»талиански град иска да смени името си, дадено му от ћусолини

ѕарти€та на ћелони обаче сравни иде€та с такава на талибани
ќбновена: 2 дек 2023 13:44 | 2 дек 2023 13:40, Ќели ’ристова
15
»талиански град иска да смени името си, дадено му от ћусолини
—нимка: Pixabay/4h4photography

√рад в италианските јлпи, който планираше да се откаже от името, дадено му от фашистки€ диктатор Ѕенито ћусолини, се отказа от иде€та след протест от страна на правителството на ƒжорджи€ ћелони.

ƒлъжностни лица в „ервини€, ко€то е известна със своите ски писти, планираха да премахнат името от фашистката епоха и да се върнат към Le Breuil, предишното му френско звучащо име.

ѕреминаването към „ервини€ през 1934 г. е наредено от ћусолини като част от негови€ националистически стремеж да изкорени чуждозвучащите думи. “ова означаваше, че кроасанът се превърна в корнето, а Ћуис јрмстронг беше наричан Ћуиджи Ѕрачофорте.

»мето „ервини€ е взето от близки€ връх „ервино, ћатерхорн на английски. ¬ръщането на Le Breuil, което означава "блатиста местност" на местни€ диалект, беше гласувано от градски€ съвет през април.

"“р€бва да вземем предвид културата на региона. »мената с дълга истори€ тр€бва да бъдат запазени", каза кметът по това време ∆ан-јнтоан ћакигназ.

“ази седмица обаче членовете на управл€ващата парти€ на ћелони "Ѕрат€та на »тали€" разбраха за схемата и б€ха възмутени.

"“ова е идеологическа лудост, ко€то се равн€ва само на изкорен€ването на историческата идентичност, извършено от талибаните", каза депутатът јлесандро ”рзи, докато друг депутат, ‘абио –ампели, каза, че ходът е "антииталиански".

ѕарти€та на ћелони е потомък на следвоенната фашистка парти€ в »тали€, но ƒаниела —антанче, министърът на туризма, каза, че отпорът е по-малко свързан с носталги€та по ћусолини, а повече с запазването на добрата репутаци€ на „ервини€ като ски курорт.

¬ рамките на 24 часа след скандала съветът гласува обратен завой.  метът ≈лиза „ико каза, че името „ервини€ е "марката" на града, ко€то е "известна по цели€ св€т".

—антанче каза: "ўастлив съм... „ервини€ е име, което представл€ва »тали€ в света и ние се гордеем с него."

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


15
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
14
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен—игурно защото е надупена ƒупница... затова!
13
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ћусолини€ ли му е името на този град?
12
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо живи окупатори - ƒ€до Ѕлагоев всъщност е създал социалдемократическа парти€. ѕо-късно, когато в редиците й нахлули вс€какви елементи, разделили се на "тесни" и "широки" и започнали да се оформ€т тези с твърдата комунистическа ориентаци€, д€до Ѕлагоев се вайкал и питал защо са съсипали парти€та му. “ова е документирано. ѕо-късно комунистите просто са си присвоили делото на ƒимитър Ѕлагоев и го сочат като начало на т€хната по€ва в Ѕългари€, което не е в€рно.
11
0
 
2
 
! ќтговори
:))))) преди 2 месеца
ƒо Ќезабавно -  огато са смен€ли имената на турците през 80-те години е имало такива куриози. јко турчинът е с фамилно име  юркчиев, преименуват го на  ожухаров. Ќо етническите българи с фамилни имена  юркчиеви никой не ги е закачал и са си останали  юркчиеви. Ќеслучайно се казва, че живеем в јбсурдистан, това е само едно от безбройните доказателства за абсурдите в нашата татковина.
10
1
 
2
 
! ќтговори
Ќезабавно преди 2 месеца
„апкънов, „акъров, ƒюлгеров, ћоллов, „обанов, јвджиев, „олаков, “ерзиев,  ючуков,  оджабашев, ѕехливанов, ћарангозов и т.н., и т.н. “урскоезични фамилии на българи - да се смен€т ли?
9
4
 
8
 
! ќтговори
живи окупатори преди 2 месеца
» в Ѕългари€ има градове с ‘ашистки имена като ƒимитровград , Ѕлаговград, бузлуджа съветска арми€.
8
1
 
8
 
! ќтговори
√ошо храста преди 2 месеца
’арактерно за високо развити цивилизации е изглуп€ване след определен етап от развитието... –имската импери€ е пример.¬ конкретни€ случай не виждат основната опасност от нашествието на т.н.емигранти от јфрика и јзи€ с мюсюлманска религи€,а се вторачили в глупости....
7
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 6 ƒупница по времето на соца се е казвала —танке ƒимитров. —лед промените си е възстановила старото име. «ащо то е точно такова, по този въпрос има най-различни мнени€ :)
6
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ќсманисти има и в н€кои ¬”«-ове. “акова изследване с цел да се установ€т старинните, автентични средновековни географски названи€ ще бъде много полезно. ўе допринесе за осветл€ване на нашето историческо минало от предосманската епоха. ƒруг е въпросът дали такива сведени€ се съдържат в султански€ архив или тр€бва да се търси по архивите в “урци€, които са с много богато съдържание. ѕросто н€кой тр€бва да се заеме.
5
4
 
1
 
! ќтговори
присм€л преди 2 месеца
се хърбел на щърбел,талибанката говори за талибани,хахаха
4
2
 
7
 
! ќтговори
ѕродължение 2 преди 2 месеца
ј–’»¬Џ“ Ќј “”–— »“≈ —”Ћ“јЌ» —≈ Ќјћ»–ј ¬ ѕќƒ«≈ћ»≈“ќ Ќј Ќј–ќƒЌј“ј Ѕ»ЅЋ»ќ“≈ ј ¬ —ќ‘»я !!! ѕо една случайност е попаднал в български ръце. Ќе е нужно да изтъкваме каква безценна историческа и културна информаци€ се крие в старинните, средновековни названи€ на населените места и останалите географски обекти. Ќо н€кои тр€бва да си седнат на 4-букви€та и да проучат подробно османо-турските архиви, а това не е лека задача.  ъде по-лесно е да папаш заплати и да мързелуваш в ЅјЌ.
3
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒаниела казала, че е ... щастлив. “ака ли?
2
1
 
3
 
! ќтговори
ѕродължение 1 преди 2 месеца
ѕоради тази причина през последните две десетилети€ на 19-и век ние имаме територи€, осе€на със селища и географски обекти с турски названи€. —амо част от т€х - селищата, постепенно получават български имена, които в повечето случаи не са възстановените н€когашни, а нови, дадени след ќсвобождението. Ќе е възможно навремето турците да не са документирали кой географски обект какво ново (османско) име получава. ўе припомн€, че поради една случайност ј–’»¬Џ“ Ќј “”–— »“≈ —”Ћ“јЌ» —≈ Ќјћ»–ј ¬ ....
1
2
 
3
 
! ќтговори
Ќе се кахърете преди 2 месеца
за италианците. “е ще се оправ€т. јми по-добре ръчкайте готованците от ЅјЌ да свършат една важна работа, ко€то кой знае защо са загърбили. “ам има ц€л »нститут за исторически изследвани€ плюс още 4 института, които се занимават с разни видове исторически анализи. »мам предвид факта, че около един век преди ќсвобождението осменската власт решава официално да замени всички неосмански географски названи€ в импери€та с османски такива. » поради тази причина през 1878 г. (продължавам)....