Руските атаки срещу ключовия град Авдеевка се засилват

Напредва не само пехотата, действа и артилерията, дронове, авиация
10 ное 2023 08:18, Елка Василева
97
Руските атаки срещу ключовия град Авдеевка се засилват
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски засилват атаките си срещу ключовия град Авдеевка, съобщи високопоставен представител на украинските войски, а генералният щаб на Украйна заяви, че армията му е отблъснала много руски атаки на отделни сектори на фронта, предаде Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски приветства украинската контраофанзива, започнала през юни, като "вдъхновяваща", но не даде никакви подробности.

Още по темата
Руските сили се съсредоточиха върху източните райони на Донецк и Луганск, след като настъплението им към Киев спря в първите дни на инвазията през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. От средата на октомври те са се насочили към разрушения град Авдеевка, известен като входна врата към град Донецк, разположен на 20 км на изток.

Олександър Бородин, пресаташе на трета украинска щурмова бригада, заяви, че руските сили са започнали големи пехотни атаки, като същевременно се опитват да запазят оборудването непокътнато.

Бородин заяви пред новинарската телевизия "Еспресо", че няма драматична статистика за унищожаването на вражеската техника, "защото те я използват много по-малко, главно от разстояние.

"Но действията им сега са доста сгъстени. Напредва не само пехотата, но и паралелно действа артилерията, безпилотните летателни апарати, авиация, същите въздушни бомбардировки и др."

Руските сили, каза той пред "Еспресо", не са в състояние бързо да попълнят припасите си, а украинските отбранителни позиции били солидни. "Всичко това започна след събитията в Израел", казва той. "Може би те смятат, че това е най-подходящият момент за напредък, но те нямат сериозни успехи".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдеевка, заяви пред  "Еспресо", че руските сили обстрелват града "денонощно", но мократа земя от няколкодневните дъждове задържа придвижването им. "Щом земята изсъхне, те определено ще напреднат".

Във вечерния си доклад Генералният щаб на Украйна заяви, че неговите части са отблъснали 11 атаки в района на Авдеевка, 15 - в близката Мариинка и 22 на североизток в Бахмут, град завзет от Русия през май. Шест атаки са били отблъснати на север близо до Купянск, където руските сили са били активни.

Следственият комитет на Русия в отчет за събитията през деня заяви, че украинските сили са обстрелвали град Скадовск в окупирана от Русия област в южната част на Херсонска област. Информацията гласи, че при нападението има загинали и ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи за удари по украински войски и техника в близост до Бахмут.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
5
 
! Отговори
Zеленски преди 7 месеца
До 24. А стига бе, какво стана с превземането на Киев за два дни и цялата Украйна за две седмици? Скоро ще станат две години, а рушля ците пъплят по разни селца, а путински олигоффрени като теб се радват, че контранастъплението не вървяло.
24
14
 
4
 
! Отговори
П.утььо преди 7 месеца
Хи-хи-хи, и него ли ще го превземат 9 месеца, както градчето Бахмут? Което в крайна сметка пак не е цялото тяхно.
23
6
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 7 месеца
Ако Укрите не бяха дислоцирали войски в Авдеевка от Запорожкия и Бахмутския фронт, досега Руснаците да са затворили Авдеевския чувал. Но въпреки това им остават едва 6км до пълното му затваряне. По интересното в случая е че Укрите а отслабили северния си фронт и е силно вероятно там да настъпи много серозен Руски щумр в следвашите дни
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Укро генерал-щабовския канал Deep State признава, че "на север от Авдеевка руснаците вчера напреднаха при Петровское/Степовое. Настъплението продължи на два участъка западно от железопътната линия, където руските войски нахлуха в няколко наблюдателни пункта".По данни на т/к на 105-ти полка на НМ на ДНР, "армията на Русия прочисти дачите на партньорството "Точмаш" източно от Петровское на север. Русофобският Зе-бот пък пише: "за една седмица врагът имаше малки успехи , напредвайки до 1-1,5 км, в зависимост от участъка".
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лицемерието и двойният стандарт лъснаха с войната в Газа,Западът губи доверие,защото който им е удобно само обявяват за агресор. 10000 жертви,избиха хората като кучета,Газа е детско гробище,без ток и питейна вода.Никой не оправдава изродщините на Хамас,но това ли трябваше да направят в отговор,да избият цивилното население.Защо няма санкции за това,защо медиите си затварят очите.Кой е провокаторът на тези войни
20
2
 
12
 
! Отговори
САМО... преди 7 месеца
...да не ударят газовите и петролни находища, дето фамилия БАЙДЪН откриха и заради която е цялата тази война, че отече търговията.... и щатите да си пазят кагебейското джудже като писано яйце, че иначе лошо с финансите на ФЕД!
19
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дън преди 7 месеца
Тази война вече не ми е интересна.
18
31
 
3
 
! Отговори
Лилипутин преди 7 месеца
Русия много затъна в тази война. Няма как да се измъкне от блатото,в което потъва. Никой в нормалния и цивилизован свят не иска да има нещо общо с този агресор, от всякъде ги гонят и им обръщат гръб.
17
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руският Лукойл ограбва българите всеки ден с 30-40 стотинки надути цени!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера пишеше за патова ситуация, днес се пише за напредък на руснаците. Ако не гледах какво се случва в Палестина, още щях да си мисля, че следва да подкрепям безусловно "запада" и че само Путин е агресора. не оправдавам нито Путин, нито Хамас, но има причини да се стигне до тук. И ако трябва светът ще има различен полюс от САЩ. А такива способности наистина има само Русия.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И аз мога да напиша паксвил и отгоре да пиша: ТАСС каза...
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МИ СИРКАТА ДЕТО Е ПУСНАЛА МАРТЯЛА, БИ ЛИ ПОСТАВИЛА ЛИНК КЪМ СТАТИЯТА ОТ РОЙТЕРС, ЩОТО СЕ СЪМНЯВАМ ТАМ ИЗОБЩО ДА ИМА ТАКАВА СТАТИЯ? ЩОТО КАТО ВИ ЗНАМ КВА ХИБРИДКА СТЕ...
13
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро стават две години от както я превземат тая Авдеевка. Бахмут така и не успяха напълно. Безаналогова специална операция с над 350 000 убити руснаци и над милион осакатени. ...За сега!
12
1
 
21
 
! Отговори
В Киев преди 7 месеца
се барикадират вече и копаят окопи. Урките имат късмет че воюват с Русия, ако во'ваха с Израел до сега щяха да се биятъ в Лвов.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз нещо се обърках,нали ВСУ нападаше пък руснаците се отбраняват и изведнъж засилени атаки на руснаците...странна работа,явно голямо лъгане пада по нашите медии...
10
3
 
32
 
! Отговори
живот преди 7 месеца
54-та бригада на ВСУ се е предала в плен близо до Купянск.
9
2
 
35
 
! Отговори
БАНко преди 7 месеца
ПОСОКАТА НА КОНТРАТА НА ЗЕЛЬО Е КЪМ .....КИЕВ !!!
8
1
 
15
 
! Отговори
Чук и Гек преди 7 месеца
Пракалеко ми казваше, че на чужд *** и сто *** са малко! Пратете децата на американските сенатори и руската дума на фронта и веднага ще подпишат мир или ще има преврат и в двете посоки!
7
5
 
36
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Авдеевка е в огнен чувал и Русия унищожава всу там.
6
4
 
37
 
! Отговори
Шок и ужас преди 7 месеца
Чеки малко, укрите нали си върнаха Бафмут още на втория ден от контрата?! Журналята пак не са чели сводката дето ежедневно спускат от посолството