Арестуван е убиецът на иранския режисьор Дариуш Мерджуи

Той е бил намушкан с нож заедно със съпругата си в дома им
19 окт 2023 13:35, Елка Василева
3
Арестуван е убиецът на иранския режисьор Дариуш Мерджуи
Снимка: архив, БГНЕС

Иранската полиция обяви, че е арестувала "главния убиец" на режисьора Дариуш Мерджуи, който беше намушкан с нож заедно със съпругата си при все още неизяснени обстоятелства, предаде АФП, позовавайки се на местни медии.

"Главният убиец е идентифициран сред арестуваните след технически експертизи и кръстосани разпити", съобщи полицията, цитирана от информационната агенция Тасним.

"Разпитите все още продължават, за да се установят съучастниците и скритите аспекти на това убийство", добавиха от полицията.

Дариуш Мерджуи - пионер в появата на иранското кино и режисьор на филма "Кравата" (1969), е бил убит с нож на 83-годишна възраст в събота вечерта заедно със съпругата си, 54-годишната сценаристка Вахидех Мохамадифар, в дома им в Карадж западно от иранската столица.

Полицията е арестувала десет души в хода на  разследването, според съдебния орган Мизан Онлайн (Mizan Online), който не предоставя подробности за обстоятелствата и мотивите за двойното убийство.

Много ирански кинодейци присъстваха на погребението на Дариуш Мерджуи и съпругата му в Техеран в сряда. Сред тях бяха Джафар Панахи и Мохамад Расулоф.

В същия ден министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди изключи всякаква връзка между убийството на Мерджуи и серийните убийства на интелектуалци дисиденти през ноември 1998 г., извършени от тайната полиция на страната.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
а на Денди преди 7 месеца
скриха и потопиха историята за 2 години . Първо обявиха от следствието - няма как сам да падне на глава 6-7 пъти и зверски обезобразен да е и мъртъв . такива рани - отпред и отзад и отстрани . След 2-3 години американска експертиза доказа инцидент - удър в малкия мозък и летален край . След пянстване . беден , саможив, обратен , емили тротонетката така пада, пада , ама е трезва . сутринта малкия се е натресъл с 25 в стълб . кома .
2
0
 
0
 
! Отговори
явно се е преди 7 месеца
радикализирал . с хладно оръжие е по несигурно . може и друг път да е убивал . и в бг има един колял майка си . насилници . като има полиция и те хващат лошите и ги неотрализират , да не трепат ближните . В италия мафията ползваше скутери , ножове и взривове 93 година, а и после . сега с тротонетка или рейс за 10 минути си на 8-9 км .
1
3
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 7 месеца
Браво.