Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим

Евробарометър: 77% подкрепят общата политика за отбрана и сигурност
23 май 2024 17:30, Елка Василева
108
Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим
Снимка: архив, БГНЕС

Публикуваното днес проучване „Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците подкрепят общата политика за отбрана и сигурност сред държавите от ЕС, а 71% са съгласни, че ЕС трябва да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване.

Повече от две трети от анкетираните са съгласни, че ЕС е място на стабилност в един тревожен свят и че ЕС разполага с достатъчно правомощия да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Според 34 на сто от европейците сигурността и отбраната трябва да са приоритетната област за действие на ЕС в средносрочен план, следвана от климата и околната среда (30%), здравеопазването (26%) и икономиката и миграцията (по 25%).

87% от европейските граждани са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, а 83% са съгласни с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 72% подкрепят икономическите санкции срещу Русия, а 70% са съгласни с предоставянето на финансова подкрепа на Украйна.

Усещането за състоянието на европейската икономика се е подобрило от есента на 2023 г. насам, като понастоящем 47% от респондентите го оценяват като „добро“ — най-високото равнище от 2019 г. насам. 45% смятат, че икономическото положение в Европа ще остане стабилно през следващите 12 месеца. Положителната тенденция намира отражение и в стабилната висока подкрепа за еврото както в ЕС като цяло (70%), така и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент почти три четвърти от анкетираните (74%) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС, което е най-високото равнище от повече от две десетилетия насам. Доверието в ЕС също се е увеличило и понастоящем е 49%, докато доверието в националните правителства е 33%.

Проучването „Стандартен Евробарометър 101“ – пролет 2024 г. е проведено чрез лично интервю на 26 399 европейски граждани в 27-те държави членки в периода  3 -28 април 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от ЕС
Образование в Европа? Скъпи студенти, платете си и се приберете у дома
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакъв ес не съществува първо Европейски националности мразят други европейски националности който е живял дълго време в Европа знае за какво говоря и другото 30 ли 40% от населението на Соросовият ЕС са Азиято Африканци затова че това със ЕС са блъф ЕС не съществува на практика.
94
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 3 седмици
Напротив-отслабва!Европа без война,сама отдаде свободата си,и предаде нашите страни в ръцете на диваците!-57 страни -мюсюлмани!!!!И всички те днес реват буквално да се присъединим към тях и станем като тях-едва тогава ще има спокойствие!
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Между другото АБВ ще съдят Урсула за ваксините, подали са документи, подкрепете ги; че не спряха да дупчат хората с незнайно какво.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не сте прави! Пак лъжете като разпрани, никой не одобрява санкциите срещу Русия, защото това съсипва и нашите държави; да допълним и това, че заради една малка клика, болна от русофобия и алчност, много народ и хора пострадаха , от различни държави, изхвърлете я тази русофобия най-накрая! Колко хора още ще страдат и умират, заради вашата русофобия? Стига!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кое да му стане "по-силното", да престанат НАТО да създават конфликти с други държави и да престанат няколко държави от ЕС, да ограбват останалите държави по различни начини!
90
1
 
6
 
! Отговори
Кирчо преди 3 седмици
шом е от Евробарометъра значи искаме обратното......
89
3
 
3
 
! Отговори
еврогейците преди 3 седмици
не могат да мислят ,по цял ден ги глеам германците,работи ,спи ,яде,и до тоалетната ,мойто куче е по умно от тия консуматори
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе как за 40 години един път не ме уцелиха за някое от тези допитвания? Само ме информират по новините какво съм искал, мислел и какво ми било мнението.
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Eвponeйцuтe uckaт EC nak ga cтaнe eвponeйcku, kakъвтo cu бeшe npegu нeoлuбepaлuтe-rлoбaлucтu ga yзypnupaт u oбceбят влacттa...
86
5
 
6
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 3 седмици
Юростъкмистика адженда 2030...У лево!
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Aйge нeмa нyжga...
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Силен и независим СЪЮЗ, означава слаби и най-вече зависими отделни държави. Щом залагат на отбраната и миграцията, какво означава - сигурност и сила ли? Щом подкрепят санкции, по принцип всякакви, какво означава - независимост ли? Само 78% от запитаните от еврозоната подкрепяли еврото - тук вече се изнанадах, как само 78, а не 89 например. Иначе общо - само 70%, след толкова години евровалутка.
83
4
 
11
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
21-ви век е век на Азия. Само Китай е достатъчен съперник на ЕС.
82
4
 
10
 
! Отговори
ЕСсссссссс преди 3 седмици
ЕС беше създаден от Британия и САЩ, които диктуваха пасквилчето на Робер Шуман в Лондон. ЕС се ссссспука. Идва перестройка и разпад. Бъдещето е на изток
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС може да стане независим и силен с две стъпки да спре да се съобразява със сащ и да изостави Украйна. По принцип нормалните хора в Европа искат това. Но предателите не мислят за Европейците а само да обслужват интересите на сащ и да изпълняват техните заповеди и собствена облага.
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС ЩЕ СИ ОСТАНАТ ВЕЧНИТЕ АМЕРИКАНСКИ РОБИ
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уан Уенбин: Учението се провежда за защита на националния суверенитет и териториалната цялост и също така е сигнал за сепаратистките сили, търсещи "независимост на Тайван", и предупреждение за външните сили. Тайван е неотменна част от китайската територия, което е едновременно исторически факт и реално статукво, което никога няма да се промени. "Независимостта на Тайван" е задънена улица.
78
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/82 "Преди час Улсул каза" - урсул е про'с'так и затова за нея и ес-ът и, гласуват само про'с'таците.
77
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди час Улсул каза, че партии като Възраждане, Алтернатива за германия, Партията на Марин льо Пен и др. ще бъдат премахнати със закон от Европейския парламент, защото са путинофили.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен - Русия не може да бъде в ЕС. Русия е страна цивилизация, със собствен цивилизационен код, а ЕС беше замислен като икономически съюз, който се првърна в педерастическа фашистка диктатура. Освен това ЕС е джудже в сравнение с Русия, ЕС са бедни като мишки, нямат нищо, а Русия е най-богатата страна в свете - велика империя като Русия не може да бъде в "нещо". Най-близките връзки на Русия с ЕС можеха да бъдат търговско и бизнес партньорство.