Франция скочи срещу антисемитизма

Десетки хиляди ще присъстват на протест в Париж
12 ное 2023 15:13, Нели Христова
39
Франция скочи срещу антисемитизма
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди се очаква да присъстват на неделния марш срещу антисемитизма в Париж на фона на споровете между политическите партии кой да участва и кой ескалира антисемитските инциденти във Франция. Напрежението нараства във френската столица, която е дом на големи еврейски и мюсюлмански общности, след нападението на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Израел, последвано от едномесечно израелско бомбардиране на Ивицата Газа.

Над 3000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени, за да поддържат сигурността на "великия граждански марш", според вътрешния министър Жералд Дарманен.

В навечерието на марша президентът Еманюел Макрон осъди "непоносимото възраждане на необуздания антисемитизъм" в страната. „Франция, в която нашите еврейски граждани се страхуват, не е Франция. Франция, в която французите се страхуват заради своята религия или произход, не е Франция“, пише той в писмо, публикувано в събота във всекидневника „Льо Паризиен“. Той отбеляза, че неделното шествие трябва да покаже Франция като "обединена зад своите ценности, своя универсализъм".

Франция е регистрирала близо 1250 антисемитски акта след началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври. Макрон обяви, че ще присъства на марша "в сърцето и мислите си". Той осъди "объркването" около митинга и подчерта, че то се "използва" от някои политици за собствените им цели.

"Колкото повече хора, толкова по-добре"

Председателите на двете камари на парламента, съответно Яел Браун-Пивет и Жерар Ларше, призоваха във вторник за "всеобща мобилизация" на марша срещу нарастващия антисемитизем. Те ще поведат шествието зад транспарант с надпис "За републиката, срещу антисемитизма".

Лявата партия "Непокорна Франция" заяви, че ще бойкотира събитието, на което планира да присъства крайнодесният „Национално обединение“. Крайнодясната лидерка Марин Льо Пен обяви, че маршът трябва да послужи и за противопоставяне срещу "ислямския фундаментализъм" - любима тема на нейната антиимигрантска партия. „Колкото повече хора има, толкова по-добре“, изтъкна тя и добави, че е готова да марширува „отзад“, ако присъствието й е проблем.

Лидерът на „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон отхвърли марша като среща на "приятели на безусловна подкрепа за палестинското клане" в Газа. Комунистическият лидер Фабиен Русел каза, че "няма да излезе на марш заедно" с „Националното обединение“. Той каза, че крайнодясната партия е основана от хора, които са "многократно осъждани за антисемитски изказвания" и които са "сътрудничели" на нацистка Германия. Други леви партии, както и младежки и правозащитни организации ще излязат на протеста зад общ лозунг, отделено от крайната десница. Не са предвидени изказвания.

Без позьорство

Премиерката Елизабет Борн посочи в неделя, че на марша "няма място за позьорство". „Това е жизненоважна битка за националното сближаване“, написа тя в мрежата X, часове преди самата тя да върви, както се очаква, начело на колоната. Бащата на Борн оцелява в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц в окупирана Полша, но той се самоубива, когато тя е била на 11 години.

Сред дългия списък от неотдавнашни антисемитски актове парижките прокурори разследват инцидент от 31 октомври, когато сгради в града и предградията бяха изцапани с десетки звезди на Давид. Графитите, които върнаха спомените за нацистката окупация на Париж по време на Втората световна война и депортирането на евреи в лагерите на смъртта, бяха осъдени от целия политически спектър.

Шествието се провежда ден след като няколко хиляди души демонстрираха в Париж под лозунга и скандиранията "Спрете клането в Газа". Левите организатори призоваха Франция да "изиска незабавно прекратяване на огъня" между Израел и бойците на Хамас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
,,ЗЛОТО ПОРАЖДА ЗЛО'' ,,Дойдоха за сьседа ние мьлчахме.Дойдоха до другия сьсед пак мьчахме.И когато дойдоха у нас нямаше никой.''
23
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 месеца
- Антиционист - Да, те са злодеи! Но антисемит - е ненужно. Има милиони добри хора евреи...
22
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Истината е, че за да има мир, френските самолети изнасящи демокрация в Африка и Близсия Изток трябва да бъдат сваляни.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да наричаш антисемитизъм, антиеврейските прояви е пълно лицемерие и невежество. И арабите и евреите са семити. Ама е важно да надуват вувузелата.
20
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Не знам кой точно "скочи", но като че ли сега възмущението е по-голямо отколкото след инциденти, когато едни индивиди се забавляват с мачетата или експлозиви. В същата Франция.
19
6
 
6
 
! Отговори
4 преди 5 месеца
Израел е агресор,държи се като нацистка държава като избива хиляди невинни палестинци! По Дойче Веле показаха снимка на 20 убити палестински бебета , увити в чаршафи и подготвени за погребение!Ужасно,покъртително!Дори и нацистите не са убивали бебета !?
18
3
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 5 месеца
Лицемерието на едни престъпници, оправдава лицемерието и престъпленита на други престъпници!!!!
17
2
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 5 месеца
Палестинците са един от народите с най-висока раждаемост в света. Затова евреите периодично правят етническо прочистване на палестинци. Второ, Газа е оградена с ограда. Израел контролира тока, водата, интернета. Колко хора от други етноси биха искали да живеят при такива условия.
16
4
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 5 месеца
Точно това правиха в профсъюзния дом в Одеса, в Донецк и Луганск.
15
13
 
5
 
! Отговори
До Света мълчи преди 5 месеца
Не съм видял украинци да нападат Русия и да избиват баби бебета и тинейджъри - това е разликата
14
6
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 5 месеца
Населението на Газа нараства от година на година , та това явно е най-неуспешния геноцид в историята на човечеството .Друго - защо в Израел живеят Араба , Християни и въобще всякакви малцинства ,а в Газа и арабските страни като цяло почти не живеятр други малцинствени групи ( в миналото са живели най разни) , та кой според теб извършва геноцид?
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И така 300000 за палестинците в Лондон оня ден и мижави 10-20000 за евреите в целокупна Франция днес. Интересно съотношение. Питам се защо?
12
10
 
0
 
! Отговори
Света мълчи преди 5 месеца
И каква е разликата между Русия и Израел?!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малка съм и не разбирам - палестинците са семити, израелците са ха3ари. Това, което израелският сбирщайн извършва в момента е геноцид на семитите. Срещу кого/какво ще бъде този протест?
10
1
 
2
 
! Отговори
Виктор Юго преди 5 месеца
Есмералда е Парижката Свита Богородица.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че то и палестинците са семити та точно срещу какво скачат.
8
3
 
18
 
! Отговори
Иншаллах преди 5 месеца
Франция ще е първото африканско емирство в Европа. Германия и Англия ще са второто и третото.
7
1
 
5
 
! Отговори
09 преди 5 месеца
Журлаисти новините ви всичките скачаши. Пеевски скочил не се отлепил от земята. Франция скочиха и седнала.Антисемитизма скочил и си затворил очите.Пишете за войната по пътищата и че няма полза от мерките. За това че всеки 2 е с психично разтройство и тормози останалите. За безумните случай на убил и го пратили вкъщи да се поправи. За още по абсурдните твърдения че след като си напуснал страната нелегално си се върнал да си изчистим името.....
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В русия всичко е спокойно въпреки опитите на цру да направят нещо в махачкала всичко е под контрол въпреки че евреите са много повече от тези във франция както и мюсулманите
5
4
 
21
 
! Отговори
джихад преди 5 месеца
Франция да започне да ги депортира тия мюсли, че страната им ще стане като Ирак...