Прясната вода в Южното полукълбо изчезва

Основната причина навярно е Ел Ниньо
4 ное 2023 23:15, Нели Христова
19
Прясната вода в Южното полукълбо изчезва
Снимка: БГНЕС

Новият анализ показва значителен спад в наличието на прясна вода в Южна Америка, голяма част от Африка и централна и северозападна Австралия.

Всеизвестен факт е, че водата е ключът към живота на Земята. Малко хора обаче знаят, че само около 1% от цялата вода на планетата е прясна вода, достъпна за хората, растенията и сухоземните животни. Останалата част е в океаните или "заклещена" в полярни ледници и скали.

В свят на променящия се клима, глобалното разпределение на този 1 процент придобива съвсем ново значение, пише в статия за The Conversation Кевин Колинс, старши преподавател по околна среда и системи в британския The Open University . Той пише, че през последните две десетилетия (2001-2020 г.) южното полукълбо на нашата планета е изсъхнало повече от северното полукълбо, което е видно от изследване на учени. Неговите автори предполагат, че основната причина е метеорологичен феномен, известен като Ел Ниньо, който се появява на всеки няколко години, когато водата в източния Тихи океан е по-топла от нормалното. Резултатите се основават на сателитни данни и измервания на речни и потоци, което позволява на авторите да моделират и изчисляват промените в наличността на вода. Наличието на вода е нетната разлика между количеството вода, добавено към ландшафта като валежи на сушата, и водата, отстранена в атмосферата чрез изпаряване или от растенията чрез листата.

Въпреки че южното полукълбо заема само една четвърт от земната маса (с изключение на Антарктида), изглежда, че има значително по-голямо влияние върху глобалната наличност на вода, отколкото северното полукълбо. Новият анализ показва значителен спад в наличността на вода в Южна Америка, голяма част от Африка и централна и северозападна Австралия. Въпреки това в някои региони като в южната част на Южна Америка ще има повече вода.

За разлика от това, въпреки значителните разлики между регионите, проучването предполага, че наличието на вода в Северното полукълбо е повече или по-малко балансирано. Това отчасти се дължи на широкото човешко влияние като напояване, язовири и производство на храни. Такива фактори са по-актуални в Северното полукълбо, тъй като около 90 процента от световното население живее там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"В свят на променящия се клима"?! Какво му беше на "В свят на променящ се климат" или "В света на променящият се климат"?!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Водата се мести там където си е била преди.Невинаги днешните пустини някога са били такива.
13
0
 
3
 
! Отговори
тръпнем от ужасТ преди 5 месеца
А бе когато журналисти се правят на интересни е разбираемо!Те си търсят сензациите,от това се хранят!Ама когато учени почнат да се обясняват с разни косонастръхвателни сценарии,наистина ми идва в повече!
12
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
НА ВРЕМЕТО ВАНГА Е КАЗАЛА, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ КОГАТО ТРЯБВА ДА ЗАТВАРЯМЕ ВОДА В БУРКАНИ ВМЕСТО КОНСЕРВИ. ИЗГЛЕЖДА Е ПРАВА.
11
2
 
12
 
! Отговори
В България има вода преди 5 месеца
И точно затова има планове за нас. Да съсипят Българската икономика и демография. Сега като ни спрат и тока и приватизират и водата България ще стане ивицата Газа. Следва екстерминация на останалото население, преди Блакрок, Вангард и другите да изкупят и земята ни и да я ползват както намерят за добре.
10
4
 
20
 
! Отговори
Хм преди 5 месеца
Глупави манипулации.Да не слушаме зелените психари. Гретотубмергците да стоят некъпани, гладни, на студено и горещо.Или на уютно в по сихиатриите.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Около 33,7% от повърхноста е суша. Всичко останало е вода. Вода има колкото си искаш! Има много много начини, чрез които може океанската и морската вода да се превърне в питейна. Като се започне от обратната осмоза, и се стигне до дестилирането. Има вече безброй филтри (и то много ефтини вече), които даже отделят и водата от урината така, че може да се пие. Тях използват космонавтите.Дестилирането отнема много енергия, но с лещи през деня може да се изпарят огромни количества вода. Статия, плате
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма бира. А сърцето ми направо спира.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво съвпадение, особено за африка и южна америка. По този повод, като нямат вода да измият изцапаното си дете, ще направят по още едно чисто ново дете и ще се оправи проблема? На места напоследък десеторно са се размножили и чакат някой друг да ги храни, пои и отглежда? Всички идват към Европа и скоро и ние няма да имаме вода, щом си вземат по 2 душчета на ден. Колкото и да се къпят по- бели няма да станат. Трябва да ги връщат отдето са , за да спрат да идват още и още
6
2
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Вярно е! Аз 2015 като бях в Перу за 1 година смених сигурно 10 квартири. Над чешмите на всички имаше табелки, че водата не е за пиене, а само за миене на чинии и къпане. После стана едно голямо наводнение някъде си и то даже не в Лима и водата изчезна напълно, защото водоносната мрежа била повредена. И настана хаос, хората започнаха да се презареждат и питейната вода изчезна и от магазините, та се наложи да приемат мерки и да продават само по 2 туби от 10L на човек. Аз си купувах от ресторантите
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И къде отива водата? След като климата е по-топъл, трябва повече вода да се изпарява и да има по-обилни валежи. Това че в определени райони има засушаване, не означава че прясната вода намалява, просто в други райони вали повече.
4
11
 
11
 
! Отговори
SS преди 5 месеца
Нищо хубаво не ни чака .
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно за нивото на водата в Африка, Южна Америка и Австралия се бях загрижил преди да напишете статията. Направо ми прочетохте мисълта.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Всеизвестен факт е, че водата е ключът към живота на Земята"------Все пак благодаря, че ни припомнихте. В следващата си статия напишете, че въздухът е жизнено важен в случай, че сме забравили да дишаме.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всякакви "експерти" пишат как нямало проблем с питейната вода, но реално тя намалява.Дано да не е скоро времето, когато ще липсва.