Петимата българи, обвинени в шпионаж, се изправят пред съда

Те бяха задържани през февруари
13 окт 2023 12:13, Нели Христова
39
Петимата българи, обвинени в шпионаж, се изправят пред съда

Днес в Лондон се проведе вторият процес по делото срещу петима българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, които бяха задържани през месец февруари.

Те са заподозрени в шпионаж в полза на чужда държава. На 26 септември петимата души бяха официално обвинени пред Уестминстърския съд в "заговор за събиране на информация, предназначена пряко или косвено да бъде полезна на врага с цел накърняване на сигурността и интересите на държавата".

Второто заседание по делото включва изслушване на обвиняемите българи. Обвиненията срещу шпионската клетка, ръководена от Орлин Русев, 45 г., се отнасят до периода 30 август 2020 г. - 8 февруари 2023 г.

На предишното заседание тримата мъже и двете жени присъстваха в Уестминстърския магистратски съд чрез видеовръзка, като говориха само за да потвърдят имената и рождените си дати. Трима от тях бяха обвинени в "притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
КПСС-БКП преди 6 месеца
Чакат ги 20 години строг тъмничен затвор в мрачния Албион. Освен ако адвокатите не им издействат излежаване на присъдите в България. Ако това стане, точно след три месеца всичките ще цъфнат в Кремъл за награждаване с медали лично от Путин
31
1
 
2
 
! Отговори
Истината е преди 6 месеца
А кога БГ службите ще разследват как тези рублажии-застъпници са повлиявали на изборните резултати
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кирчо и Кокорчо снасят всичко на посолството а нашите служби мълчат. Искаме справедливост.
29
3
 
7
 
! Отговори
аха преди 6 месеца
Ето, това се казва демокрация. Държат ги близо година демократично в британския затвор, петима души без обвинение. А като гледам как върви делото, май че и без сериозни доказателства. Иначе плачкаме през ден за горкия Навални.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен А ти сигурен ли си че са шпионирали , веднага ги осъди без да си наясно с нещата ? Те и С, Антонов обвиниха за атентата срещу папата , но всичко излезе лъжа , само че човека си отиде от насилие и притеснение , ама на тебе не ти пука , защото ти е далече от за....а нали ?
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да имаш русофилски птичи мозък за да шпионираш за Русия във Великобритания.
26
2
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 6 месеца
Ами то нас българите , от край време ни използват да си пишат актив западняшките служби защото знаят че сме беззащитни ! То не бяха , покушение срещу папата , убийство на Г Марков с въздушна пушка , заразяване на либийските деца , и още куп дивотии , откровенни лъжи ! Че и сега ,... някакви миячи на чинии , бръснари и фризьорки , и общи работници , и ура ... хванахме големите шпиони !
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пращайте ги доживот тези мърсъци. Заточете ги на някой остров край Антарктида.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 7Представям си, ако ние задържим петима английски граждани какво чудо ще е. ///Няма да е чудо, Англия и на други престъпници задържани в чужбина е анулирала гражданството.Няма да е прецедент.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Боби, пари ли под ГЗ копейко? Ще ти резервираме място при бай Ставри.
22
5
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 месеца
Мда, бе, Русия пак им ...а-ла в гащите. Тъстът на Руши Сунак е собственик на най-голямата софтуерна компания в Индия. Да знаете, че нито домът на Сунак, нито телефонът му, нито лаптопът му са бъкани с програми, които шпионират за Индия, нали
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фашиска Англия нарушава човешки права на чужденци.
20
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Анонимен 11 Можеш ли ей така на Прима Виста да докажеш че тези са Шпиони? Не нали? До като някой в Съда не докаже виновност са НЕВИННИ!
19
7
 
13
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
Вие в час ли сте.....шофьор на линейка и лаборантка в клиника до какви данни имащи значение за национална сигрност имат достъп? Изкукалска работа, но раболепния българин повттаря в транс "да умрат в затвора". Срамота.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да шпионажа е престъпление Какво стана с Весела Чернева съветничка на Кирчо която шпионираше в полза на РСМ? Какво направи прокуратурата когато от ПП ясно си казаха че всичко съгласуват с посолството.?
17
4
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 6 месеца
Да се готви Копейкин
16
9
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Добре са постъпили нашите, борейки се срещу загиващата Британска империя :)
15
2
 
7
 
! Отговори
Германец преди 6 месеца
Да ги пратят в мордор. Там ще ги черпят един чай и готово :)
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На снимката ясно се вижда че са пропаднали русофили, не им мърда доживот в британския зандан. Да ги зазидат в Тауър-а на последния етаж.
13
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 6 месеца
До Анонимен 12 - какъв е този дворец? за пръв път чуваме за него.