Ядоха 2 пъти здрав бой от високотехнологичната Азерска армия.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ситуацията би могла да промени крехкия баланс на силите в региона на Южен Кавказ и Ереван, където Пиндостан притежава най-огромното и многочислено посолство в целия свят.
20
15
 
4
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 2 месеца
И ние сме обещали Кърджаийско на г-н Ердоган , а благоевградско на македония, така е редно. Слава Украине!
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пишете за арменците, бягащи от Арцах или Нагорни Карабах при помощта на руските миротворци и помествате снимка на грубата полицейска разправа над протестиращите срещу пропиндостанската политика на предателската/гнидa Никол.
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След 100 години ще се учи, че 1 милион са изклани....