Предупредителни надписи за вредата от алкохола в Австралия

Производителите и търговците трябва задължително да ги поставят
20 окт 2023 19:48, Елка Василева
10
Предупредителни надписи за вредата от алкохола в Австралия
Снимка: архив, БГНЕС

Австралийското федерално правителство ще задължи производителите и търговците на алкохолни продукти да поставят надписи върху бутилките, кутиите и кеновете, предупреждаващи за вредата от алкохола, съобщи вестник "Сидни морнинг хералд", като се позовава на здравното министерство.

По негови данни етикети с предупредителни за вредата от алкохола надписи и снимки ще бъдат поставени на всички опаковки със съдържащи алкохол напитки, продавани в Австралия.

"Австралийското правителство счита, че етикетирането на (алкохолните продукти) е много важно средство за повишаване на осведомеността на потребителите относно вредата от алкохола", цитира вестникът думите на помощник-министъра на здравеопазването Гед Кърни.

Изданието отбелязва, че основната причина за решението е нов доклад на здравното министерство, който показва десетпроцентно увеличение на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол. "Процентът на смъртните случаи, пряко свързани с консумацията на алкохол в Австралия, е нараснал с почти 10 процента между 2021 и 2022 г.", пише "Сидни морниг хералд", като отбелязва, че значително се е увеличил и броят на пациентите, изправени пред усложнения, свързани с алкохола, като депресия и тревожност, сърдечносъдови нарушения.

Съобщава се, че производителите и търговците на дребно имат срок до 1 февруари 2024 г., за да приложат подходящо етикетиране.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Австралия - единствената страна, извадила електромагнитно оръжие против Анти-Ковид/Анти-ваксинация тъплите... какъв демократичен мулти-култи рай. Как искам да живея там.
9
0
 
1
 
! Отговори
До тъпака 7 и 8: преди 6 месеца
Много добре ти се отразява климата на Австралия. За сведение - обидите са написани между 4 и 5 сутринта местно австралийско време от една откачалка, който вече 10 години иска да убеди всички, дори и себе си, че се чуства много щастлив в Австралия. Повярвах ти - аз съм напълно убеден, че щастливите и психически здравите хора в 5 часа сутринта четат БЪЛГАРСКИ сайтове и пишат коментари на БЪЛГАРСКИ.
8
3
 
4
 
! Отговори
Гааниа е тъпо парче преди 6 месеца
Пий си парцуцата и не се изказвай по теми далеч от бита и културата ти. Балкански ориенталци на хабер си нямат от най райския край на планетата. Балканския т0земец е свикнал да живука в африкански пейзаж. Пакистанеца на европа най разбира от тва дет не е виждал или стъпвал. Не затвори а ГЛОБИ имаше. Арест има ако откажеш да спреш когато полицията те спре. И пак не е затвор. Ама Гаанйаа е балкански преемитив който не вирее в цивилизовано общество. Той си знае Я че си прайм кот си сакам...
7
3
 
5
 
! Отговори
Гааня е тъпо парче преди 6 месеца
Тук никой не е къртил пейки и подобни кретении каквито балканския уникум твореше. В Сидни имаше локдаун само 2 месеца за цялата пандемия. Няма да ти го кажат, но можеш сам да го провериш. Ааа той Ганииа не знае езици... И локдауна беше радиус 10км от дома. Никой не те е спирал да излизаш до 10км. Личен опит. Къде мислиш че ходех? На плажа щото ми е в 10км. Никой не е ходил в затвор, а тия дето нарушиха 10км получиха глоби, които обжалваха. Какви затвори бълнуваш балкански скот. Глоба Гаанйо!
6
1
 
3
 
! Отговори
от село преди 6 месеца
Пия си домашното вино и ракия, и не ми пука за австрийците какво открили и забранили. Ще живеят с орлите сигурно.
5
4
 
5
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 6 месеца
Прочетохте ли откога се е увеличила консумацията на алкохол в Астралия? От времето когато всички австралийци бяха наказани да бъдат под домашен арест през т.н. КОВИД-пандемия, а онези противопоставяйки се на това биваха незабавно арестувани и пъхвани в истински арест и затвор. Нищо нелогично.
4
1
 
2
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 6 месеца
Ще им промият мозъка скоро! Даже вече успяват , за какво затварят всички заведения в 22 .00 ? Ми живейте си живота на скотове и не занимавайте нормалното население, само марули спанак и репи !!!! Ще живеете сто и петдесет години ! Имам познат в Пърт казва че след 21 часа няма жива душа по улиците ! Живот ли е да го опишеш братче!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дънки Kpokogилa нe xapecвa тoвa!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Австралия алкохола може и да вреди, но в Европа се пие хилядолетия без проблем... Даже лекува...
1
2
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 6 месеца
Сакън . Вредно било?