Китай изстреля космическия кораб "Шънчжоу-17" с най-младия си екипаж

Средната възраст на тримата тайконавти е 38 години
26 окт 2023 22:25, Елка Василева
6
 Китай изстреля космическия кораб "Шънчжоу-17" с най-младия си екипаж
Снимка: БГНЕС

Китай изстреля мисията "Шънчжоу-17" с най-младия си екипаж към космическата си станция "Тянгун" с амбицията да повиши знанията си за пилотирани полети и да стъпи на Луната до 2030 г..

Космическият кораб "Шънчжоу-17" с трима тайконавти на борда стартира от космодрума Цзюцюан в пустинята Гоби с ракета-носител "Чанчжън 2F".

Екипажът включва 48-годишния командир Тан Хунбо и колегите му - 33-годишния Тан Шънцзе и 35-годишния Цзян Синлин. Средната им възраст е 38 години в сравнение с тази от 42 години на участниците в предишната мисия "Шънчжоу-16". Средната възраст на екипажа, участвал в мисията "Шънчжоу-12", която стартира през юни 2021 г., беше 52 години, а на "Шънчжоу-15" - 53 години.

Десетки служители на космическата програма, много от които обитават целогодишно огромния център за изстрелване Цзюцюан, наблюдаваха изстрелването и отпразнуваха успеха му около китайския флаг.

Около шест часа и половина след изстрелването китайският пилотиран космически кораб "Шънчжоу-17" с трима тайконавти се скачи с основния модул на орбиталната станция "Тянгун" на азиатската държава, предаде междувременно Синхуа, като цитира китайската централна телевизия.

Ръководството на китайската програмата за пилотирани космически полети обяви, че скачването е било успешно. Космическият кораб се е приближил към станцията и се е скачил в автоматичен режим.

По план престоят на новите тайконавти на орбиталната станция трябва да продължи шест месеца.

Китай има да наваксва в тази област, тъй като изпрати първия си човек в космоса едва през 2003 г. - много време, след като Съветският съюз и САЩ направиха това през 1961 г.
       
Опитът е безценен за Китай, който се стреми да изпрати свой тайконавт на Луната до 2030 г. - основната цел на космическата програма на страната, която се развива стабилно от няколко десетилетия.

Китайската космическа станция "Тянгун" ("Небесен дворец"), чието изграждане приключи миналата година, е в окончателната си Т-образна форма. Подобна по размери на бившата руско-съветска станция "Мир", тя е много по-малка от Международната космическа станция (МКС).

Станцията "Тянгун" трябва да остане в околоземна орбита поне 10 години.

Китайските тайконавти осигуряват ротацията на екипажа, постоянното обитаване на "Тянгун", поддръжката и изследователската работа, както и бавното разширяване на възможностите на станцията.
       
Китай отчасти беше тласнат към изграждането на собствена станция, тъй като САЩ отказаха да му позволят да участва в МКС. Приет през 2011 г. закон в Съединените щати на практика забранява всякакво сътрудничество между американските и китайските космически власти. Въпреки това Китай желае да развива международно сътрудничество около "Тянгун", по-специално за провеждане на експерименти.

Проектите, свързани с китайската "космическа мечта", се умножават по време на президентството на Си Дзинпин.

От няколко десетилетия Китай инвестира милиарди евро в своята космическа програма, което му позволява да навакса по-голямата част от загубените от американците и руснаците позиции.
       
Китай изпрати първия си тайконавт в космоса през 2003 г., а космическата му станция "Тянгун" функционира пълноценно от края на 2022 г.
       
Оттогава на станцията се редуват екипажи, за да осигурят непрекъснато присъствие в орбиталната лаборатория. В орбита те провеждат научни експерименти и тестват нови технологии.

Общото тегло на "Тянгун" е около 66 тона - малка част в сравнение с това на МКС, която тежи около 465 тона. Китайската космическа станция предназначена за трима души и до шестима за кратко време, когато има смяна на екипажа.

През 2019 г. Китай успя - за първи път в света, да позиционира свой космически апарат на обратната страна на Луната. През 2020 г. страната върна проби от естествения спътник на Земята, а през 2021 г. осъществи спускане на малък робот на Марс.
       
До 2030 г. Китай планира да изпрати първия си екипаж на Луната.

Орбиталната базова станция "Тянгун" разполага с най-съвременно научно оборудване, включително "първата система за студен атомен часовник" за космоса.
       
По план китайската космическа станция трябва да се движи в ниска околоземна орбита на височина от 400 до 450 километра в продължение на поне 10 години, за да може Китай да поддържа дългосрочно човешко присъствие в космоса.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Що е то? преди 6 месеца
Тайконавт??? Това да не би да означава "космонавт" на китайски език?
2
0
 
1
 
! Отговори
Off преди 6 месеца
Изпращат се хора с опит за да управляват техника струваща милиони и милиарди $. Също така не планиращи да имат повече деца, т.е. които вече имат поне 1-2 деца,защото горе им се уврежда генетичния материал и не е желателно да правят деца повече. Та затова са на такава възраст.
1
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 месеца
До края на 21 век,китайците ще...населят Марс. Китай не води войни и не хаби ресурси за това. Огромен научен и финансов потенциал насочва към Космоса и напредва с...впечатляващо темпо.